(+18) Изнасилванията се игнорират като престъпления в цял свят

8101
(+18) Изнасилванията се игнорират като престъпления в цял свят
Снимка: iStock/Guliver

Лауреатът на Нобелова награда за мир Денис Муквеге обвинява международната общност за това, че си затваря очите за проблема от световен мащаб - изнасилванията. Днес той оперира жени, пострадали от сексуално насилие в своята клиника. По думите му престъпниците стават все по-жестоки, а жертвите все по-млади, пише германското издание Die Welt.

Според Муквеге изнасилванията са като оръжие за масово унищожение. По думите му те унищожат жертвите физически, морално и за дълго време разрушават социалните структури. Муквеге е считан за най-добрият специалист в света по травми и увреждания на гениталиите, отбелязва журналистката Мартина Майстер.

Гинекологът, спечелил "Сахаров": Изнасилването е инструмент на войната

"Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната", заяви доктор Денис Му...

През 1999 година в Букава в Демократична република Конго той открива собствена клиника, болницата Панзи. От тогава екипът му е оперирал повече от 50 хил. жени.

"Когато започнах да работя жертвите бяха на възраст от 15 до 80 години, днес насилват бебета и увреждат половите им органи. Най-малкото дете, което съм оперирал беше на 6 месеца. Насилието е все по-зловещо и не познава граници", казва Муквеге.

Работейки като хирург вече две десетилетия Муквете знае, че изнасилванията се извършват "преднамерено, систематично, колективно и публично." Не е възможно да се изнасилят 300 жени от едно село без предварителен план.

В продължение на две десетилетия въоръжените групи на бойците създават хаос в Конго. Сексуалното насилие е част от тяхната стратегия, насочена към изтребването на села и принуждаването на хората към бягство. Регионът е богат на полезни изкопаеми. Особено силно е търсенето на колтан, необходим за производството на мобилни телефони. в тази гнусна борба за ресурси женското тяло се превърна във военна цел.

И до днес липсва политическа воля от страна на международната общност, необходима да се спре насилието. Да се затварят очите пред тази драма означава да се поеме вината, казва Муквеге. По данни на благотворителни организации в страната са били изнасилени около 200 хил. жени.

Можело ли е починалата след зверско изнасилване Кристин да оживее?

Можела ли е жестоко изнасилената и пребита седмгодишна Кристин да оцелее? Този въпрос стои на дневен ред от началото на седмицата, след...

Муквеге използва известността си, за да излиза пред ООН, представители на правителства на конгреси, за да говори дори с Папата и да привлича обществеността към драмата, която засята не само Конго, но и всички въоръжени конфликти - продължителното унищожение на етнически групи чрез сексуално насилие.

Публичното изнасилване на жени води след себе си драматични последици. Мъжете се отказват от тях. Често те отиват в големите градове, където не могат да оцелеят сами. По този начин се разрушават социалните структури, намалява раждаемостта. Друг проблем са децата, заченати след изнасилване. Муквеге ги нарича "истински бомби със отложено действие", тъй като тези деца са без род. В Конго ги наричат "змийски деца."

Когато питат Муквеге как биват изнасилвани бебетата неговият глас става тих. По думите му в телата на децата вкарват пръчки, оръжие, понякога ножове или нагорещени предмети. Той разделя уврежданията по категории - от повърхностни рани и наранявания на сфинктера до разкъсване на дъгласовото пространство, което разделя половите органи от червата.

"Често съм се питал как човешко същество е способно на такова насилие", казва Муквеге. По думите му често медиците, видели много в практиката си, след преглед на изнасилено дете, имат нужда от психологическа помощ.

Днес Муквеге успя да постигне това Международния съд по правата на човека да признава изнасилванията за военно престъпление. Но засега не е успял извършителите да се преследват и да бъдат наказани.

ВМРО настоява за въвеждане на химическа кастрация на педофили и изнасилвачи

"Поставяме на фокуса на обществото и химическата кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения". Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари