X
 
 

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

674 0
Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море
Снимка: iStock
Китай призова американските военни да спрат да показват мускули в Южнокитайско море и да избягват добавянето на "нови несигурности" по отношение на Тайван по време на разговори на високо ниво, които подчертаха напрежението между двете най-големи икономики в света, съобщава "Ройтерс".

Забележките на китайския министър на отбраната Вей Фенг към американския министър на отбраната Марк Еспър, цитирани от говорител на Китай, са само две седмици, след като висш служител на Белия дом осъди китайското "сплашване" в натоварения воден път.

Пет китайски кораба държат "под око" самолетоносач на САЩ (СНИМКИ)

Sohu публикува сателитни снимки на самолетоносача на САЩ „Роналд Рейгън“ в Южнокитайско море, който беше заобиколен от пет ...

Те са и ден, след като Еспър публично обвини Пекин, че "все по-често прибягва до принуда и сплашване за постигане на стратегическите си цели" в региона.

По време на разговори в кулоарите на форум на министрите на отбраната в Банкок, Вей призова Еспър да "спре да показва мускулите в Южнокитайско море и да не провокира и ескалира напрежението в Южнокитайско море", коментира говорителят Ву Цян.

САЩ обвинява Китай, че милитаризира Южнокитайско море и се опитва да сплаши съседите си от Азия, които може да искат да експлоатират запаси от нефт и газ на стойност трилиони долари.

ВМС на САЩ редовно дразнят Китай, като провеждат операции за "свобода на навигация", близо до островите на Китай, в Южнокитайско море.

Попитан конкретно какво Вей иска от САЩ, Ву допълва: "Ние (призоваваме) американската страна да спре да се намесва в Южнокитайско море и да спре военните провокации в Южно Китайско море."

Лондон, Берлин и Париж се тревожат за ситуацията в Южнокитайско море

Великобритания, Германия и Франция изразиха безпокойство от ситуацията в Южнокитайско море и призоваха за решаване на спорните въпроси ...

Въпреки топлите думи пред репортери, Вей и Еспър обсъдиха трудни въпроси, включително управлявания от Китай Хонконг, с месеци антиправителствени протести.

Обсъден е и демократичен Тайван, който Китай приема за своя провинция и е най-чувствителният и важен териториален въпрос на Комунистическата партия.

Фенг подчертава позицията на Китай пред Еспър, че "няма да търпи инцидент с независимостта на Тайван".

Ву допълва, че Китай се противопоставя на всеки официален или военен контакт с Тайван.

В миналото Китай заплашваше с нападение, ако Тайван, планирайки да проведе президентски избори следващата година, премине към независимост.

САЩ не коментира дали дислоцира ракетен разрушител в Южнокитайско море

Пентагона не потвърди приближаването на американския ракетен разрушител към спорния архипелаг Сиша (Парацелските острови) в Южнокитайск...

"Китайската страна също изисква американската страна внимателно да се справи с въпроса, свързан с Тайван, и да не добавя нови несигурности към протока", допълва Ву.

Коментарите са ден след като Китай изпрати ударна група със самолетоносач в чувствителния Тайвански пролив, водена от първия самолетоносач, произведен изцяло в Китай.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители