Назрява ли глобално недоволство срещу Китай заради коронавируса?

3549
Назрява ли глобално недоволство срещу Китай заради коронавируса?
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралия призова за разследване на произхода на вируса. Германия и Великобритания се колебаят отново относно поканата към китайския технологичен гигант Huawei. Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай в разпространението на заразата и се стреми да го накаже. Някои правителства искат да съдят Пекин за щети и обезщетения, заради коронавируса, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус. 

В цял свят се разраства недоволство срещу Китай заради неуспеха му да овладее кризата в началото, което спомогна за разпространяването на коронавируса по света, създавайки дълбоко поляризирана битка на идеи и възвръщайки амбицията на Китай да запълни вакуума на лидерството, оставен от САЩ.

Китай, който никога не е възприемчив към външна критика и внимава да не загуби вътрешния си контрол и икономическата доминация, реагира агресивно, комбинирайки медицинска помощ за други държави със сурова националистическа реторика и смесвайки искания за благодарност с икономическите заплахи. Резултатът само добави инерция към обратния удар и нарастващото недоверие към Китай в Европа и Африка, подкопавайки желания имидж на Китай като щедър глобален актьор.

1618 заразени с Covid-19, още един почина

1618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа днес. През днешния ден са доказани...

Още преди вируса Пекин проявява остър подход към връзките с обществеността, агресивен стил, наречен дипломация "Войнът Вълк", кръстен на два ултрапатриотични китайски филма, представящи злите заговори и огнената гибел на ръководени от американци чуждестранни наемници

С ясно насърчаване от страна на президента Си Дзинпин и мощния департамент за пропаганда на Китайската комунистическа партия, по-младото поколение китайски дипломати доказва своята лоялност с предизвикателно националистически и понякога заплашителни послания в страните, където са базирани.

След появата на вируса тонът само се изостри, мярка за това като колко сериозна опасност китайските лидери виждат вируса за позициите си у дома, където той подхранва гнева и унищожава икономическия растеж, както и в отслабените му позиции в чужбина.

Дори в европейски страни като Германия "недоверието към Китай се е увеличило толкова бързо с идването на вируса, че никое министерство не знае как да се справи с него", каза Анджела Станцел, китайски експерт от Германския институт по международни въпроси и сигурност.

САЩ с нови 29 000 случая на коронавирус

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус в Съединените щати се увеличиха с над 29 000 през последното денонощие. Починали са по...

В Германия, както и във Великобритания, в допълнение към новите въпроси относно целесъобразността на използването на Huawei за нови 5G системи, се засилиха и опасенията за зависимост от Китай за жизненоважни материали и лекарства.

Франция, която традиционно има добри отношения с Пекин, също беше разгневена от критични изявления на китайски дипломати, включително обвинение, че французите умишлено са оставили по-възрастните си жители да умрат в старчески домове. Това предизвика изобличение от външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан и гняв от депутатите, въпреки ранната реципрочна размяна на медицинска помощ като маски.

Наскоро германското правителство се оплака, че китайските дипломати настояват за писма за подкрепа и благодарност за помощта и усилията на Пекин срещу вируса от правителствени служители и ръководители на големи германски компании.

Същото е и в Полша, каза в интервю посланикът на САЩ във Варшава Джорджет Мосбахер, описвайки китайския натиск върху президента Анджей Дуда да се обади на Си Дзинпин и да му благодари за помощта, разговор с който властите в Пекин се хвалят у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари