Крим да е като Хонконг, с истински референдум - говори висш британски военен

5412
Крим да е като Хонконг, с истински референдум - говори висш британски военен
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна рискува много кървава битка и ядрена ескалация на войната си с Русия, ако опита да си върне Крим със сила. Това твърди британски военен експерт, цитиран от британското таблоидно издание Express.

Въпросният експерт е бившият командващ на британския генерал щаб е лорд Дейвид Ричардс (вече пенсиониран генерал, оглавявал британския щаб в периода 2010 - 2013 година), който е известен с амбициозния си план Великобритания да тренира и екипира 100 000 сирийски бунтовници, за да свалят режима на Башар Асад, но този план бива отхвърлен от Лондон като твърде амбициозен.

Русия копае окопи и подготвя отбраната на Крим

Русия е започнала да копае нови окопи и да възстановява старите в северната част на Крим още преди вчерашното официално обявяване на от...

За да не се стига до непредвидима ескалация при евентуална бъдеща битка за Крим, лорд Ричардс предлага да бъде организиран и проведен "надлежно наблюдаван" референдум за бъдещето на Крим. В тази опция влиза и съждението Русия да запази контрола над полуострова за определен брой години, както Великобритания имаше контрол над Хонконг, но изглежда невероятно такъв референдум да бъде проведен и (сякаш) единствената възможност е война. Украинският президент Володимир Зеленски многократно е заявявал, че войските му ще превземат Крим и ако се наложи със сила.

Според лорд Ричардс: "Може да има някаква сделка за Крим, подходящо организиран и контролиран референдум, нещо като сделка за Хонконг. При такава договореност на Русия ще бъде позволено да го държи в свои ръце за няколко години". Алтернативата, според Ричардс, би била кървава битка и загуба на емблематични анексирани от Русия територии, които са руснаците са руски. Трябва да се признае, че не само Русия мисли така, но и някои на Запад, въпреки че той критикува Москва за нейните действия.

"Ако Украйна успее да превземе Крим, ще се върнем към въпроса за ескалацията. Ако "бръкнете в носа на Путин", той може да направи нещо глупаво. Всички знаят за какво говоря - той може да използва тактически ядрени оръжия", коментира пенсионираният генерал.

Интересен факт е, че тази сутрин (11 ноември) телеграм каналът "Генерал СВР", за който се твърди, че е на бивш генерал от Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация, публикува текст, който напомня на думите на Ричардс. Според публикацията, руският президент Владимир Путин е получил предложение за мир "през посредник" - Русия да се изтегли от всички окупирани украински територии, а Крим да остане за 7 години под руска власт и става демилитаризирана зона. В замяна Русия получава гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО в следващите 7 години и в зона от 100 километра от границата с Беларус също се установява демилитаризирана зона т.е. без тежки руски оръжия. Путин също така се отказва от Приднестровието.

В края на април Зеленски предложи публично на Путин Крим да стане демилитаризирана зона - с гаранция от ООН, а Украйна да не влезе никога в НАТО.

Анализ: Може ли Украйна да се надява да си върне Крим?

Ако Украйна винаги е имала за цел да завладее отново анексирания през 2014 г. полуостров Крим, досега тя не е разполагала с необходимит...

Сега, след месеци на руски терор, говорейки на 25 октомври Володимир Зеленски каза, че украинските войски "със сигурност ще освободят Крим". Украинският президент е последователен в убежденията си. Не само според него Крим е част от Украйна. Той заяви: "Ние ще върнем тази част от нашата страна не само в общоукраинското пространство, но и в общоевропейското".

Украинските въоръжени сили провеждат мащабно контранастъпление на изток и на юг от няколко месеца и вече овладяха Херсон.

ОЩЕ: Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени

Анексирането на Крим през 2014 г. и на четири украински области през септември, 2022 година (Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон - само че те в нито един момент не бяха изцяло превзети от руската армия) имаше за цел да обезкуражи украинската офанзива. Според Путин, тъй като тези територии де факто са обявени за руски, той има всички основания да нанесе ядрен удар в отговор на украинския военен напредък в тези територии.

Украинските въоръжени сили и президентът Зеленски обаче не проявиха интерес към логиката на руския лидер. Малко след бутафорното руско анексиране, украинските сили поеха контрола над град Лиман в индустриалния изток на Донбас, принуждавайки Русия да се оттегли от района, за който претендира вече и юридически - но само по руската правна логика, не международната.

Володимир Зеленски разкри какво ще направи при победа във войната срещу Русия (ВИДЕО)

"Ще отида до Крим, искам да видя морето". Това отговори украинският президент Володомир Зеленски в интервю за чешка телевизия на въпрос...

След превземането на Лиман Зеленски обеща атака на изток. Той обяви: "През последната седмица броят на украинските знамена в Донбас се увеличи. След седмица ще станат още повече".

Сега украинците взеха Херсон - вече е ясно. А оттам насетне следваща украинска цел със сигурност ще стане Крим.

През 2014 г. руските власти обявиха, че 95,5% от гласоподавателите в Крим са гласували за присъединяване към Русия. Само че старателно крити и трити от Интернет руски данни, при това цитирани от Forbes, показват, че всъщност резултатът вероятно е далеч по-различен (само 30% от имащите право на глас искат руско господство над Крим) и като се има предвид, че референдумът беше направен под дулата на руските оръжия спокойно може да се каже, че едно истинско допитване би произвело различен резултат.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари