Поредно доказателство за живот на Марс изпрати Curiosity

14515
Поредно доказателство за живот на Марс изпрати Curiosity

Имало ли е живот на Марс? Този въпрос си задава от години целият свят. Ако допреди няколко десетилетия животът на Червената планета беше само хипотеза, подходяща за научно-фантастичния жанр, то днес това е научно доказана теория. Вече е ясно – на Марс е имало всички условия да съществува живот, макар и в примитивни условия. Ето и поредното доказателство за това, споделено от учени от Кралския колеж в Лондон.

Химическият състав на отлаганията по дъното на малките сладководни езера на Марс са притежавали всички условия, необходими за раждането и поддържането на примитивни форми на живот.

Ричард Хоугланд: Хората вече са живели на Луната

Интервю на известния американски изследовател Ричард Хоугланд, бивш сътрудник на НАСА, за руския сайт “Ехото на планетата”....

До този извод учените стигнали, след като получили нови данни от марсохода Curiosity, събрани при работата му на дъното на кратера Хейл.

„Смятаме, че милиарди години назад в спокойните води на това езеро може да е съществувал живот, който да е преобразувал неговото минерално богатство в енергия. През следващата фаза на мисията на Curiosity ще проучим състава и структурата на скалите по краищата на кратера, които може да съдържат категоричен отговор на въпроса съществувал ли е живот на Червената планета“, коментира Санджив Гупта от Кралския колеж в Лондон.

Гупта и неговите колеги от колежа, съвместно със специалисти от други пет научни екипи, обобщават информацията, изпращана от марсохода от тази част на кратера Хейл, наречена Yellowknife Bay. Там Curiosity започна изследвания в началото на декември и ще остане в продължение на няколко месеца. Междувременно апаратът откри следи от вода в камъните „Къмберланд“ и „Джон Клайн“.

По време на изследванията учените успели да изчислят температурата на водата в сладководните езера в кратера, да определят химическия състав на водата и доколко съвместим е той с различни форми на живот.

Изобретател иска да копира генетичния код на живота

Крейг Вентър - пионерът в дешифрирането на човешкия геном, наричан още "лошото момче на науката", се оглежда за нов свят, който да завл...

Сега вече е известно, че езерото е било пълно с топла вода с неутрално или слабоалкално pH, което благоприятства раждането на живот.

Съдейки по състава на седиментите, във водите е имало достатъчно количество сероводород, серни оксиди, водород и други вещества, които земните бактерии използват в качеството на основен източник на енергия. На базата на тази информация изследователите категорично могат да твърдят, че на древния Марс са съществували всички условия за появата и съществуването на живот.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com