Новият стелт дрон на Русия: НАТО и Украйна ще го намразят, поне на хартия (ВИДЕО)

17266
Новият стелт дрон на Русия: НАТО и Украйна ще го намразят, поне на хартия (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Преди две години, през декември 2021 г., Русия представи първия летателен прототип на своя стелт дрон Су-70 Охотник-Б. Този дрон се разработва от компаниите "Сухой" и "МиГ" като част от проекта за 6-то поколение самолети, пише The National Interest.

Дронът Су-70 е базиран на разработката на МиГ, наречен „Скат“ и в него са вградени някои от технологиите на изтребителя пето поколение Су-57.

Тежкият ударен дрон "Охотник" направи първия си полет на 3 август 2019 г. Полетът продължи повече от 20 минути под контрола на оператор. Още: Атака с дронове край Курск: Руски град остана без ток и парно (ВИДЕО)

Впоследствие, в началото на 2023 година, той премина серия от тестови полети, които разсеяха мита, че стелт бойният дрон е само празна фраза и нищо повече от прототип.

Пет причини за притеснения в НАТО

Въпреки че може да минат години, преди официално да влезе в експлоатация, има много причини руският стелт дрон Су-70 Okhotnik-B да се счита за заплаха на НАТО.

1. Дрон за ескорт

Су-70 е в същия клас дронове като Dassault nEUROn и Boeing Loyal Wingman, които се разработват за подобряване на възможностите на пилотираните самолети, особено 5-то и дори 6-то поколение стелт изтребители. Той може също така значително да разшири обхвата на сензорите и оръжията на самолета.

20-тонният Су-70 „Охотник” е оборудван с турбореактивен двигател АЛ-31, същият като на фамилията изтребители Су-27, и може да развие максимална скорост от 1000 километра в час с далечина на полета до 6000 километра. Оборудван е с електрооптичен мерник и радиостанция, както и с други видове разузнавателно оборудване. Има две вътрешни отделения, които могат да поберат до 2,8 тона оръжия.

2. Нови възможности за руската пилотирана авиация

При първия си съвместен полет с изтребителя Су-57 безпилотният самолет „Охотник“ действаше в зоната на бойно дежурство в автоматичен режим. „Охотник“ разшири радиолокационното поле на изтребителя и му предаде данни за цели, за да използва по-оптимално оръжия с въздушно базиране.

Руският отбранителен производител "Ростех" обясни, че връзката за данни с изкуствен интелект (AI) му позволява да придружава изтребители Су-57. Базираната на изкуствен интелект технология осигурява шумоустойчиво кодиране чрез използването на паралелни канали, твърди "Ростех". Освен това е възможно едновременно предаване на данни във всички посоки, включително въздух-земя или въздух-въздух. В същото време обхватът на предаване на данни се увеличава. Още: Русия се хвали с нов дрон с ракети (ВИДЕО)

Су-57 има втори пилот в екипажа си, а Су-70 потенциално може да му осигури повишена осведоменост за ситуацията, което от своя страна ще позволи на самолета да атакува повече противници.

3. Су-70: наистина потаен

Въпреки че точните възможности на Су-57 остават под въпрос (някои западни анализатори спекулират, че това всъщност е само дълбоко усъвършенстван самолет от четвърто поколение), Су-70 Oхотник може наистина да е стелт.

4. Тестовете продължават, но напредъкът е очевиден

През юли 2023 г. Су-70 беше видян във формация с изтребител МиГ-29. В социалните мрежи се разпространява видео, което показва как дрон с аеродинамичен дизайн на летящо крило лети пред руски изтребител, но нито мястото, нито датата на фотографирането са потвърдени.

Досега полетите на Су-70 са успешни - поне според официалните руски данни. На 3 август 2019 г. безпилотният летателен апарат направи своя дебютен полет, който продължи малко над 20 минути под управлението на оператор. По-малко от два месеца по-късно дронът направи втори тестов полет, който продължи повече от половин час. По това време той придружаваше изтребителя от пето поколение Су-57 и маневрираше във въздуха в автоматичен режим на височина около 1600 метра, пише The National Interest.

5. Ще лети ли „Охотник“ и ще успее ли Русия да го построи серийно?

Както беше съобщено по-рано, Русия изпитва сериозен недостиг на компютърни чипове и други модерни компоненти за голяма част от своето военно оборудване. Миналата година дори излязоха данни, че проблемът е толкова сериозен, че танкове и други бронирани превозни средства използват преработени чипове от битова техника. Още: Гордостта на Русия: Су-34 далеч не е недосегаем (ВИДЕО)

В допълнение, дронът изисква усъвършенстван изкуствен интелект (AI), много по-напреднал от този, който Русия може да произведе сама на този етап. Москва обаче активно се опитва да заобиколи санкциите и ще продължи да работи в тази посока.

Както беше съобщено по-рано, Русия координира с Иран изграждането на завод за производство на дронове на руска територия - в Татарстан. Въпреки че Кремъл ще продължи да разчита на този несигурен съюзник, за да подкрепи военните си усилия срещу Украйна, той същевременно изгражда вътрешни способности за производство на дронове.

Може да минат години преди Су-70 да влезе в експлоатация, но на хартия това вече е оръжие, което представлява потенциална заплаха за западните самолети. Дори да са само няколко Су-70, трябва да се считат за много смъртоносни "ловци".

Автор: Питър Сучиу, за The National Interest

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com