Руски учени ще отглеждат органи в Космоса

2674
Руски учени ще отглеждат органи в Космоса

Новосибирски учени разработват реактор, в който в условията на безтегловност ще бъдат създавани биологични и химически материали с нови свойства, включително и органи. Предварителни изпитания на опитни образци са показали, че процесът може да бъде осъществен в Космоса, съобщи за РИА “Новости” директорът на Центъра за вихрови технологии Юрий Рамазанов.

По думите на Рамазанов реакторът за извършване на биотехнологични процеси в условията на микрогравитация действа на принципа на торнадото. Стволови клетки или микрочастици се смесват в апарата с въздушни вихри - така могат да се създават биологични и други обекти. Условията на безтегловност позволяват тъканите и органите да растат равномерно, във всички посоки. Според Рамазанов с помощта на реактора ще могат да се смесват течности в Космоса. Изпитание на опитния прототип на Земята е показало, че процесът може да бъде осъществен в безвъздушното пространство.

Венера даде газ

Сондата „Венера Експрес” поднесе нови загадки на астрономите. Защо атмосферата на втората по отдалеченост от Слънцето плане...

По думите на Рамазанов сега се работи върху апарат за изпитания в Центъра за подготовка на космонавтите “Гагарин” – в летящата лаборатория Ил-76, където се създават условията на безтегловност. Ако бъде създаден апарат, който да смесва течностите в Космоса, то в него ще могат да бъдат произвеждани нови биологични обекти и материали, включително тъкани и органи, а също да се извършва преработка на отпадъците на космическите станции, предаде БЛИЦ.

“В реактора протичат биологични и химически процеси, а в Космоса в него ще могат да бъдат получавани материали, които на Земята не могат да бъдат получени - тъкани, полимери и кристали”, обяснява Рамазанов. Изпитанията на реактора са насрочени за втората половина на 2013 година. Те ще покажат дали учените вървят в правилната посока. Ако това е така, апаратът ще бъде доработен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com