Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

23 април 2024, 08:00 часа • 8888 прочитания

Според директора на ЦРУ Уилям Бърнс Украйна може да бъде победена на бойното поле до края на годината - особено ако няма адекватна ПВО. Западните политици призовават повече системи за противовъздушна отбрана да бъдат доставени на Киев.

Резервите от боеприпаси на украинските въоръжени сили намаляват и основните съюзници на страната са притеснени от перспективата Киев да не може да продължи да се защитава срещу силите на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Министрите на външните работи на Г-7 на среща на италианския остров Капри призоваха за по-силна подкрепа, а германският външен министър Аналена Бербок каза, че Украйна спешно трябва да засили противовъздушната си отбрана. На другия край на света, в Далас, директорът на ЦРУ нарече ситуацията ужасна и предупреди, че Украйна може да загуби до края на годината - преди новината от Конгреса за почти 61 млрд. долара нова американска помощ за Украйна. Още: Буданов: През май ще се изправим пред трудна ситуация, но не и пред Армагедон

„Има много реален риск украинците да загубят войната на бойното поле до края на 2024 г. Или, най-малкото, че Путин ще бъде в позиция, в която по същество може да диктува условията на политическо споразумение“, каза Бърнс на лидерския форум на Центъра Джордж У. Буш.

Украйна отчаяно се опитва да отблъсне руската атака на фона на недостиг на боеприпаси. Президентът Володимир Зеленски призова за снабдяване на Украйна с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, тъй като войските на Кремъл се възползваха от слабостта на Украйна и засилиха ракетните атаки срещу електроцентрали, електрически мрежи и жилищни райони в цялата страна.

„Западните страни, Япония, Канада, Съединените щати, Европа трябва да вземат решения по-бързо, за да засилят подкрепата си за Украйна, защото не можем да позволим Путин да победи“, каза Жозеп Борел, първи дипломат на Европейския съюз, на срещата на Г-7. „Необходимо е да се вземат конкретни решения за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна.“ Още: Норвегия отпуска милиарди за противовъздушната отбрана на Украйна

ПВО за Украйна

Лидерите на Групата на G7 проведоха задълбочени дискусии относно укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна. На среща с украинския външен министър Дмитрий Кулеба държавният секретар Антъни Блинкен огласи списък на страните, с които преговаря за помощ.

Блинкен също така сподели с колегите си от Г-7 мнението на САЩ, че китайски компании са предоставили на Русия ресурси, които са ѝ помогнали да възстанови и разшири военната си промишлена база. Това произтича от анализ на фрагменти от снаряди от бойното поле и ключови технологични компоненти, получени от китайски компании.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че лидерите на ЕС планират да изпратят 7 допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна на фона на засилените ракетни атаки и ударите на руски дронове. Още: Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара

"Ние изразяваме решимостта си, по-специално, да засилим способностите за противовъздушна отбрана на Украйна, тъй като това е най-добрият начин за спасяване на животи и защита на ключова инфраструктура. Ние също възнамеряваме да работим с партньори в тази посока", е посланието на Г-7

На срещата на Европейския съвет в Брюксел някои осъдиха това, което видяха като разширяваща се пропаст между думи и дела. „Ако всички думи, изречени през последните години тук в Брюксел за обща отбрана, могат да бъдат заменени с куршуми и ракетни установки“, написа полският премиер Доналд Туск в социалната мрежа X, „Европа ще стане най-мощната нация в света“: ЕС натиска Гърция и Испания да доставят на Украйна ПВО системи

Същевременно, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори ден след ракетната атака на Русия срещу Чернигов, на 127 километра северно от Киев, при която загиват най-малко 18 души и са ранени повече от 77. Това беше една от най-смъртоносните атаки срещу жилищни райони от началото на военните действия.

"Не можем да толерираме ситуация, в която Русия превъзхожда с оръжие Украйна, както е сега. Руснаците стрелят, но украинците имат ограничени ресурси и не могат да отвърнат на огъня", каза Столтенберг пред репортери.

Куржа - помощ идва

Всичко това обаче получи нов прочит, след като Камарата на представителите в Конгреса най-после гласува общ пакет от 4 законопроекта военна и финансова помощ за Украйна, Израел, Тайван и американската национална сигурност. Още: Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

„В тези бурни времена сигналите от Съединените щати, особено от републиканците, че подкрепата за Украйна решително ще продължи, е окуражаващ знак“, каза Бербок.

Зеленски от месеци призовава партньорите си да попълнят намаляващите арсенали от боеприпаси, от които страната му се нуждае, за да отблъсне руските атаки. Според него сега Русия превъзхожда Украйна по отношение на артилерията на бойното поле в съотношение 10:1, припомня Bloomberg.

След подновени искания от украински официални лица, Германия обеща да дари допълнителни системи Patriot, но също така я призоваха да осигури редица други системи за противовъздушна отбрана, по-специално Samp/T, NASAM, Hawk и Iris -T.

В писмо до съюзниците от НАТО, Бербок и германският министър на отбраната Борис Писториус казаха, че неотдавнашните руски удари по ключова енергийна инфраструктура са причинили повече щети, отколкото през зимата на 2022 г. „Като се има предвид ситуацията, пред която е изправена Украйна, това е спешен въпрос“, коментираха те помощта. Още: Хибридни ПВО системи за Украйна: САЩ ги изпробваха и са доволни (ВИДЕО)

„Ситуацията е много, много сериозна и ние трябва да им изпратим това, което искат, а именно боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана“, каза естонският премиер Кая Калас пред репортери на срещата на върха. „Ние просто не можем да позволим Украйна да загуби или ситуацията със сигурността в Европа да бъде застрашена.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес