Световна тенденция: Полицаите все по-често използват сълзотворен газ и гумени куршуми за потушаването на протести

1222
Световна тенденция: Полицаите все по-често използват сълзотворен газ и гумени куршуми за потушаването на протести

Повече от 120 000 души са били ранени от използвани от полицията сълзотворен газ или гумени куршуми по време на протести по целия свят от 2015 г. насам, съобщи Франс прес, като цитира данни от публикуван днес доклад.

Медицинската асоциация "Лекари за човешки права", Международната мрежа на организациите за граждански права и британската фондация "Омега" са разгледали медицински доклади от движението на "жълтите жилетки" във Франция, антирасистките шествия "Животът на чернокожите има значение" и продемократичните демонстрации в Хонконг и Бирма и др. Основавайки се на тази информация техният доклад "Смъртоносно прикрито" описва въздействието върху здравето на несмъртоносните оръжия, използвани от полицията по света в лицето на "законното упражняване на демократично право".

Арести и сълзотворен газ за протестиращите в Грузия (ВИДЕО)

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестран...

Според доклада сълзотворният газ и други химически вещества са наранили 119 113 души през последните седем години, като 4% от тях са се нуждаели от хоспитализация или операция. Най-малко 14 души са починали в резултат на вдишване на тези газове.

Така наречените "защитни" оръжия, включително гумени куршуми, са наранили 2190 души, при 65% от които са пострадали очите. Най-малко 945 имат последици за цял живот, а 12 са починали в резултат на това въздействие, според авторите, които описват и последиците от звуковите гранати, водните оръдия и палките. Авторите описват и последиците от използването на шумови гранати и водни оръдия. Според тях силите на реда, включително и в демократичните държави, са склонни да злоупотребяват със силата си пред лицето на протестните движения, които се множат от началото на века. 

Вместо да разпръсне тълпите, "това често води до подновяване на напрежението и ескалация на конфликтите", съжаляват те и препоръчват по-добро регулиране на тези оръжия, по-добро обучение на служителите за използването им и да не се използват безразборно.

"От десет години работя върху оръжията за контрол на тълпите и тяхното въздействие и продължавам да съм ужасена от липсата на данни и прозрачност от страна на производителите", коментира Рохини Хаар, лекарка от бърза помощ и водещ автор на доклада. Въпреки широкото им използване по света, "в огромното мнозинство от страните няма регламент от значение или задължение за записване на данни за полицейските сили", подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа