Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

133368
Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам
Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), Северният и Тихоокеанският флот, както и командването на стратегическата авиация на Русия днес (28 февруари) са застъпили на бойно дежурство с усилен състав, съобщиха от руското отбранително ведомство, цитирани от Интерфакс.

„Министърът на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу докладва на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин, че в съответствие с неговата заповед дежурните смени на пунктовете за управление на Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Тихоокеанския флот, командването на стратегическата авиация са пристъпили към бойно дежурство в усилен състав“, заявиха от руското министерство на отбраната .

ВИЖТЕ ОЩЕ: Mirror - Путин вкара Кличко в списъка за елиминиране

На 27 февруари Путин заповяда да се приведат "силите за сдържане“ на руската армия в "специален режим на бойно дежурство". Какво означава това, РАЗБЕРЕТЕ ТУК.

„Висши длъжностни лица на водещите страни на НАТО допускат агресивни изказвания по адрес на нашата страна. Затова заповядвам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да приведат силите за сдържане на руската армия в специален режим на бойно дежурство“, заяви Путин в хода на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началник Генщаба на ВС на РФ Валерий Герасимов. Заради кого Путин направи изявлението - ЕТО КАКВО ОБЯСНИ КРЕМЪЛ ТУК.

Путин заяви, че западните страни предприемат неприятелски действия по отношение на Русия и в икономическата сфера. "Имам предвид нелегитимните санкции, за които всички добре знаят", заяви руският лидер.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Mirror - Путин вкара Кличко в списъка за елиминиране

РВСН

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) са главна част на Въоръжените сили на Русия. РВСН са предназначени за ядрено сдържане на възможна агресия. Основата на РВСН са съвременните комплекси "Ярс" в шахтов и мобилен вариант. "Ярс" е способен да поразява цели на разстояние до 11 000 км, той е снабден с разделяща се бойна глава с маневриращи отделни насочващи единици. За "Ярс" и въоръжението, с което Путин обяви, че има преимущество, вижте тук.

Северният флот

Междувидово стратегическо обединение на въоръжените сили на Руската федерация, защитаващо интересите на Русия в Арктика и други райони от Световния океан. Подводните сили на Северния флот се считат за най-мощната формация от атомни подводници в състава на ВМС на Русия.

Тихоокеанският флот

Оперативно-стратегическо обединение на руския флот. Задачите на Тихоокеанския флот включват осигуряване на военната сигурност на Русия в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тихоокеанският флот включва стратегически и многоцелеви атомни подводници, дизелови подводници, кораби за операции в океанските и близките морски зони, военноморски ракетоносци, противоподводна и изтребителна авиация, сухопътни и брегови войски.

Стратегическа авиация

Стратегическата авиация е въздушният компонент на руската "ядрена триада". Тя включва модернизирани бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС.

Както бе съобщено, на 19 февруари руските въоръжени сили са провели планирано учение на Силите за стратегическо сдържане с изстрелване на ракети.

Според информация, публикувана по-рано на сайта на Министерството на отбраната на Руската федерация, силите за стратегическо възпиране включват Стратегическите настъпателни сили (СНС) и Стратегическите отбранителни сили (СОС).

Според сайта на руското министерство на отбраната основата на СНС, снабдени с ракетни и авиационни комплекси с междуконтинентален обсег, са стратегическите ядрени сили, в които влизат Ракетните войски със стратегическо предназначение.

По информация на министерството в СНС влизат и стратегически неядрени сили като сили с двойно предназначение – формирования и бомбардировачи, както и подводници, кораби и морска ракетоносна авиация на ВМС с конвенционално високоточно оръжие с голям обсег.

Основа на СОС са бойни подразделения, състоящи се от система за предупреждение за ракетно нападение, система за контрол на космическото пространство, противоракетна отбрана и противокосмическа отбрана. В състава на СОС влизат и част от средствата за противовъздушна отбрана, става ясно от съобщението на сайта на руското министерство на отбраната.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Mirror - Путин вкара Кличко в списъка за елиминиране

Може ли да бъде спряна ядрена ракета?

Разказват, че някога известният физик и специалист в областта на атомната енергия д-р Робърт Опенхаймер, ръководител на проекта "Манхатън", в рамките на който в годините на Втората световна война се разработват първите образци на ядрено оръжие, разказал пред членовете на американския Конгрес за процеса на производство на това страшно оръжие. Някой от слушателите задал въпроса има ли някаква защита срещу действието на атомна бомба.

"Разбира се", уверено отвърнал създателят на атомното оръжие.

Последвал нов въпрос: "А що за средство е това?"

Доктор Опенхаймер бавно обгърнал с поглед събралите се и с достойнство отвърнал: "Мирът".

Този разговор се е състоял преди повече от половин век. Сега ядрено оръжие имат поне девет държави, като, разбира се, най-големите ядрени арсенали притежават Русия и САЩ. Всяка от тези страни има ядрено оръжие с наземно, морско и въздушно базиране. Американците традиционно разчитат на балистични ракети, изстрелвани от подводници, докато основната ядрена сила на Русия са комплекси с мобилно и шахтово базиране.

След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки ядреното оръжие се смята по-скоро за средство за сдържане, отколкото за война. Но тъй като то представлява най-страшната заплаха, създадена от човека, несравнима с конвенционалното оръжие, то огромни средства винаги са влагани и в противоракетната отбрана. Пълномащабен ядрен конфликт почти гарантирано ще изпрати планетата в каменния век.

Червеното копче на Русия

Церемонията по предаването на "ядреното куфарче" - системата за управление на ядрените сили на Русия, на временно изпълняващия длъжността президент на Русия Владимир Путин на 31 декември 1999 г. В ръцете на дипломата е "Чегет", а чантата "Ахат" е радиостанция за оперативна комуникация. Снимка: Kremlin.ru / CC BY 4.0

Мнозина смятат, че ядрен сблъсък между водещите сили рано или късно е почти неизбежен, свързвайки го с библейското пророчество за Армагедон, последната война преди края на света. Не е достатъчно обаче президентът на Русия просто да натисне червеното копче, за да се случи непоправимото. Активирането на ядрения арсенал на страната е възможно само чрез координираните действия на няколко души, пише сайтът "Русская семерка".

Дежурният оператор и "пазачът на куфарчето"

При извънредна ситуация руският държавен глава контролира ядрените сили на Русия с помощта на така нареченото ядрено куфарче. Това устройство осигурява комуникация със стратегическите ракетни войски чрез автоматизираната система "Казбек", създадена преди повече от 30 години. Ядреното куфарче може да се използва само при получаване на информация за удар от противника. Става дума не само за изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, но и за използването на други оръжия за масово унищожение.

Що се отнася до превантивен ядрен удар срещу потенциален противник, то възможността за нанасянето му уж е изключена от действащата ядрена доктрина на Руската федерация. Пръв за вражеска атака разбира дежурният оператор на Главния център за предупреждение за ракетни атаки, разположен близо до Солнечногорск в Московска област. Той проверява достоверността на информацията, а след това я прехвърля на носителите на "ядреното куфарче".

"Куфарчето" се носи директно на президента от неговия пазител, офицер-свързочник, който винаги е в полезрението на Върховния главнокомандващ. Този военнослужещ, който има чин, не по-нисък от подполковник, традиционно носи униформата на Военноморския флот.

Президентът

Отваряйки устройството, държавният глава влиза в интерфейса на преносимия комплекс "Чегет", след което въвежда няколко криптирани ключа и пароли. Що се отнася до прословутия "червен бутон", простото му натискане няма да има ефект. Този атрибут обаче невинаги е бил чисто символичен – при Брежнев, чието зрение се влошава към края на живота му, именно "червеният бутон" решава съдбата на света. През 1995 г. Борис Елцин използва "Чегет", когато от територията на Норвегия е изстреляна метеорологична ракета, която погрешно е взета за балистична. След като изяснява подробностите, президентът затваря "ядреното куфарче".

"Ядреното куфарче" от 90-те години. Експонат от музея на Елцин, прехвърлен в музея от администрацията на президента на Руската федерация през 2014 г. Снимка: Stanislav Kozlovskiy / CC BY-SA 4.0

Министърът на отбраната и началникът на Генщаба

Заедно с президента още двама души трябва да задействат кодовете на РВСН – министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб. При всеки от тях неотлъчно се намират и офицери за връзка. Ако дори един от кодовете-пароли на някое от устройствата е въведен неправилно, системата не сработва. По такъв начин за изстрелването на руски ракети с ядрени бойни глави са необходими координираните действия на седем души (заедно с дежурния оператор).

Впрочем дори всички те да загинат при първата атака, врагът, нападнал Русия, няма да остане без възмездие. За такъв случай е създаден автоматичен комплекс "Периметър", който изстрелва ракети без човешка намеса. На Запад той е известен като Dead Hand ("Мъртвешка ръка") и се смята за истинския Армагедон.

Nuclear Football

В Съединените щати също използват ядрено куфарче. Всъщност през 50-те години на миналия век това устройство е измислено при президента Айзенхауер. Външно американската версия на "куфарчето" прилича на топка за американски футбол, покрита с кожа, поради което се нарича Nuclear Football:

Снимка: MarcusBurns1977 / CC BY 3.0

За да активира ядрените ракетни сили, президентът на Америка трябва да използва титаниева или златна карта с таен код. Забележително е, че лидерите на САЩ често губят тази карта. Инструкцията за използване на американското "ядрено куфарче" е 30 страници. На 11 септември 2001 г. Джордж Буш бил толкова уплашен от терористичните атаки, че в същия ден извадил ръководството и започнал да го чете, но за щастие въпросът не стигнал по-далеч. Според твърденията на военнослужещи съществуващите мерки за сигурност изключвали възможност за изстрелване на балистични ракети погрешка или по волята на един човек.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ядрената война между Русия и САЩ избухва - какво ще се случи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари