Има ли САЩ работещо ядрено оръжие срещу Русия? Известен с тотално грешна прогноза за Китай анализатор се тревожи

12114
Има ли САЩ работещо ядрено оръжие срещу Русия? Известен с тотално грешна прогноза за Китай анализатор се тревожи
Снимка: iStock

Миналия четвъртък (18 август) адмирал Чарлз Ричард, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, каза, че Америка "яростно" пренаписва своята ядрена позиция. Той даде да се разбере, че американците не са готови за евентуално развитие на събитията. Очертава се конфликт с големи сили. „Ние сме на ръба на война с Русия и Китай“, каза Хенри Кисинджър в интервю за Wall Street Journal, което беше публикувано в петък (12 август).

За съжаление и Москва, и Пекин изглеждат готови да използват най-разрушителните си оръжия, ако такава война избухне. Такава позиция застъпва Гордън Чанг в свой коментар за The Hill.

Чанг е известен като човек с крайни позиции, но предимно спрямо Китай. Той дори е автор на книга, предвиждаща колапс на Китай през 2011 година, а след като това не се случи, "коригира прогнозата" на 2012 година. Ето какво още гласи позицията му:

Говорейки в Хънтсвил на симпозиум по космическа и противоракетна отбрана, Ричард каза, че тази ситуация е "безпрецедентна в историята на страната ни". Според него Америка никога не е "срещала едновременно двама равни по сила и способни да използват ядрени оръжия противници, които трябва да бъдат възпирани по различни начини".

Washington Post: ФБР е търсело в имението на Тръмп документи за ядрени оръжия

Служителите на ФБР са се надявали да открият секретни документи, свързани с ядрени оръжия по време на претърсването на имението на бивш...

Досега Америка използва универсална стратегия, наследена от Студената война. По това време САЩ и Съветският съюз имаха достатъчно ядрени способности, за да се унищожат един друг многократно. Както тактично се изрази Бари Голдуотър, Съветите са знаели, че САЩ могат "да хвърлят такава бомба в мъжката тоалетна в Кремъл". В резултат на това нито един генерален секретар в Кремъл не се осмели да пусне танкова армада през Фулда в Германия, от която в следвоенния период стратезите на НАТО се страхуваха най-много. Благодарение на концепцията за "взаимно осигурено унищожение" беше възможно да се поддържа крехък мир.

Мнозина сега се опасяват, че концепцията за възпиране от Студената война вече не е валидна. Например Владимир Путин създава впечатлението, че не се страхува от перспективата за ядрен Армагедон. На 27 февруари той постави ядрените си сили в повишена бойна готовност. На 1 март той всъщност изпрати своите подводници с балистични ракети в кампания и организира така нареченото обучение с участието на наземни мобилни ракетни системи.

Руската ядрена доктрина се нарича "ескалация в името на деескалация" или "ескалация в името на победата". Това означава, че в началния етап на неядрения конфликт Москва може да заплаши да използва ядрени оръжия или да ги използва. Очевидно заплахите на Путин проработиха и попречиха на САЩ и техните партньори да предоставят пълна подкрепа на Украйна. Както Ричард заяви в Хънтсвил, "Москва използва скрита и явна ядрена сила".

ОЩЕ: Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

"Руснаците се опитват да използват въображаем пропуск в системата за възпиране, праг, под който те погрешно смятат, че имат способността да използват ядрени оръжия", каза адмиралът, имайки предвид руските оперативно-тактически ядрени оръжия. Американското ръководство е разтревожено от действията на Русия и, както отбелязва Defense One, "може да използва малки бойни глави в ограничени количества и по конкретни цели, без да отприщи глобална термоядрена война, от която руснаците се страхуваха от десетилетия".

Архангел "Сатана". Защо чудодейното оръжие на Путин не работи?

Невидимите същности, които ни заобикалят, са навсякъде. Във въздуха, във водата и в небето. Те са могъщи и непознати за обикновения чов...

Причините за безпокойство са много. Освен всичко друго, САЩ не разполагат с необходимите "нестратегически оръжия". Америка разполага със свободно падащи ядрени бомби, но Русия знае, че те са слабо защитени, когато се съхраняват в складове и когато се доставят до целта от самолети, които летят през оспорвано въздушно пространство. Освен това почти винаги има дълъг период от време между заповедта за удар и подхода на самолета към целта. А в ядрена война това е критичен недостатък.

Нещо повече, ВМС на САЩ се нуждаят от ново поколение крилати ракети с малък и среден обсег, способни да носят ядрено оръжие, до голяма степен защото различни президенти, включително настоящият, възпрепятстваха тяхното развитие. Конгресът се опитва да поправи ситуацията, но Америка все още е в незавидното положение да не разполага с правилните оръжия, за да попречи на Русия да използва бойни глави с малка мощност. Вероятно Путин смята, че САЩ няма да започнат тотална термоядрена война с един удар с тактическо оръжие.

Кисинджър и други анализатори предлагат красиви теории за възпиране, но само един фактор има значение: какво мисли врагът. Безопасно е да се каже, че възпирането се проваля, защото противниците на Америка смятат, че никой американски президент не би обещал да започне удар с оръжие с мегатонна мощност, за да предотврати удари с ниска мощност. Това създава "пропаст в доверието", както казва Питър Хюси от института Хъдсън. Според него невъзможността да се даде достатъчно убедителен отговор е един от най-важните недостатъци на нашите ядрени сили. Ядрените заплахи на Путин показват, че той е наясно, че САЩ не разполагат с необходимите оръжия.

Пекин също знае това.

Официално Китай няма планове за първи удар, а през юни китайският министър на отбраната публично заяви, че Пекин ще използва ядрени оръжия само за самоотбрана. Въпреки това китайските генерали и цивилни служители са отправяли случайни безпричинни заплахи да заличат американските градове.

Русия отрепетира ядрен удар по Европа за втори път за месец (ВИДЕО)

Руската армия отрепетира използването на тактическо ядрено оръжие за втори път в рамките на един месец в максимална близост до европейс...

В началото на юли Китай започна сериозно да заплашва други страни, особено Япония и Австралия. През март неговото министерство на отбраната обеща "по-лоши последствия" за държавите, които помагат на Тайван при самозащита.

През май Северна Корея обяви, че може първа да нанесе ядрени удари срещу други страни.

Когато ядреното възпиране се срине, най-лошото може да се случи много бързо.

Путин: Никой не може да спечели ядрена война

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари