НАТО бърза да спре руската заплаха там, където Европа е слаба

11613
НАТО бърза да спре руската заплаха там, където Европа е слаба
Снимка: Getty Images

Малко след като Русия започна войната в Украйна, френският полковник Клеман Торан получи заповед: разполага с 6 месеца да построи база за 1000 войници близо до източните граници на НАТО. Днес той и 200 други войници от Франция, Белгия и Холандия изравняват хълм в Трансилвания, Румъния. "Крайният ни срок е преди първата слана. Това е знак на солидарност. Присъствието на Алианса трябва да се усети", каза Торан, ръководител на оперативния инженерен екип, от база в Чинку, на около 260 километра северно от Букурещ.

Западните сили бързат да отвърнат на заплахата на Путин и на боевете в Украйна, войната на Путин даде отговор на наболял въпрос, който преследва НАТО от много години: дали старите членове на Алианса - САЩ, Франция и Германия – ще застанат в защита на бивши комунистически държави, ако бъдат нападнати?

Възникнаха и нови въпроси. Например, направи ли Алиансът достатъчно, за да ограничи руската експанзия след толкова много години на оскъдни инвестиции и глухота към всички предупреждения? И положени ли са нужните усилия за укрепване на забравения досега Черноморски регион?

Ще се уморят ли САЩ от войната в Украйна?

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Администрацията му вече е похарчила 8 милиарда долара с...

След половин година война в Украйна, НАТО се съсредоточи върху това как да осуети руските планове в югоизточната част на Европа и да попречи на един от най-бедните региони на континента да се превърне в негова ахилесова пета.

Черно море разделя Европа от Азия и мие бреговете на Русия, Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия. Този важен търговски път за селскостопански продукти от Русия и Украйна е свързан със Средиземно море чрез Босфора.

Според анализатора по сигурността на Stratfor Матю Ор, цитиран от Bloomberg, Югоизточна Европа е приоритет за Москва. "Струпването на сили показва колко много ги е грижа руснаците за този регион и колко искат да имат силно военно присъствие там – и НАТО трябва да отговори на това", каза той.

От години източноевропейските лидери предупреждават, че руската заплаха нараства: през 2008 г. Москва нападна Грузия, а през 2014 г. Путин провокира война в Донбас и завзе Крим. Руската федерация се укрепи като военна мощ в Черно море, реализира и военни мисии в Сирия и дори Либия (ЧВК Вагнер), като има морска база в Сирия.

"Черно море за Русия е врата към топлите морета, особено към Средиземно море. Чрез него Русия може да демонстрира сила и да покаже мускули в Близкия изток, Африка и отвъд", каза Юлия Джоджа, директор на Програмата за Черно море към базирания във Вашингтон Институт за Близкия изток.

Шолц казал на Путин преди войната, че Украйна няма да влезе в НАТО през следващите 30 г.

Германският канцлер Олаф Шолц обвини руския президент Владимир Путин, че е предприел инвазията в Украйна поради „напълно абсурдни...

Само седмици след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, на срещата на върха в Брюксел НАТО реши да създаде четири нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия - в допълнение към вече разположените сили за прикритие в Полша и балтийските държави.

Румъния, страна с население от близо 19 милиона души и почти 640-километрова граница с Украйна, приюти 1000 войници от НАТО (предимно американски) още преди конфликта, а черноморската база в община Михаил Когълничану служи като плацдарм за горещи точки в Близкия изток.

От началото на руската инвазия съюзниците от НАТО значително увеличиха присъствието си по източните граници на Алианса. Сега се планира създаване на гарнизони в останалите гранични държави на НАТО, където на ротационен принцип ще бъдат дислоцирани хиляда войници. Освен това съюзниците ще определят кои от "домашните" части в критична ситуация ще подкрепят предните натовски части на източните граници.

Балтийските държави и Полша се застъпват за това допълнително присъствие от много години. Русия заплаши с отговор, но все още не е предприела конкретни действия.

Полковник Флавиен Гаригу Граншамп, висш френски военен представител в Румъния, каза, че благодарение на сътрудничеството със страната домакин и предварително разположените арсенали от оръжия, боеприпаси и тежко оборудване, тази сила може да бъде увеличена до размера на бригада от 5000 души само за няколко дни. "Готвим се да се бием рамо до рамо с румънци, американци и други контингенти", поясни той.

Кисинджър: Жребият е хвърлен, Украйна трябва да се третира като член на НАТО

Украйна трябва да се третира като член на НАТО след пълномащабна руска инвазия. Това казва бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисин...

Днес стотици хиляди военнослужещи са в повишена бойна готовност. В съответствие с решенията на юлската среща на върха в Мадрид за "основния ремонт" на Алианса тези звена ще получат официален статут.

Въпреки че повечето големи политици се съмняват, че Русия би атакувала членка на НАТО директно, Алиансът планира да задържи международни сили по границите си "много години", докато ситуацията се стабилизира, обясни полковник Граншам. Това ще изисква инвестиции, а те остро липсват в Румъния и южната ѝ съседка България.

Страните от бившия социалистически блок се присъединиха към НАТО през 2004 г., а 3 години по-късно станаха част от Европейския съюз. Днес те все още изостават от по-богатите партньори по отношение на благосъстоянието и това пречи на усилията им във всичко - от приемането на бежанци до подпомагането на Украйна да изнася зърно.

Оказа се, че главният мост в град Чинку в сърцето на Румъния е в такова ужасно състояние, че през дупките в асфалта се вижда как отдолу тече реката. Камионите трябва да минат през слънчогледови полета, за да доставят десетки хиляди тонове строителни материали до върха на хълма.

Цяла Румъния има малко над 950 километра магистрали и по този показател на глава от населението е на последно място в ЕС. Средната заплата в община Чинку е само 3500 леи (около 730 долара) на месец, а в околните градове и села много фермери, които се занимават с препитание, получават обезщетения. Кметът на Чинку Аурел Сорин Сучиу разчита на помощта на Букурещ за изграждането на пътища, както и на проект на Европейския съюз за подкрепа на военна база, който включва субсидии за жилища.

"Завръщане с гръм и трясък": НАТО разполага американски войници в България

НАТО разполага американски войници в България като част от плановете на Алианса да брани източния фланг. Това съобщава мисията на САЩ...

Друга, още по-важна област на инвестиции, е укрепването на румънските въоръжени сили. Повечето членки на НАТО никога няма да успеят да достигнат заложеното ниво на военния бюджет от 2% от БВП. Румъния обаче изпълни тази цел още през 2015 г., а през следващата година ще я увеличи до 2,5%: Букурещ ще купува всичко - от бронетранспортьори и изтребители до танкове и подводници. Общите военни покупки ще възлизат на най-малко 12 милиарда евро. Най-големият разходен артикул до момента е американската зенитно-ракетна батарея Patriot на стойност 4 милиарда евро, която ще бъде въведена в експлоатация тази година.

Ръководената от Франция база Чинку се очаква да заработи с пълен капацитет до края на годината. Това подчертава не само акцента върху източния фланг на НАТО, но и обща промяна в перспективите: целият Алианс се готви за конфронтация с Русия.

"Ние, френските войници, сме най-близо до зоната на конфликта", каза полковник Кристоф Деганд, командир на предната група и 8-ми морски парашутен полк.

ОЩЕ: Има ли САЩ работещо ядрено оръжие срещу Русия? Известен с тотално грешна прогноза за Китай анализатор се тревожи

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари