Незабележимото оръжие, което Русия успешно използва в Украйна

17349
Незабележимото оръжие, което Русия успешно използва в Украйна
Снимка: Getty Images

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., тя се надяваше, че военната ѝ кампания ще бъде кратка. Но това не се случи и днес руските въоръжени сили се опитват да се адаптират към желанието и способността на Украйна да им се противопостави.

След като получиха западно оръжие, украинските въоръжени сили активно продължават контранастъплението, което започнаха на югоизток през юни.

Докато вниманието на всички е насочено към грохота на танковете и бръмченето на дроновете, частите за радиоелектронна борба и от двете страни провеждат все по-умели и често рисковани операции на фронтовата линия.

Електронна война в Украйна

Боевете в Украйна включват повече от танкови битки, окопни боеве, ракетни удари и атаки с дронове. Електронната война - използването на електронни сигнали за откриване, прехващане и потискане на вражески сили - е съществен елемент от ежедневната война.

През септември британският мозъчен тръст Royal Defence Studies Institute публикува доклад за украинската контраофанзива, в който експерти подробно разглеждат тактическите операции на двата противника. Целта беше да се оцени ефективността на действията на украинските въоръжени сили.

В доклада си експертите на института разказаха по-подробно за разработките в областта на радиоелектронната борба. Именно в тази област и двете страни непрекъснато усъвършенстват тактиките, методите и процедурите, за да бъдат в крак с иновациите на врага и да му противодействат ефективно. Още: Пореден руски военен кораб е повреден: Украйна с официално изявление (ВИДЕО)

„Електронната война е основна област за инвестиции на Москва и нейните войски често са технически подковани в това отношение“, се сочи в доклада на института.

Украинската армия стана много ефективна в използването на оръжия с GPS насочване, включително крилати ракети Storm Shadow и SCALP-EG, ракети с изстрелване от HIMARS и 155-милиметрови артилерийски снаряди M982 Excalibur.

Оборудването за електронна борба, използвано от руснаците, е предназначено да пречи на сигналите, които управляват тези оръжия, както и на сигналите от комуникационните системи и командните пунктове на украинските въоръжени сили. Целта е да се защитят предните зони и тиловите ешелони от атаки на украински дронове и ракети и да се прекъсне наблюдението извършвано от тях.

Руските сили за радиоелектронна борба използват предимно актуализирани версии на съветско оборудване. В доклада се казва, че обикновено „всеки тип предавател“ е инсталиран на една голяма платформа и тези платформи се разполагат в групи, за да покрият „наведнъж пълния набор от ефекти на електронната война“.

Очевидно украинските военни са забелязали тази уязвимост и са започнали да нанасят удари по „конкретни излъчватели“. В резултат на това, се казва в доклада на британския институт, руските сили за електронна война са станали "много по-умели в използването" на своите големи платформи, като Р-330Ж Жител, пише Business Insider.

Заради атаките на украинските сили руските специалисти също започнаха да монтират антени на по-леки платформи и да ги разпръснат, така че да покриват повече позиции. „По този начин предаването на сигнали през антената може да се извърши с помощта на системи за електронна война, които не са обвързани с подписа на излъчвателя“, се казва в доклада.

Руските военни вярват, че могат да си позволят да загубят част от тези антени, което означава, че някои системи за електронна война, като Pole-21, комплексът, предназначен за противодействие на прецизни оръжия и други вражески сателитни навигационни системи, са разходен материал. Още: Прочитът на ТАСС: Пашинян гони руските миротворци от Нагорни Карабах

Въпреки че засега наблюдаваме по-скоро „процес на преход“, отколкото нов, единен подход, експертите от Британския институт считат, че желанието да се използват „системи като Pole-21“ и да се третират като консумативи, за да се гарантира защитата на огромна територия от удари с дронове, отразява промяна в мисленето и показва как руските сили за електронна война извличат поуки от настоящия конфликт."

Желанието на Москва да се адаптира и да инвестира в електронна война е друг показател, че тя все още не е готова да спре да се бие. Но не само руските войски правят корекции. Украинците също са достигнали известно ниво на умения в електронната борба.

Украинските сили използват електронна война и кибервойна за защита срещу руски ракети и дронове и за осигуряване на ефективни операции на фронтовата линия. Киев често изпраща своите кибервойски на линията на съприкосновение, за да наблюдават интензивните битки с дронове, които се разгръщат във въздуха над бойното поле, и да защитават украинската пехота и механизираните части от вражеските ракети.

Електронната война може да не е много зрелищна или забележима, но може по много начини да определи хода на военните операции.

Автор: Ставрос Атламазоглу е военен журналист, специалист по специални операции и ветеран от НАТО

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари