Има ли риск от въоръжен конфликт между САЩ и Китай?

5862
Има ли риск от въоръжен конфликт между САЩ и Китай?
Снимка: iStock/Guliver

Китайски доклад предупреждава, че Пекин е изправен пред засилваща се враждебна вълна на фона на пандемията от коронавирус, която може да тласне отношенията със САЩ към конфликт.

Това съобщиха пред Reuters източници, които са запознати с вътрешния документ.

Шпионски служби: Китай е унищожил данни за COVID-19

Службите от разузнавателната общност “Петте очи” - Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, смятат, че Китай...

Докладът, представен през април от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин, заключава, че глобалните антикитайски настроения са на най-високото си ниво от събитията на площад "Тянанмън" през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, водена от САЩ, и трябва да се подготви за най-лошия сценарий - въоръжен конфликт между двете глобални сили, според източниците, запознати със съдържанието на доклада, пожелали анонимност заради деликатността на информацията.

Докладът е изготвен от Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR), свързан с Министерството на държавната сигурност.

От Reuters признават, че не са разглеждали документа, но е описан от източниците, които имат пряк достъп до информацията.

В отговор на въпроси на Reuters за доклада говорител на външното министерство заяви, че няма съответната информация. Агенцията не може да се свърже с Министерството на държавната сигурност за коментар.

Назрява ли глобално недоволство срещу Китай заради коронавируса?

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския те...

CICIR е влиятелен институт, който до 1980 г. е бил част от Министерството на държавната сигурност. Институтът съветва китайското правителство в сферата на външната политика и сигурността.

Отношенията между Китай и САЩ са на най-лошото си ниво от десетилетия. Има дълбоко недоверие и търкания между двете държави заради нелоялна търговия и кражба на технологии, ситуацията с Хонконг, Тайван и Южнокитайско море, а сега и заради коронавируса.

В Пекин вярват, че САЩ искат да спрат възхода на Китай.

В документа се заключава, че Вашингтон гледа на възхода на Китай като заплаха за националната сигурност и икономиката на САЩ, а също и като на предизвикателство пред западните демокрации. Подчертава се също, че САЩ целят да дестабилизират Китайската комунистическа партия чрез подкопаване на общественото доверие.

Предупреждава се още, че антикитайските настроения могат да увеличат съпротивата срещу инфраструктните проекти на Китай към инициативата "Един пояс, един път", а също така Вашингтон може да увеличи финансовата и военната помощ за регионални съюзници, което да доведе до по-голяма нестабилност на ситуацията със сигурността в Азия.

Йончева видя демонизиране на държави заради коронавируса

Като член на Комисията по външни работи в ЕП, Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламе...

Същевременно, китайският държавен телевизионен оператор CCTV нападна „безумните и уклончиви забележки“ на държавния секретар на САЩ Майк Помпео относно произхода на пандемията на коронавирус, което допълнително подхранва напрежението в Китай и САЩ, предаде AFP.

Помпео в неделя посочи, че "огромни доказателства" показват, че вирусът е произлязъл в лаборатория в Китай, засилвайки предишните твърдения на управляващите в САЩ, които многократно бяха отречени от СЗО и различни научни експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари