Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо чернокожите в Африка са чернокожи

28 февруари 2014, 09:36 часа • 61804 прочитания

Знаем категорично, че най-древните хора на пранетата са били чернокожите обитатели на Африка. Но защо цветът на телата им е станал черен и каква е връзката между пигментацията и риска от появата на рак на кожата? Отговор дават учени, публикували статия, посветена на темата, в списание Proceedings of the Royal Society B.

Според специалистите, първите хора са се сдобили с тъмни кожи, за да бъдат предпазени от лъчите на слънцето и по този начин да избегнат тежки изгаряния и развитие на рак на кожата.

„Няма съмнение, че тъмният цвят на кожата защитава хората от пагубното въздействие на слънчевите лъчи – белокожите индивиди много по-често се разболяват от рак на кожата. Когато първите човешки същества излезли от горите и станали ловци и събирачи на плодове в откритите африкански пространства, те бързо загубили покритието от косми на телата си. Целта – да не се потят силно и да не се „прегряват“. Кожата им не била тъмна, а по-скоро бледа, подобно на кожата на съвременните шимпанзета.“, разказва статията в Proceedings of the Royal Society B.

В периода преди 1.8-1.2 милиона години кожата на прадедите на съвременните хора станала по-тъмна. Освен предпазването от рак, имало и доста други причини това да се случи. Например – болезнените изгаряния от слънцето пречели на древните хора да бягат бързо и да ловуват успешно. Едновременно с това зрението им се подобрило – установено е, че при наличието на достатъчно количество меланин, зрението също е достатъчно добро, но при недостиг – то се влошава.

Също така увеличеното количество на меланин защитава потните жлези в тялото и запасите от фолиева киселина в организма.

Фолиевата киселина е много важна за нервната система и лесно се разрушава под въздействието на слънчева светлина. В допълнение меланинът при влажен климат защитава човека от гъбични инфекции, се твърди в теорията на учените в списание Proceedings of the Royal Society B.

Едновременно с това специалистите публикуват и интересна статистика. В Африка албиносите са четири пъти повече, отколкото в Европа и САЩ. При това почти всички африкански албиноси умират от рак на кожата, преди да са навършили 20 години.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес