Китайски поглед и предизвикателство към САЩ: Източна гледна точка за секретните документи от Пентагона

8398
Китайски поглед и предизвикателство към САЩ: Източна гледна точка за секретните документи от Пентагона
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните няколко дни, американското общество е бомбардирано с информационни "боеприпаси". Според съобщения в медиите редица секретни документи, за които се смята, че са класифицирани военни данни на САЩ, са изтекли в социалните мрежи. Сред тях са карти на Украйна и визуални данни за разположението на въоръжените сили на Украйна и оръжията, които имат. Един от тези материали е с гриф "Строго секретно".

Анализатори казват, че ако документите са истински, това означава, че Съединените щати са много по-дълбоко въвлечени в конфликта между Русия и Украйна и предоставят много повече разузнавателни данни в подкрепа на Киев, отколкото се знаеше досега. Публикуваната информация съдържа данни не само за Украйна. Повече от 100 изтекли документа включват тайни за националната сигурност на САЩ по отношение на Китай, Близкия изток, Корейския полуостров и Индо-тихоокеанския регион.

Секретните документи: Специални сили от НАТО са били разположени в Украйна

Част от изтеклите документи на американското военно разузнаване сочат, че в Украйна са били изпратени над 90 специални сили от страни о...

Освен това, според Washington Post, един от материалите припомня, че Съединените щати непрекъснато шпионират и своите съюзници - той съобщава, че Съветът за национална сигурност на Южна Корея в началото на март е "мрънкал" на Вашингтон заради искане да предостави на Киев артилерийски боеприпаси, без да провокира Москва: Сеул твърди, че значителна част от изтеклите секретни документи на САЩ са фалшиви

Не е ясно дали това изтичане е умишлен акт на американското разузнаване. Изтеклите документи привлякоха толкова много внимание, защото обхващат широк кръг от въпроси - не само ситуацията в Украйна, но и Китай, Близкия изток, Корейския полуостров и т.н.

Всичко това свидетелства за желанието на Съединените щати да включат възможно най-много страни в американската стратегия за запазване на глобалната си хегемония, дори това да навреди на мира и стабилността на планетата. САЩ също се надяват да предизвикат международни спорове, но не желаят да се намесват пряко. Това пише в анализ-мнение в китайското издание The Global Times*.

Предишното най-голямо изтичане на информация от американското разузнаване беше разкриването на програмата PRISM от Едуард Сноудън. Тогава знанието, че САЩ наблюдават целия свят, включително и съюзниците си, накара техните партньори да се напрегнат, а самият Вашингтон се оказа в деликатна позиция.

Не е ясно как е станало изтичането на информация, колко голяма е "дупката" в американската разузнавателна система и какво я е причинило – технически повреди в американското разузнаване или вътрешен саботаж. Във всеки случай подобни инциденти ще предизвикат съмнения сред съюзниците на Съединените щати, че Вашингтон може да гарантира както сигурността на своите поддръжници, така и своята собствена.

ВИДЕО: "И по руската телевизия казаха" - убитите руски войници са няколко пъти повече от украинските

Изглежда става въпрос за фотошоп - за тези документи, според които украинските загуби във войната в Украйна са по-големи от руските. До...

Ще останат ли Съединените щати дълбоко въвлечени в конфликта в Украйна занапред или ще се оттеглят рязко? Който и да е публикувал секретните данни, вероятно е искал да предупреди Белия дом за прекомерна намеса, тъй като това може да доведе до пряка конфронтация между Вашингтон и Москва. Възможно е също някои добре информирани хора в Америка да са се сдобили с тази информация и просто да са я продали на медиите, което е нормална практика в САЩ.

"Нямаме ни най-малко съмнение относно прякото или непряко участие на Съединените щати и НАТО в конфликта между Русия и Украйна", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, добавяйки, че Вашингтон и Алиансът все по-дълбоко се замесват в конфликта. След подобно събитие натискът върху американската страна ще се увеличи значително.

Финалният щрих на тази китайска гледна точка: "Едно нещо е сигурно: САЩ са най-голямата шпионска сила в света и страната, която шпионира другите най-много. Америка наблюдава целия свят - не само своите противници, но и своите съюзници.

След подобни инциденти привържениците на САЩ трябва да помислят дали изобщо може да им се вярва като съюзник. Вашингтон постоянно говори за идеология, демокрация, свобода и ценности, но дава приоритет само на собствените си интереси.

На САЩ не може да се разчита. Въпрос на време е те да изоставят партньорите си в критичен момент. Изтичането на документи може да бъде полезно, точно както веднъж разкриването на тайните на Америка от Сноудън я принуди да коригира някои от политическите си стратегии. Но колкото и да се променят, наблюдението на света не спира. Докато планът на Вашингтон е да поддържа глобалната хегемония на САЩ, той трябва да знае всичко за света, а шпионажът е важно средство за постигане на тази цел".

Нова порция документи разкри съмненията на САЩ за контраофанзивата на Украйна

Американците изпитват сериозни съмнения относно успешно провеждане на украинската пролетна контраофанзива срещу Русия - поне ако се съд...

ОЩЕ: Какво стана ясно от изтеклите секретни документи за Украйна?

* Автор: Сун Джънпин, The Global Times. Джънпин е китайски военен експерт и телевизионен коментатор.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари