Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

23 април 2024, 14:39 часа • 5006 прочитания

Макар американските официални лица да не са го обявили публично, източник от САЩ, запознат с предоставянето на военната помощ за Украйна, заяви пред CNN, че голяма част от нея вече е предварително складирана в складове в Германия и Полша. Това очевидно ще съкрати времето, необходимо за доставянето ѝ в Украйна.

Всичко това става ясно, след като през уикенда Камарата на представителите на САЩ гласува "за" пакет от близо 61 милиарда долара в помощ на Украйна. Очаква се на 23 април (американско време) пакетът да се гласува от Сената, след което бързо да бъде подписан от президента Джо Байдън: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО).

Първо - артилерийски снаряди

Източникът също така смята, че артилерийските снаряди ще бъдат сред първите материали, които ще бъдат придвижени в подкрепа на украинската армия.

След като преминат границата, служителите в Киев ще се стремят да ги доставят там, където са необходими, възможно най-бързо - но това все пак ще представлява значително логистично предизвикателство предвид огромното количество боеприпаси. С други думи, цитираното предимство в съотношение 10 към 1, с което Русия се ползва в момента, няма да бъде заличено веднага.

Още: Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

Институтът за изучаване на войната (ISW) предупреждава, че Украйна вероятно ще продължи да се сблъсква с постоянен недостиг на артилерийски боеприпаси и прехващачи за ПВО през следващите седмици и със съответните ограничения, които този недостиг поставя пред способността на Украйна да провежда ефективни отбранителни операции. Експертите от американския мозъчен тръст предполагат, че Русия може да се опита да атакува транспортни мрежи като железопътни линии, за да усложни разпределението - нещо, което се случи в петък в украинската област Днепропетровск. Твърди се още, че Москва ще се опита да увеличи интензивността на боевете в ограничения период преди пристигането на американската помощ.

Още: Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Битката за Часов Яр: Украйна се нуждае от снаряди

Едно от местата, които биха могли да се окажат в центъра на евентуална засилена руска офанзива, е град Часов Яр. Началникът на украинската армия заяви, че според него Кремъл е наредил превземането на града до 9 май - деня, в който Русия празнува победата си над нацистка Германия през 1945 г.

Часов Яр е обстрелван и от въздуха с огромни "управляеми" бомби, хвърляни от руски военни самолети. На видеокадри от последните дни се вижда как руски самолети Су-25 летят безпрепятствено в небето над града - ясен знак за липсата на боеприпаси за украинската противовъздушна отбрана.

Украйна ще очаква от САЩ да предоставят редица ракетни системи "земя-въздух" за противодействие на тази заплаха, както и повече прехващачи за системата за противовъздушна отбрана Patriot - основното средство за поразяване на ракетни атаки срещу градове и ключова инфраструктура.

Още: Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

В допълнение към непосредствените си нужди от оръжие, Украйна, изглежда, ще получи и далекобойните ATACMS в първоначалния транш от оръжейни доставки. Сенатор Марк Уорнър, председател на сенатската комисия по разузнаване, посочи, че според него те ще бъдат част от първата доставка.

Още: Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

САЩ вече са предоставили на Украйна версии на ATACMS с по-малък обсег, но украинските официални лица не крият желанието си да се сдобият с по-нови версии. С обсег от около 300 км ракетите биха дали на Киев възможност да увеличи атаките срещу руски летища, складове за гориво и оръжейни складове, което би имало по-дългосрочно въздействие върху военните усилия на Русия.

Германия натиска САЩ и НАТО за Patriot

Германия оказва натиск върху САЩ и други страни от НАТО, както и срещу ЕС, да помогнат на Украйна със системи за противовъздушна отбрана, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Берлин иска САЩ да доставят още една система Patriot, а също очаква подкрепа от други европейски съюзници като Франция и Италия.

Още: ЕС натиска Гърция и Испания да доставят на Украйна ПВО системи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес