Изтребител F-35 се разби в Юта, пилотът катапултира (ВИДЕО)

4535
Изтребител F-35 се разби в Юта, пилотът катапултира (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Изтребител от пето поколение F-35 Lightning II се разби във военновъздушната база Хил в американския щат Юта, близо до Солт Лейк Сити. Инцидентът е станал в сряда вечерта местно време, съобщиха Военновъздушните сили на САЩ, цитирани от местния филиал на NBC – KSL TV.

Пентагонът спира доставките на изтребители F-35 заради китайски компонент

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че временно спира доставките на изтребителите F-35, произведени от Lockheed Martin. Причината...

Пилотът е катапултирал и аварийните екипи са се отзовали бързо на място, според съобщение в Twitter от 388-ото бойно крило, което експлоатира F-35 на ВВС на САЩ. Пилотът е изпълнявал тренировъчна мисия по определен маршрут.

Сега той се намира в болница, където е под лекарско наблюдение. Смята се, че ще се възстанови. Официално не се споменава нищо повече за състоянието му.

Кореспондент на KSL TV е разговарял с мъжа, който пръв е стигнал до пилота, и той казва, че пилотът не е пострадал особено – имал само драскотини по ръцете.

Говорителите на базата заявиха, че изглежда, че пилотът е навигирал изтребителя по начин, по който е избегнал възможно най-лошия изход от катастрофата. "Знам, че пилотът е положил всички усилия да избегне сгради или каквото и да е на земята преди катапултирането и това не е довело до наранявания на никого на земята", каза полковник Крейг Андръл.

Няма да има референдум в Швейцария за американските изтребители F-35

Швейцарското правителство заяви, че не може да се проведе публично гласуване за замяната на остарелия флот от военни самолети с изтреби...

"Приблизително в 18:15 ч. (б.а. - местно време, 00:15 ч. по Гринуич в четвъртък) самолет F-35 A Lightning II се разби в северния край на пистата на военновъздушната база Хил. Аварийните екипи на базата и извън нея реагираха незабавно", съобщиха от Военновъздушните сили.

"Причината за катастрофата е неизвестна и ще бъде разследвана. Повече информация ще бъде предоставена, когато има налична такава“, заявиха военните.

388-о крило призовава очевидците, които са видели или намерили нещо, което може да е свързано с катастрофата, да се свържат с военните, а гражданите - да избягват района на инцидента.

Междувременно "Локхийд Мартин", които произвеждат F-35, регистрираха увеличени нетни продажби и нетна печалба през третото тримесечие на 2022 г. "Локхийд Мартин Корпорейшън" отчете днес нетни продажби за третото тримесечие на 2022 г. в размер на 16,6 млрд. долара в сравнение с 16 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г. Нетната печалба през третото тримесечие на 2022 г. възлиза на 1,8 млрд. долара, или 6,71 долара на акция, в сравнение с 614 млн. долара, или 2,21 долара на акция, през третото тримесечие на 2021 г.", се казва в прессъобщение на компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор Джеймс Тайкъл подчерта, че компанията продължава да инвестира в нови технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лиде на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка