Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

3528
Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?
Снимка: БГНЕС

Разследването ще разкрие подробности за бягството на Никола Груевски, но остава въпросът как четири страни, наши приятели, са позволили това, попита премиерът Зоран Заев. Той очаква обществеността да бъде информирана много бързо какво точно се е случило в Македония за бягството на бившия премиер, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“, цитирано от агенция "Фокус".

„Аз съм информиран от МВР и знам, досега до къде са стигнали нещата и вярвам, че много бързо на обществеността ще ѝ бъдат съобщени подробности за това, какво се е случило в Република Македония, защото знаем какво се е случило в Албания, Черна гора, Сърбия и Унгария. Остава въпросът как наши приятели, четири страни, са позволили това, разбира се, остава въпросът как в три държави членки на НАТО, твърдящи, че там има върховенство на закона, казвам това в кавички, в момент, когато македонското общество, македонския парламент е сериозно фокусиран заради огромното вдъхновение от правото да бъде член на ЕС и НАТО, се случи точно това, което се случи. Но затова са разследванията , така че информацията, която бъде получена, трябва да бъде споделена с обществеността“, заяви по-рано Зоран Заев.

ЕК: Случаят на Груевски не е политически въпрос

Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия (EК) за нейното мнение по случая с Никола Груевски. О...

Премиерът съжалява, че МВР все още не може да излезе с подробна информация. Той посочи, че уважава факта, че прокуратурата е разследва сериозно случая и че по време на разследването не могат да бъдат съобщени всички подробности.

Премиерът отрече, да е разговарял с Никола Груевски малко преди той да напусне страната. „Ще се окаже, че сме се споразумели заедно. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с г-н Груевски. Последните контакти бяха, когато парламентът беше вглъбен в тази безкрайна дискусия, преди да се случат трагичните събития на 27 април. Той беше там, в парламента, когато говорихме за деблокиране на процеса, че е ясно, че мнозинството съществува и да не ги мъчим Македония и македонските институции. Тогава бяха последните разговори“, обясни министър-председателят.

В същото време и гръцки евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу изиска отговори от върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини за одобреното искане за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от Унгария. „Разглежда се възможността да се поискат обяснения от Унгария за причината да му даде политическо убежище на Груевски. Какви са следващите стъпки, които планирате да предприемете, за да не може държава-членка да пречи на работата на правосъдието в страна-кандидат за членство“, са въпросите, които Кулоглу задава на Могерини.

Евродепутатът подчерта, че върховенството на закона е фундаменталната ценност и за държавите членки и страните кандидатки за членство и добави, че "премиерът Виктор Орбан, въпреки решенията на ЕС, не приема бежанци“. „Това очевидно не се отнасяше за г-н Груевски, който беше осъден за тежки престъпления. Върховенството на закона остава основна ценност както за държавите членки, така и за кандидатите за членство. Унгария подкрепя интеграцията на БЮРМ в ЕС, но, както изглежда, не смята, че страната е сигурна, давайки убежище на Груевски“, пише още Кулоглу.

Орбан: Груевски е мой личен сътрудник

"Бившият македонски премиер Никола Груевски е мой личен сътрудник. Той сътрудничи и на унгарския народ." Това каза унгарският премиер В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com