Британски експерт: Ще трябва много повече от танковете ни, за да бъде бит Путин

8422
Британски експерт: Ще трябва много повече от танковете ни, за да бъде бит Путин
Снимка: Getty Images

Първият от 14 танка Challenger 2, обещани от Великобритания, пристигна в Украйна и това е само малка част от колосалния ангажимент на Запада да отблъсне руската офанзива, пише в анализ за Daily Mail бившият високопоставен офицер от британското военно разузнаване и плановик в НАТО Филип Инграм. Инграм не коментира, че Великобритания обеща да удвои бройката - на 28.

Обещавайки, че танковете скоро ще се появят на бойното поле, украинският министър на отбраната Олексий Резников нарече Challenger 2 "фантастични машини".

Той не греши. 75-тонният Challenger 2, разработен от BAE Systems, е несравним във военната история. Неговото 120-милиметрово нарезно оръдие може да пробие броня на разстояние от три километра и половина с невероятна точност. Той държи рекорда за най-дълъг "смъртоносен изстрел" от танк срещу танк, като унищожава иракска бронирана машина от разстояние 4,7 километра по време на войната в Персийския залив през 1991 г.

Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Макар че тези танкове без съмнение могат да променят играта, това не означава край на военния конфликт в Украйна, поне със сигурност не през следващите седмици или месеци. Истината е, че това е невероятно сложен конфликт, където огневата мощ и най-съвременните оръжия са само част от уравнението.

Die Welt: Украйна има нужда от войници и Киев действа твърдо

Дълго време Киев не се нуждаеше от мащабни принудителни мобилизации, толкова голям беше притокът на доброволци. Сега ситуацията се пром...

Тази година не се състоя дългоочакваното руско зимно настъпление. Прогнозите бяха грешни. Замръзналата земя бързо се размрази, превръщайки големи части от Украйна в блато. Миналата година видяхме какво се случи, когато танковете се опитаха да настъпят през украинската кал. Дори много от "леките" 45-тонни руски Т-72 бързо затънаха и трябваше да бъдат изоставени. Това означава, че руските танкове в момента до голяма степен са ограничени в движението си до натоварените пътища и магистрали, което ги прави лесни мишени за засади. Но същите ограничения важат и за западните танкове, които са много по-тежки от руските. Дори бойна машина на пехотата на НАТО като американската M2 Bradley тежи поне 25 тона.

Британската армия с гордост казва, че нито един Challenger 2 не е бил изгубен при вражески действия и украинците ще бъдат решени да не губят нито един от тях, рискувайки ги в блатистите терени. Възможно е земята да не изсъхне достатъчно до юни, когато тези машини могат да бъдат разгърнати с пълна мощ.

Дотогава бронираните средства, доставени от Запада, ще се разпределят във военните зони. Президентът Зеленски поиска 300 танка. Очаква се съюзниците му, включително от други бивши съветски републики, да предоставят 700 или дори повече машини. Вече са обещани още 350 бойни машини на пехотата и над 1000 бронетранспортьора, както и поне 320 самоходни, предимно 155-милиметрови гаубици.

Да се научите да използвате този различен военен арсенал ще отнеме дълъг период от време. В мирно време армията смята за нормално 2 години за подготовка на една танкова бригада за бой. Украинските екипажи се опитват да научат всичко само за няколко месеца. Това е трудна задача и се отнася за всички аспекти на въоръжения конфликт.

След бързо напредване от началото на инвазията Русия държеше 132 000 квадратни километра украинска територия. От началото на контранастъплението миналото лято украинците са си върнали около 29 000 квадратни километра, изтласквайки врага от областите Киев, Херсон и Харков. Някои части от операцията бяха относително прости: например хващането на руснаците в капан на западния бряг на Днепър, което впоследствие ги принуди да отстъпят.

Големите неизвестни пред готвената украинска офанзива

След месеци за доставки на нови оръжия от Запада, Украйна е готова да отмъсти на руските сили през следващите седмици в изключително ри...

Но Русия все още контролира 103 600 квадратни километра (17%) от земите на Украйна, включително 27 000 квадратни километра от Крим, който вицеадмирал Олексий Нейжпапа, командир на украинския флот, обеща да върне на Украйна.

Освобождаването на Крим вероятно е възможно в дългосрочен план, но това ще изисква голяма военноморска операция от мащаба на Деня D (1944 г.). Дори Украйна да успее да си върне някакъв плацдарм в Крим, украинската армия ще трябва да си връща полуострова километър след километър, а в крайна сметка мнозинството от кримчаните са проруски настроени.

Крим започва да се счита за украинска територия едва след смъртта на Сталин през 1953 г. и вече почти 10 години е отново под руски контрол. Победата на Украйна тук никога не може да бъде гарантирана, дори ако тази гигантска кампания някога изобщо бъде организирана.

Въпреки това дори тази перспектива бледнее пред мащаба на конфликта на континента. Фронтът на военните действия в източната част на Украйна е с дължина над 1100 километра. Това е разстоянието от Лондон до Барселона. Москва изпраща почти цялата руска армия в зоната на конфликта. Нейните сили тук са изначално организирани в батальонни тактически групи (БТГ), всяка от които включва до 40 танка с артилерия, бронирани машини и инженерна поддръжка. Общо издирваният за военни престъпления в Украйна от Трибунала в Хага Владимир Путин разполага със 168 БТГ, като 115 от тях сега са в Украйна.

Но дори това огромно военно присъствие не е достатъчно, за да запълни цялата фронтова линия, така че Русия се концентрира върху такива ключови точки като Бахмут в района на Донецк. Зеленски прие предизвикателството, хвърляйки армията си в битката за Бахмут, макар че търпи големи загуби. Той все още вярва, че победата там ще докаже, че може да спечели навсякъде.

Американски анализатор: Идеите за разпад на Русия са чиста глупост

На Запад има лоби, което се застъпва за разпадането на Русия. Този подход обаче е не само нереалистичен, но и вреден, убеден е авторът ...

Зеленски има определени шансове. Руските БТГ са със сериозен недостиг на личен състав. Тяхното разузнаване се оказа слабо и те прибягнаха до груба сила и смазващо превъзходство в артилерийската огнева мощ.

Актуално данни показват, че руснаците имат 1 330 900 души армия, в сравнение с 500 хиляди украинци. Те разполагат с 4182 военни самолета, включително 1531 вертолета и 773 бойни самолета. Украйна е много назад във военновъздушните сили: има 312 самолета, включително 113 вертолета и 69 изтребителя. Русия разполага с 12 566 танка, 151 641 бронирани машини, 6575 самоходни оръдия и 3887 мобилни РСЗО. По всеки от тези показатели Русия превъзхожда Украйна най-малко 4 пъти, ако не и 6 пъти.

Ако конфликтите се печелеха само с огнева мощ, този щеше да приключи отдавна. Но на Русия ѝ липсва най-важният компонент - единство на командването. Нейните генерали не са отбор. Примерът - Евгений Пригожин срещу Валерий Герасимов и Сергей Шойгу.

Срещу по-малка, но силно мотивирана украинска армия, нетърпелива да отблъсне руска инвазия, всичко, което руснаците могат да направят, е да се опитат да задържат окупираната територия. Украинските сили ще пробват да пробият фронтовите линии, но докато не успеят да прекъснат руските военни вериги за доставки, е малко вероятно техният руски враг да бъде победен. Путин няма да позволи на войските си да отстъпят, без да се страхуват от сурово наказание. Вместо това той си играе с времето в очакване на изборите в САЩ и Великобритания догодина, които ще фалшифицира по всякакъв начин. Русия вече засилва своите кибероперации, заливайки социалните медии на Запад с фалшиви новини.

Ако републиканците поемат Белия дом, американската подкрепа за Украйна до голяма степен ще бъде ограничена. А ако лейбъристите спечелят общите избори през 2024 г., едно силно Движението за ядрено разоръжаване ще окаже огромен натиск върху лидера им Кийр Стармър да се откаже от Зеленски.

Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

В Обединеното кралство, както и в САЩ, има уранови отпадъци от атомни електроцентрали, които ще трябва да бъдат унищожени, но с направа...

За да постигне това, Путин ще засили своите ядрени заплахи в опит да сплаши Запада и да го подчини. Ако загубите му на бойното поле продължат, той дори може да използва "тактически" ядрени оръжия - например да пусне бомба от един килотон в Черно море като последно предупреждение към Запада. Посланието към Зеленски и Запада, съдържащо се в това действие, ще бъде сурово, но несъмнено следващият път целта ще бъде украински град, може би дори Киев. Но ако това се случи, неявните съюзници на Русия като Китай, Индия и Пакистан ще оттеглят дори скритата си подкрепа. Това би било действие на самоубиец.

Въпреки това сред цялата тази статистика и военни данни един факт е съвсем ясен. Не можем да разчитаме, че Путин винаги ще се държи рационално. А в конфликт, който е толкова далеч от края си, това означава, че трябва да подбираме всеки свой ход с най-голямо внимание.

Мнение от Острова: Изпращаме на Украйна грешните танкове! (ВИДЕО)

Източник: Daily Mail

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари