Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени

13795
Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени
Снимка: Getty Images

Замразяване на войната в Украйна през зимата ще е от полза само на Русия. Това е основната оценка в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Според американските експерти, зимните условия ще бъдат по-изгодни за по-добре екипираните украински войници. При руснаците е видимо, че има сериозен недостиг на лична екипировка и лично оръжие, което няма как да не повлияе при застудяване на времето. Единственото оправдание за забавяне на украинската офанзива ще е евентуална по-трудна логистика – доставка на боеприпаси. Замръзналият терен обаче дава предимство за по-бърз напредък с тежка военна техника.

Предвид събитията в Херсон е ясно, че Украйна държи инициативата и примирие ще е в полза на руската армия, която отчаяно се нуждае от време да се организира. Украйна трябва да има предвид очакваните нови 120 000 мобилизирани, които сега се тренират (доколкото е възможно) в Русия и ще дойдат на фронта догодина, най-вече в края на зимата и началото на пролетта. Дотогава Украйна трябва да си върне колкото се може повече територия, смятат от ISW.

В предаването "Фейгин LIVE", Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, изрече сакралните думи: "Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени". Арестович коментира, че бързо украинско настъпление през Днепър е възможно предвид факта, че западният бряг на реката (т.е. там, където е Херсон) е на по-висока надморска височина и това облагодетелства артилерийския обстрел по каквито и да е укрепени позиции на източния бряг на реката. Припомняме, че сега руският наратив е "изтегляме се на укрепени позиции на изток".

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат съобщи, че в периода 9-10 ноември не е имало нито една изстреляна крилата или "въздух – земя" руска ракета. По думите на Игнат, руското военно командване ясно осъзнава, че не може да постигне търсения ефект на значими поражения върху критична украинска гражданска инфраструктура с използването на малко на брой ракети и дронове и опитва да натрупа запаси, преди да предприеме нов опит да повтори мащаба на атаките от 10-11 октомври. Според ISW, може да минат месеци, преди руската армия да е способна да стигне до нивото от 10-11 октомври. Украинските власти вече обявиха, че ако има затишие във въздушните нападения, могат да възстановят изцяло повредената енергийна инфраструктура.

Военните действия в Украйна

В Херсон напредъкът на украинските сили става все по-бърз, но липсват големи битки с руските части. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че през вчерашния ден вече са освободени 41 населени места, включително Кисельовка, която се намира на 15 километра от Херсон. В сутрешната си сводка Генералният щаб на украинската армия потвърждава освобождението на 12 населени места в Херсонска област, но с дата 9 ноември. Потвърдено от украинска страна освободената територия е 260 квадратни километра.

Известният руски телеграм канал "Рибар" обаче съобщи рано тази сутрин, че руската войска вече е завършила изтеглянето си от Херсон. При изтеглянето си, руските части са взривили Антоновския мост и моста на ВЕЦ Каховка. Видеокадри от взрива на Антоновския мост вече се разпространяват в социалните мрежи. Украинците са извършили артилерийски обстрел специално при Каховка, като руснаците твърдят, че има повреден шлюз, но Олексий Арестович коментира, че украинският артилерийски огън е насочен срещу позиции, от които руснаците може да тръгнат да взривяват стената.

ОЩЕ: При изтеглянето си от Херсон: Руснаците взривиха Антоновския мост (ВИДЕО)

Украинска прогноза: Руснаците ще се изтеглят от Херсон за една седмица

Кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че руснаците подсилват защитни съоръжения при града и явно това е с цел да се опитат да удържат т.нар. сухопътен мост от Крим, който с поражението при Херсон ще бъде поставен под натиск от украинската армия. Украинците обявиха и, че Николаевска област вече е изцяло под техен контрол.

В Луганска и Харковска област украинският натиск по линията Сватово – Кремена не стихва. Според "Рибар", украинците вече трупат сили при Куземовка (15 километра северозападно от Сватово) и обстрелват цели в Сватово с HIMARS. Twitter профилът IgorGirkin, който е иронично посветен на бившия военен министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин (Стрелков), обвинен за свалянето на полет MH17, публикува данни от чатове в Телеграм, за които се твърди, че са на руски военни. Видно от тях, руснаците се бият за позиции, които, ако бъдат превзети от украинците, ще може да се осъществи директна атака срещу Сватово. Такова нещо признават и от руското военно министерство – че украинските части вече са на няколко позиции на 15-16 километра от Сватово, например Стелмаховка и Площанка.

Същевременно украинският щаб съобщава за ограничени опити от малки руски бойни групи да извършват контраатаки с цел забавяне на напредъка на украинската армия. Такива имало при Макеевка, Билохоривка и Новоселивка, Луганска област. А управителят на Луганска област Серхий Хайдай съобщи за украински обстрел по руски цели, тъй като руската армия опитва да придвижи по-близо до активния фронт както хора, така и техника плюс боеприпаси.

В Донецка област, украинският главен щаб съобщава за отблъснати руски атаки при Бахмут, Соледар, Опитно (предградие на Бахмут), Първомайско, както и Павловка, която е горещата точка в направлението към Вухледар (Угледар). Заместник-командващият на украинската армия генерал Олексий Хромов коментира, че специално при Бахмут тактиката на руснаците е буквално самоубийствена – успех на всяка цена, с безумно хвърляне на хора в отчаян щурм, което води и до огромен брой жертви при руснаците. Типично за руската тактика при Бахмут е и ползването на разузнавателни групи от военни, а не разузнаване с техника (дронове), което допринася за многото жертви, твърдят украинците. От руска страна има твърдения за украински обстрел с HIMARS по цели в Лисичанск. Има и руски твърдения – от страна на лидера на ДНР Денис Пушилин, че Павловка била "на практика под руски контрол", но това не е потвърдено и предвид историята на такива твърдения от руска страна до потвърждение от независим източник не може да има доверие.

Руски пропагандатори: Путин напусна Херсон след лоши новини от Иран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа