Пенсиониран френски генерал: Западните танкове няма да помогнат на Украйна да бие Русия

30654
Пенсиониран френски генерал: Западните танкове няма да помогнат на Украйна да бие Русия
Снимка: Getty Images

Танковете бяха "коз" преди, когато атакуваха внезапно. Днес фронтовата зона е твърде добре видима заради дронове и сателити. Това означава, че западните танкове едва ли ще променят картината на бойните действия в Украйна, пише бившият командир на Чуждестранния легион генерал Бруно Дари (той се оттегля от активна длъжност през 2012 година) в Le Figaro:

Наскоро няколко западни държави решиха да доставят танкове на Украйна. Задачата беше амбициозна: да помогнем на президента Зеленски да върне изгубените територии! Но вече може да се твърди, че това, вместо да доведе до смекчаване на този конфликт, само ще увеличи интензивността му. Трябва също така да се опасяваме, че следващият ход на Зеленски, вече обявен по време на европейската му обиколка, ще бъде да поиска ракети с голям обсег.

Военната история на ХХ век показва, че танковете носят значително предимство само когато се появяват бързо, внезапно и в големи количества. Така е през 1940 г. с немските танкове, които внезапно заобиколиха френската отбранителна линия Мажино през белгийска територия. Така е и по време на Шестдневната война, когато израелските танкове внезапно повториха същия успех. Но когато врагът очакваше идването на чужди танкове, както се случи с немските танкове близо до Курск, всичко завърши със смъртта на хиляди танкови екипажи.

Днес 200 или 300 танка, доставени на Украйна, няма да могат да променят фундаментално баланса на силите. От една страна е очевидно, че руснаците не са си губили времето и са поставили противотанкови заграждения по сегашната линия на разделяне. Със сигурност те са готови да отблъснат всяка контраатака след като са превзели по-голямата част от Луганска и голяма част Донецка област! Нещо повече, днес бойното поле става "прозрачно" благодарение на широкомащабното използване на дронове, сателити и техника за електронна война. Танковете няма да могат да се приближат незабелязани, което означава, че всяка атака ще бъде предотвратена преди да започне.

ОЩЕ: "Извинете, накъде е Москва?": Украинският военен министър от първия танк Leopard 2, пристигнал в страната (ВИДЕО)

Президентът Зеленски умишлено поиска изтребители и ракети с по-голям обсег на действие в помощ на танковете. Тези оръжейни системи, както и танковете, няма да променят баланса на силите. Но има реална опасност с тях конфликтът да се разпространи извън границите на Украйна. Причината - украинската страна най-вероятно все по-често ще цели военновъздушни бази извън самата Украйна. Целта е те да не бъдат използвани от Русия за стрелба с високоскоростни ракети, както и да бъдат поразявани точки на логистика на войници и оръжия още на руска земя. И руснаците също все повече ще използват отдалечени летища дълбоко в Русия, за да избегнат ракети с голям обсег, доставени на Украйна.

Френските политици също наливат масло в огъня: г-жа кметът на Париж, заявявайки, че руските спортисти не трябва да участват в Олимпийските игри през 2024 г. в нейния град, изглежда разширява военния конфликт към спортния сектор.

Очевидно е, че решението на конфликта не е в доставката на все нови оръжия и бронирани формирования в Украйна. Решението е друго. Междувременно да се надяваме, че някой нещастен инцидент като убийството в Сараево през 1914 г. (бел. ред. - убийството на австрийския престолонаследник, даващо няма да ни завлече в пропаст, в която никой не иска да падне.

ОЩЕ: Танкове, за да има победа: Русия е зле, но и Запада се мотае с помощта за Украйна (ВИДЕО)

Автор: генерал Бруно Дари, Le Figaro

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари