"Не Украйна, Русия трябва да се тревожи": Говори ръководителят на украинското разузнаване

18547
"Не Украйна, Русия трябва да се тревожи": Говори ръководителят на украинското разузнаване
Снимка: Президентство на Украйна

Ръководителят на украинското военно разузнаване не е в настроение да обсъжда продължаващото контранастъпление. Факти, а не дискусии – от това се ръководи генерал Кирило Буданов. Бавното темпо на настъпление срещу добре окопания и подготвен враг е очаквано отражение на реалността.

Той не разбира онези, които предричаха бързия крах на руската отбрана. "Издръжлив ли е моливът или не? Зависи как го гледате." Контраофанзивата продължава. Украйна има още време. Сезонът на дъждовете е след повече от месец. "И това е факт", казва Буданов.

"Русия трябва да се притеснява"

Шефът на разузнаването е на 37 години, изглежда спокоен и отпочинал. Буданов заявява, че не Украйна трябва да се тревожи, а Русия. Първата отбранителна линия в най-важното южно направление в района на Запорожие вече е пробита на места, което означава, че целите на операцията по блокиране на сухопътния мост между Русия и Крим все още могат да бъдат постигнати преди настъпването на зимата. Още: Отново взривове в Крим, включително край военни летища (ВИДЕО и СНИМКИ)

Украйна може да е ангажирала ограничените си резерви във войната, но днес Русия е отчаяна и е известно, че вече изразходва слабите си резерви, въпреки че не планираше да ги използва до края на октомври.

"Противно на това, което твърди Руската федерация, тя няма абсолютно никакви стратегически резерви", казва генералът. Руската 25-а общовойскова армия, която е преждевременно разгърната на източния фронт близо до Лиман и Купянск, е само 80% oкомплектована с личен състав и с 55% от военното оборудване, изисквано от руските нормативи, казва той пред The Economist.

Има съобщения, че Русия може да продължи да мобилизира, но генерал-лейтенант Буданов казва, че многобройното население е единственото очевидно предимство на Русия пред Украйна. "Човешките ресурси в Русия са сравнително неограничени. Качеството е ниско, но количеството е достатъчно." 

"В други части на военните усилия руските ресурси са изчерпани и часът на разплатата идва. Руската икономика ще издържи само до 2025 г.", е убеден той. Потокът от оръжия ще пресъхне през 2026 г., "може би по-рано", твърди Буданов. Ако всичко е наред и Русия има достатъчно ресурси, тогава защо ги търсят по целия свят? Отговорът е очевиден. Още: Истерия сред руското командване: В Подмосковието взривиха два самолета и хеликоптер (СНИМКИ)

Украинските ресурси

Главният офицер от разузнаването признава, че украинските ресурси също са на изчерпване: "Ние зависим от външни играчи. А Русия разчита основно на себе си." Следователно, продължителните боеве са опасни за Украйна, тъй като страната изчерпва не само собствените си ресурси, но и ресурсите на своите западни поддръжници.

Някои украински лидери започват да забелязват промяна в настроенията и отслабване на желанието на партньорите да продължат да предоставят помощ в същите обеми. Други казват, че доставките на боеприпаси скоро ще пресъхнат, което ще принуди украинските въоръжени сили да спрат настъпателните операции. Още: Военни уроци: Как трябва да се бие Украйна срещу Русия (ВИДЕО)

Но генерал-лейтенант Буданов отхвърля тези предположения. Той казва, че има "добри разузнавателни данни" за политическата реалност на Запада. „Няма абсолютно никаква сигурност дали и докога Западът ще може да ни доставя ресурси в достатъчни количества“, казва той. – „Складовете на Запад не са съвсем празни. Без значение какво твърди някой. Ние като разузнавателна агенция виждаме това много ясно."

След години на недостатъчно финансиране, корупция и саботаж, Украйна бавно увеличава вътрешното си производство на оръжия. Фокусът е върху производството на дронове и ракети с голям обсег, които могат да нанасят удари далеч зад фронтовите линии. 

Ракети и дронове

Светът видя новите възможности на Украйна, когато тя нанесе серия от удари с ракети и дронове срещу кораби, подводница, сухи докове и системи за противовъздушна отбрана в Крим. ГУР под ръководството на Буданов играе водеща роля в извършването на подобни нападения. "Дроновете определено улесняват операциите за освобождаване на нашите територии. Дроновете нямат страх. И вие не ги съжалявате", казва генералът.

ОЩЕ: Флагманът на Руския черноморски флот и руска корвета: На буксир след украински атаки (СНИМКИ)

Новата кампания с дронове има три основни цели: отслабване на системата за противовъздушна отбрана на Русия, извеждане от строя на руските военни транспортни самолети и бомбардировачи и нанасяне на щети на военни производствени съоръжения, като наскоро атакувания завод за ракетно гориво в района на Твер. „Искаме да ги изведем от зоната им на комфорт“, казва Буданов. Вторичната цел е психологическа: да сее безпокойство сред населението и да се нарушат нормалните икономически процеси в Русия. Например големите летища в Санкт Петербург и Москва са затворени почти всеки ден. Още: Украинският пробив на юг от Бахмут: Какви са последиците за руската военна мощ (ВИДЕО)

Буданов отхвърля твърденията, че новите ударни способности крият риск от ескалация и изобличават Украйна като агресор. Украинските войски не нарушават правилата за бойни действия, твърди той. В Русия има „нула“ цивилни жертви. Това е целенасочено решение на Украйна и не е въпрос на възможности. Никой не смята Великобритания или САЩ за агресори във Втората световна война, въпреки че те също бомбардираха германска територия. Що се отнася до ядрените заплахи, тези аргументи се излагат от хора, които симпатизират на руското лоби. Това е „абсолютно традиционен, не ядрен конфликт... от използването на подводници до стратегическа авиация“, казва Буданов.

Шефът на шпионската агенция казва и, че работи по ограничена възпираща и ответна мисия в очакване на руската зимна кампания на атаки с дронове и ракети срещу инфраструктура. „Нека започнат. Те ще получат отговора“. Но той не очаква врагът доброволно да се откаже от опитите си. „Войната е била константа за Русия през цялата ѝ история“, твърди генералът. Не може да се говори за примирие и мир, докато украинската армия не създаде приемлива ситуация. "Разбираме, че няма да прекратим военните действия с парад на победата в Москва. Но и Москва не трябва да се надява да проведе такъв ритуал в Киев."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com