Знаете ли от какво се прави халвата?

46927
Знаете ли от какво се прави халвата?
Снимка: iStock/Guliver

При направата на оригиналната халва всичко започва от слънчогледовите семки, които първо се сушат с нагорещен въздух. Според старинните рецепти, почистените от люспи семки се пекат задължително върху чугунена плоча. Само тогава върху тях се появява златиста коричка и излъчват неповторим аромат. Важно е при печенето постоянно да се разбъркват; ако прегорят, халвата ще горчи.

Така от семките се изпарява почти цялата влага - но количеството на полезното масло не намалява. С цел да се смелят добре зърната, влажността им е нужно да не надхвърля 2%. Всяка семка се състои наполовината от масло. След това се смилат внимателно и се превръщат в белтъчна каша. Маслената паста, образувана от смлените семки, се нарича халвин. Именно тя е в основата на оригиналната стара рецепта.

Халвинът се смила още няколко пъти - целта е да стане течен и наподоби кондензирано мляко. Към него се прибавя малко ванилия.

Лекар: Хората с тези заболявания не трябва да ядат халва

Халвата е полезна само когато се консумира умерено. Но при определени заболявания тя не трябва да присъства в диетата дори в малки коли...

После се прави карамел. Първо се приготвя сироп от меласа, захар и вода, който трябва трябва да бъде доста гъст. За да се превърне в карамел сладката маса, към нея се прибавя отвара от корени на растението обикновено сапунче, служеща като емулгатор. Неговите корени съдържат веществата сапонини, които образуват бяла и сравнително плътна пяна. След това отварата от корени на сапунче се смесва със захарния сироп и се разбива до състояние на устойчива пяна. Резултатът дотук е снежнобял карамел.

Карамелът се смесва с халвина – ала проблемът е, че и двете съставки са прекалено течни. Как халвата става твърда и ронлива? Именно тук е скрита част от магията. Бъдещата халва бива размесвана с гребла – тайната се крие в похвата да издърпвате полека нишките карамел по време на размесването. Един майстор може да изтегли нишка до 10 метра. При това старателно месене халвата става влакнеста и ефирна. Ако масата се бърка с миксер, крехките карамелени нишки ще се разкъсат и халвата ще бъде ронлива като пясък. С две думи: ако се използват машини в производството на халва - тогава истинският, оригинален деликатес никога няма да се получи. След размесването халвата вече е напълно готова.

Между другото, съществува и шоколадова халва, която също се меси на ръка.

Защо халвата е полезна?

Главната полза от натуралната халва идва от полиненаситените растителни мастни киселини. Това са вещества като линоленова, олеинова, линолова и други киселини, ценни от гледна точка на здравословното състояние на организма. Съдържа още много полезни белтъчини, витамини, аминокиселини и минерали. По принцип, в зависимост от съдържанието на суровините за направа на халвата, нейните полезни свойства са най-разнообразни.

Домашна халва за Сирни Заговезни

Традицията повелява на Сирни Заговезни да се хапва халва. С халвата е свързан и ритуала хамкане. Бабите завързват парче халва на вълнен...

Вредна ли е халвата?

В интерес на истината, халвата може не само да допринася ползи, но и да причини вреда – най-вече поради нейното калорийно съдържание и висока степен на сладост. Поради наситеността й със захар трябва да се избягва от хора с диабет - а многото калории създават сериозни ограничения при употребата й от такива с наднормено тегло. Понеже е мазен продукт, не бива да се консумира и от хора, при които се наблюдават проблеми с панкреаса или черния дроб.

В България е най-разпространена сусамовата или тахан-халвата. Тя е много по-лека от слънчогледовата, има светлосив или жълтеникаво-кафяв оттенък и леко горчиво послевкусие. По принцип, сусамът изобилства с минерали и витамини. Особено ценен е витамин А – от него зависят визията, красивата кожа и имунитетът ни като цяло. Цинкът пък е необходим за здрави нокти и коса.

Друг важен микроелемент е желязото – то оказва положително влияние върху кръвния състав. Фосфорът в сусама подобрява мозъчната дейност.

Сусамовите семена улесняват функционирането на дихателната система, въъздействат и антиканцерогенно. Сусамът ограничава негативните ефекти от алкохола върху организма и понижава степента на холестерола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли как се размножават охлювите?
Знаете ли как се размножават охлювите?

Повечето сухоземни охлюви са хермафродити. След ухажване в началото на лятото чифт охлюви се оплождат взаимно през репродуктивен отвор, разположен...