Как съперничеството между Тръмп и Китай затрудни американското разузнаване в борбата с коронавируса

6504
Как съперничеството между Тръмп и Китай затрудни американското разузнаване в борбата с коронавируса
Снимка: iStock

Как съперничеството между Тръмп и Китай затрудни американското разузнаване в борбата с коронавируса, коментира американското списание Time. Ето какво гласи текстът, в превод на "Фокус:

В средата на ноември 2019 г. американските военни и разузнавателни анализатори започнаха да подозират, че в Ухан, разположен в централен Китай, се случва нещо лошо. ЦРУ получи съобщения за епидемия от пневмония в този град. Сателитните изображения с висока разделителна способност показаха повишена активност около медицинските центрове и намален пътен трафик. Системите за подслушване на Националната агенция за сигурност регистрираха увеличение на броя на обажданията към спешна помощ в самия Ухан, в провинция Хубей, където се намира този град, както и увеличение на броя на телефонните разговори между Ухан и правителствените служби в Пекин.

Мая Илиева: Кой ще провери как се дават 1000-та лева на работещите на първа линия?

"Ха, сега да си дойдем на думата за 1000 те лева! Това са парите, които премиера Борисов публично обеща в пристъп на паника заради гол...

В продължение на около месец американските разузнавателни аналитици не можеха да съберат многото различни информации в една картина на действително случващото се в Ухан. Това казаха четирима разузнавачи и Министерството на отбраната на САЩ, които се съгласиха да дадат интервю при условие за анонимност. В Ухан обаче активността продължи да се увеличава и от този град идваха все повече съобщения, така че някои служители от ЦРУ и Националния център за медицинско разузнаване подозираха, че е възможно да има огнище на по-сериозно заболяване, а не от обикновена пневмония или сезонен грип. Може би е имало огнище на някое по-опасно и заразно заболяване.

Сега, след почти половин година и 225 хиляди смъртни случая, усилията на американската разузнавателна общност за събиране на информация за най-ранните етапи на разпространението на COVID-19 са възпрепятствани от политиката и егоистичните интереси в Китай и САЩ - двете страни, които са пострадали най-много от тази пандемия. Вместо да правят всичко възможно за ефективно споделяне на информация, за да се намали до минимум разпространението на пандемията, Китай и САЩ твърде често се обвиняват един в друг.

В началото на януари службата на директора на националното разузнаване започна да издава предупреждения относно COVID-19 в много ежедневни доклади за разузнаването. Според запознати служители тази информация изобщо не била интересна за американския президент. Тя не предизвика интерес нито у държавния секретар на САЩ Майк Помпео, нито у министъра на отбраната Марк Еспър, онези високопоставени служители, които според източниците винаги получават копия от ежедневни доклади на разузнаването за президента и които най-често предпочитат да не спорят с Тръмп. Но американските експерти по разузнаване и здравеопазване не можаха да кажат на американския президент и все още не могат - откъде идва вирусът.

Политиците във Вашингтон и Пекин побързаха да попълнят този информационен вакуум. На 23 януари сенаторът на щата Арканзас Том Котън заяви на заседание на Сената, че е възможно китайското правителство да създаде вируса като биологично оръжие в своята „супер лаборатория“ в Ухан и че мами всички от самото начало. Това изявление породи редица теории за конспирация, които бързо се разпространиха в социалните медии - включително чрез усилията на „Патриоти за истината“, самопровъзгласена патриотична организация, която обяви на 28 януари, че има „неопровержими доказателства, че коронавирусът е биологичните оръжия на глобалистите."

Китайският посланик в САЩ нарече тази теория „вредна и опасна“, а на 13 март Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство, провокира ескалация на конспиративните теории във войната на думи. Той публикува поредица от туитове, в които заявява, че всъщност този вирус е донесен в Ухан от американски войници, участвали във военни учения, проведени там през октомври. Тази версия също започна да живее свой собствен живот, подхранван от руски и китайски уебсайтове и социални мрежи.

Йотова: Генерал Мутафчийски беше скрит

Вицепрезидентът Илияна Йотова оцени положително работата на Националния оперативен щаб, особено през първата му седмица. В интервю за Б...

Спорът между Съединените щати и Китай утихна за няколко седмици в края на март и началото на април, тъй като и двете страни очевидно осъзнаха опасността от ескалация на фона на пандемията, отнела живота на хиляди хора. Тръмп престана да нарича тази болест „китайския вирус“ и „вируса Ухан“. А висшите китайски служители се опитаха да се дистанцират от твърденията на Лицзян, който в крайна сметка се отказа от тях.

Въпреки това, когато пандемията се разпространи и американската икономика се сви, администрацията на Тръмп се върна към обвиненията в Китай. През последните два месеца Тръмп и други висши служители поискаха служителите на разузнавателната и медицинската агенция да представят разследванията си дали вирусът може да произхожда от Институт по вирусология в Ухан - лаборатория, в която китайските вирусолози изучават заболявания на прилепи и други животни. Съобщения за тези искания и натиск върху разузнаването за първи път се появиха в New York Times в четвъртък.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че прикриването на информация за произхода на вируса на COVID-19 от страна на Китай представлява заплаха за целия свят. „Китайската комунистическа партия е задължена да съобщи на света как тази пандемия излезе от Китай, причинявайки такива пагубни последици за глобалната икономика“, каза Помпео пред Fox News в интервю от 29 април. В същия ден в интервю за NBC News заместник-министърът на външните работи на Китай Льо Ючен обвини Съединените щати, че са твърде мудни, за да отговорят на тази заплаха. „Някои политици използват ситуацията с вируса, за да клеветят Китай“, каза той.

Служители на американското разузнаване проведоха разследване и стигнаха до заключението, че този коронавирус "не е създаден от хора или не е генетично модифициран", както беше съобщено на 30 април от Службата на директора на националното разузнаване на САЩ. Нито разузнаването, нито учените не са намерили убедителни аргументи, които да подкрепят твърденията на някои американски политици, че правителствената лаборатория в Ухан е източникът на този вирус. Подробности за първите разследвания на американската общност бяха публикувани за първи път в Washington Post и New York Times.

Според служители на разузнаването сателитни снимки, доклади на източници, преписи от прихващани разговори и други средства не са и позволили да регистрират необичайна дейност във или около Института по вирусология в Ухан или Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Ухан, които биха предизвикали проверка, официално разследване или да проследяване на някого. "Китайците са много добри в укриването на информация, така че не можем да изключим нищо, но все още нямаме доказателства за тяхната вина", заяви един от официалните лица.

Руски министър с COVID-19

Ръководителят на руското министерство на строителството Владимир Якушев и заместникът му Дмитрий Волков се заразиха с коронавируса, съо...

Вероятно е невъзможно да се докаже, че коронавирусът не е изтекъл от лабораторията в Ухан. Дори в най-добре защитените лаборатории, на които е дадено 4-то ниво на биологична безопасност, възникват течове. През 2019 г. Институтът за медицински изследвания на Въоръжените сили на САЩ във Форт Детрик, Мериленд, спря изследванията, след като представители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията откриха пропуски в сигурността там. Това съобщи Frederick News-Post, след като прочете докладите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Според двама американски представители на разузнаването, упоритите усилия на настоящата администрация да прехвърлят вината върху китайската държавна лаборатория напомнят на исканията на администрацията на Буш към разузнаването да докажат, че в Ирак има оръжия за масово унищожение. „Тогава разузнаването беше объркано, поддавайки се на натиска на политиците и сега също ще е грешка“, каза един от тези разузнавачи.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари