Планира ли Путин удари по критична инфраструктура на Великобритания?

18679
Планира ли Путин удари по критична инфраструктура на Великобритания?
Снимка: Getty Images

Тази седмица високопоставен руски служител обвини Обединеното кралство, че води „необявена война срещу Русия“ и предупреди, че британските въоръжени сили и политици могат „да бъдат разглеждани като легитимна военна цел“.

Думите на този служител прозвучаха много грубо, но те показват по-скоро объркването и безсилието на Русия, отколкото появата на някаква нова заплаха за Обединеното кралство.

Русия, под управлението на президента Владимир Путин, остава пряка заплаха за Украйна, Обединеното кралство и съществуващия световен ред, но в момента е извън равновесие. Москва не успява да си върне инициативата и все повече губи контрол над ситуацията.

Докато Украйна се готви да започне своята дългоочаквана контраофанзива, въоръжена със западно военно оборудване, включително ракетите Storm Shadow, предоставени й от Обединеното кралство, всичко, което руският елит може да направи, е да ръмжи, да се ядосва и да чака.

Руските лидери откриха, че докато чакат, не могат да бъдат сигурни дори в собствената си безопасност. Досега Москва до голяма степен беше защитена от ужасите на далечните фронтове на Украйна. Но тази седмица Москва беше атакувана от 13 дрона.

Руската противовъздушна отбрана успя да свали и извади от строя повечето от тези дронове, но не успя да спре няколко апарата да паднат в елитни райони на Москва. Още: Наистина ли Вашингтон предупреждава Киев да спре да атакува Русия?

Украйна официално отказа да поеме отговорност за ударите с дрон. Когато обаче попитаха британския външен министър Джеймс Клевърли по време на пътуване до Естония за нападението той заяви, че Украйна има право, като част от усилията си за самоотбрана, да насочи сила към руска територия.

Очевидно забележката на Cleverly е била капката, която е преляла чашата за Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия, който в момента е заместник-председател на руския Съвет за сигурност. Той реагира на думите на британския министър с гневна тирада, обвинявайки Обединеното кралство, че води необявена война, пише Daily Express.

Тук трябва да се постигне внимателен баланс. Никой на Запад не иска да провокира трета световна война чрез ескалация на конфликта между Украйна и Русия, който може да прерасне в конфликт между Русия и всяка страна членка на НАТО, включително Великобритания. 

Ето защо САЩ не одобряват ударите на украинските сили по руска територия, а Вашингтон и Лондон предоставят оръжия на Киев при условие, че Украйна няма да ги използва за удари вътре в Русия. Това стана важно условие, включително за изпращане на партида крилати ракети Storm Shadow, които Великобритания прехвърли на Украйна. Още: Най-добрите специални части в света (ВИДЕО)

След като руснаците вече са изправени пред съпротивата на решителните украинци, Русия няма какво да спечели, ако този конфликт прерасне в конфронтация с НАТО, тъй като тя просто няма шанс да спечели. Подобно на явната разлика между коментарите на британския външен министър и позицията на САЩ, Медведев има право да прави подобни изявления именно защото никой не ги приема толкова сериозно, колкото ако идват от самия Путин.

Междувременно има някаква дълбока ирония във факта, че настоящият руски режим не може да реши как да отговори на нападение от неизвестни сили, за което никой не поема отговорност. Путин се гордее, че е майстор на така наречената хибридна война. През 2014 г. той изпрати военните си в униформи без маркировки, наречени „малките зелени човечета“, да превземат Крим. По-късно, представяйки се за проруски сепаратисти, те проникнаха в Донбас.

Сега дронове с неизвестен произход се разбиват край именията на неговите приятели и съюзници, а Путин не знае как да реагира. Оттук и гръмките, но празни заплахи. Още: Financial Times: Дръзки украински удари срещу Русия - подготовката за контраофанзивата

Не бива обаче да се отпускаме. Русия е напълно способна да премине от отбрана към настъпление. Обединеното кралство все още е изключително уязвимо от тайни атаки срещу нашите подводни кабели и тръбопроводи, особено ако доставките на газ бъдат прекъснати през зимата.

Знаем, че Русия провежда тайни проучвания на морското дъно в Северно море. Трябва да останем бдителни в случай, че Путин се опита тайно да извърши саботаж срещу критичната ни инфраструктура. Притисната в ъгъла, ранената мечка може да бъде много опасна.

Автор: Марк Сидуел

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари