Учените: Има много по-подходящи за живот планети от Земята

17038
Учените: Има много по-подходящи за живот планети от Земята

Земята може да се окаже не последен пристан за нашата цивилизация. Оказва се, че ако някой ден в бъдеще се наложи да сменим планетата поради изчерпване на ресурси, влошени условия за живот или някакъв природен катаклизъм, май ще има къде да отидем. До този извод са стигнали учените от университета Макмастер в Хамилтън и Weber State University в Огден, САЩ.

Според специалистите, в Космоса съществуват други планети, които дори са по-подходящи за живот, отколкото е Земята.

Животът на Земята ще изчезне след 1.5 млрд. години

След около 1.5 млрд. години Земята ще стане негодна за живот. Това твърдят учени от Лабораторията за изследване на атмосферата и Космос...

По традиция, когато учените търсят нови планети, които биха били подходящи за живеенето на хора на тях, те следят за такива, които много да приличат на Земята. Всъщност някои небесни тела, разположени редом с оранжевите джуджета, в някои случаи дори са по-добри за живеене, твърдят астрономите.

По последни данни планетите, които са най-подходящи за развитието и еволюцията на живи същества, не е задължително да приличат на нашата планета. Обитаеми дори могат да бъдат и някои спътници. При търсенето на подходящи обекти учените проследяват някои основни параметри, като температура, гравитация, атмосфера. Например температурата на повърхността на планетите се определя от разстоянието до нейната звезда, както и от други важни фактори, влияещи върху нагряването на повърхността.

Един от тези важни фактори, възникващи в резултат на гравитационното въздействие на звезди и планети, са приливните сили.

Като пример специалистите посочват спътника на газовия гигант Юпитер –Европа, който играе важна роля за нагряването на планетата. Влиянието на подобни сили може да направи орбитата на планетата малко „по-крива“, поради което винаги трябва да се следи за подобни въздействия от страна на другите небесни тела, коментират учените.

Населението на Земята прехвърли 7.2 милиарда

От 1 януари 2014 година населението на Земята вече е над 7.2 милиарда души, съобщи немският Фонд за населението на планетата (DSW). Сп...

Много от изследваните планети са по-големи от нашата Земя и това им дава редица предимства.

Те имат много по-силни магнитни полета, а в недрата на голяма част от тях се развива тектонична активност, което ги защитава от високоенергийното излъчване, идващо от звездите.

Учените отбелязват, че веднъж появили се тук, живите организми само ще способстват с времето да се подобрят условията за живот на планетата. А дори е възможно някъде това да се случват, гласят по-смелите предположения.

Редактор: Анна Маринова

Спътник ще прогнозира времето по целия свят

САЩ и Япония ще изстрелят нов метеорологичен спътник, с който ще може да се прогнозира времето по целия свят, съобщи пресслужбата на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com