САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

2950
САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати са загубили статута си на миротворец в Близкия изток. Така коментира главният представител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон, Хусам Зомлот, решението на САЩ да спре финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA).

"Прекратяването на предоставяне на помощ за Агенцията е само по себе си нарушение на международните задължения, поети от САЩ", се казва в писменото изявление на Зомлот, който всъщност играе ролята на посланик на Палестина във Вашингтон. През май, той бе отзовна по нареждане на президента на Палестина Махмуд Абас в отговор на преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Трюдо: Все още е доста вероятно да постигнем една добра сделка

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че все още е "доста вероятно" да се постигне една добра сделка в търговските разго...

В четвъртък „Вашингтон пост“ съобщи за намерението на американската администрация да спре финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). Според нейни сведения, Вашингтон не е съгласен с начина, по който UNRWA изразходва паричните средства, а също и призовава да се отнеме статута на бежанец на редица палестинци. Понастоящем на повече от 5 милиона души е даден този статут, а американските власти възнамеряват да намалят това число над 10 пъти, предаде БГНЕС.

"Не САЩ ще определят статута на палестинските бежанци", каза Зомлот, който заема и длъжността съветник на Абас по стратегическите въпроси. Според него, "поддържайки най-радикалната политическа риторика на Израел по всички въпроси, включително за правата на повече от 5 милиона палестински бежанци, администрацията на САЩ загуби статута си на миротворец и не само изостря и без това взривоопасната ситуация, но и вреди на перспективите за сключване в бъдеще на мир в Близкия Изток."

По-рано правителството на САЩ по заповед на президента Доналд Тръмп отмени отпускането на помощ за Палестина на стойност 200 млн. долара, като уточни, че на решението е повлияла ситуацията в ивицата Газа, където палестинската движение "Хамас заплашва човешкия живот и влошава хуманитарната и икономическа ситуация."

В началото на януари Тръмп предложи да се преустанови предоставянето на финансова помощ за Палестина, поради нежеланието да води преговори с Израел. На 16 януари Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон ще прехвърли на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) 60 млн. долара, което е по-малко от 20% от годишните вноски на САЩ в бюджета на агенцията. Миналата година Вашингтон предостави на UNRWA повече от 350 млн. долара, или около половината от общия бюджет на организацията. Намаляването на американските вноски поставя тази структура в системата на ООН в трудна финансова ситуация.

САЩ се надяват руските учения в Средиземно море да преминат "безопасно"

От Министерството на отбраната на Съединените американски щати изразиха надежда, че по време на планираните през септември военни учени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com