Сянката на Нотариуса лежи върху първия ред в парламента

13186
Сянката на Нотариуса лежи върху първия ред в парламента
Снимка: БГНЕС

Ако се питате защо толкова се шуми около скандала с така наречения Нотариус, погледнете кои седят на първия ред в Народното събрание. Има сериозни хора, но там са и тези, срещу които не стихваха протестите цели 10 години. И докато те си седят там, правят закони и решават съдбините на България, нещата у нас няма изобщо да се придвижат напред. Никаква промяна няма да има, докато дългата сянка на лица от подземния свят лежи върху този първи ред.

Нека погледнем само някои щрихи, доказващи колко ужасна е картината и колко е вярно, че у нас мафията си има държава.

Някакво лице изнудва и заплашва съдии. В елитния му клуб влизат видни фигури както от ъндърграунда, така и от високите държавни етажи. МВР ги пази - никой не знае по чие нареждане и как точно се е правело, но е доказуем факт. Накрая лицето бива отстреляно и Кутията на Пандора е отворена. Засега от нея изпълзяха само един списък и няколко епизодични реакции в духа на "това всички го знаеха".

Още: АКФ: Клубът на Нотариуса е бил под полицейска охрана, МВР не дава адекватно обяснение

Списъкът е пуснат в пощата на ген. Атанасов, който го е дал на Никола Минчев, оглавяващ специално създадената по случая парламентарна комисия. Ако речем да се позадълбочим, можем да попитаме как, аджеба, баш сега се намери доброжелател да изготви този списък и да го пусне в пощенската кутия? Не можеше ли това да се случи преди разстрела? Или, да речем, преди три години? По-опасно ли беше тогава? Или просто всичко се движи по нечий план?

Но хайде, няма да питаме - политиците са заети с толкова много неща, все важни и все свързани с оцеляването, най-вече тяхното собствено.

Ще обърнем внимание обаче върху факта, че в списъка най-вероятно преобладават хора, свързани точно със съдебната власт. И това се случва, докато управлява мнозинство, избрано за да работи за реформата в съдебната система.

Е, ако до момента някой не е разбирал тази необходимост, нека сега хубаво да си отвори очите и ушите - от нейната независимост и реформираност зависи всичко в прогнилата ни държава. Ако съдебната ни система функционира като в белите страни, няма да имаме такива потресаващи мафиотски казуси. Нямаше да имаме и такива показни убийства, с които сме се юрнали към Шенген. Който пък все повече звучи като Петко Бочаровото "Да, ама не".

Още: Минчев е видял списъка с магистрати от клуба на Нотариуса (ВИДЕО)

Може би самата съдебна система не иска да реформира себе си? Или пък не й позволяват? В сегашния си вид тя е като вехта разбрицана обувка, която можеш да нахлузиш и да не ти пука, защото е приела формата на ходилото ти. Удобна. Многократно употребявана. За какво ти е нова?

Скандалът с Нотариуса е знаков и от разплитането му до голяма степен зависи бъдещото политическо развитие у нас. Най-вече защото той е действал необезпокоявано при дълга поредица предишни управления. Какво се е случило при сегашното, та се е наложило да го отстранят, можем само да гадаем. Макар че може и да е съвсем просто обяснението - няма Нотариус, няма проблем. Или поне така си мислят авторите на този сценарий.

Въпросният Мартин не само че е имал нерегламентирано вземане-даване с високопоставени политици и магистрати, но явно е управлявал нещо като група за натиск върху непослушните. Негови хора са били свидетели по дела срещу съдиии. Фактът, че след разстрела му последваха прокурорски оставки, също не е случаен. И само наивници ще твърдят, че нещата са по някакви подбуди, различни от лакомията. И по случая с ограбените активи на КТБ, и по конфискуваното имущество на Брендо изобщо не става дума за художествена самодейност, а за брутално посегателство върху чуждото. Нещо, което няма как да тече безнаказано, ако не се пази от политически чадър.

И пак се връщаме към първия ред в Народното събрание. Не че от втория, третия или пък най-задните ни гледат някакви ангели небесни, но главните действащи лица, имащи ресурса да натискат съдии и прокурори, са добре видими и ясни за всеки. Затова изнесеното от АКФ би трябвало да предизвика много по-сериозна реакция от страна на държавата, включително разпити и арести на ключови фигури от бизнеса и политиката.

Още: Преследване, тормоз и рекет: Проговори жертва на Мартин Нотариуса

Нека не сме лоши пророци, но когато политиците искат да заметат един скандал под килима, винаги създават комисия. Тя върти, суче, пише доклади, вдига малко прахоляк и после всичко си остава по папките. И по чекмеджетата.

Много ни се иска председателят на специално създадената парламентарна комисия Никола Минчев да опровергае досегашния имидж на този тип комисии. Залогът не е просто осветяването на някакъв скандал, а е Промяната, заради която хората гласуваха за ПП-ДБ.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com