Помага ли Ердоган на Путин с пропаганда против западната военна подкрепа за Украйна или истината е горчива за Киев?

12938
Помага ли Ердоган на Путин с пропаганда против западната военна подкрепа за Украйна или истината е горчива за Киев?
Снимка: Getty Images

Украинската администрация, която обяви, че запасите от оръжия от съветската ера са изчерпани и че по-нататъшната борба срещу Русия зависи от предоставянето на оръжия от НАТО, получи лоши новини от западните си съюзници. Големи европейски държави предупреждават, че техните запаси от оръжия се изчерпват и вече не могат да предоставят военна помощ на Украйна. Това поведение на европейските държави, които преди военния конфликт насърчиха Киев, потупаха го по рамото и обещаха да помагат, докато Русия капитулира, за пореден път показа, че Западът не заслужава доверие. Така започва кратък анализ в турския проправителствен флагман Yeni Safak, който отдавна е известен като пропагандно оръжие в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган.

Материалът е интересен от гледна точка на това, че турците не обелват нито дума за САЩ и влизащия в сила ленд-лийз за Украйна, който от август ще заработи на пълни обороти. Именно с такъв закон САЩ помага решително с оръжия и материално на СССР във Втората световна война. Турската статия се появи само ден преди Русия да нанесе ракетни удари срещу пристанището в Одеса, показвайки, че много трудно може да се вярва на Москва, че ще спази каквото и да е споразумение за Украйна. Дни по-рано в Турция беше подписано споразумение за деблокиране на износа на украинско зърно, с изрична клауза да не се нанасят удари по пристанища и тяхната инфраструктура, от които се осъществява износ. Турция е своеобразен гарант по това споразумение - турски кораби ще съпровождат плавателните съдове с украинско зърно, които ще излизат от украинските пристанища.

Предвид войната в Украйна: Колко готова е германската армия да воюва?

Най-високопоставеният офицер в германските сухопътни сили генерал-лейтенант Алфонс Майс изрази в интервю пред вестник Handelsblatt искр...

И отново само ден след появата на материала официално беше обявен нов военен пакет помощ за Украйна от САЩ и ЕС. Специално този на ЕС е за 500 млн. евро и е втори с такъв размер.

Какво обаче пише Yeni Safak:

1. Нидерландия поставя собствените си интереси на първо място

Въоръжените сили на Нидерландия съобщиха, че са достигнали предела на възможностите си да подкрепят Украйна с военна техника. Кристоф ван дер Маат, държавен секретар на нидерландското министерство на отбраната, коментира: "Нашите оръжейни запаси са почти изчерпани. Има все по-малко и по-малко от това, което можем да направим, и става все по-трудно за нас" Държавният секретар отбеляза, че военните действия в Украйна засягат интересите на ЕС и още повече интересите на страната му.

По-рано министърът на отбраната Кристоф ван дер Маат призна, че ако Нидерландия бъде нападната, нейните въоръжени сили биха могли да издържат само "няколко дни".

Защо Владимир Путин се сравнява с Петър Велики и няма да отстъпи в Украйна

Украинският конфликт има дълбока историческа основа. Развивайки предишната си идея, че украинци, беларуси и руснаци са "един народ" и з...

По време на срещата на върха на НАТО в края на юни обаче, холандският премиер Марк Рюте изрично посочи, че заедно с Германия ще доставят на Украйна още 6 самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000. Двете държави вече доставиха 12 такива.

2. Германия: "Не можем да дадем повече“

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт каза по време на посещение в град Мюлхайм: "Не можем да дадем повече на разкъсваната от конфликт Украйна. И моят украински колега също знае това". Само че Yeni Safak не уточнява, че се има предвид от резервите на Бундесвера - т.е., Ламбрехт говори за налично тежко оръжие сега, веднага. Германският министър изрично уточни, че в дългосрочен план Киев може да разчита на Берлин.

Германската администрация, която беше обвинена, че не предоставя достатъчна военна подкрепа на Украйна, се оказа в центъра на критиките, като в първите месеци на конфликта обяви намерението си да изпрати каски и бронежилетки на Киев, който обаче чакаше оръжие.

3. Претекстът на Италия – вътрешната политика

Възможно ли е Украйна да бъде подкрепяна "толкова, колкото е необходимо"?

В края на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 30 юни президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Съединените щати трябва да продължат да по...

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо намекна за спиране на доставките на оръжие за Украйна, като се позова на политическата нестабилност в страната. Според него, при положение, че сегашното правителство не издържи (бел. ред. - вече са насрочени предсрочни парламентарни избори в страната), военната помощ ще бъде прекратена, а създаването на структура, която да одобрява военния бюджет, ще отнеме няколко седмици. Италианският министър припомни, че съставянето на последното правителство е отнело 100 дни.

4. Лондон: Подмяната на оръжие ще отнеме години

Британският генерален щаб заяви, че може да отнеме няколко години, за да се натрупат нови оръжия, които да заменят тези, дадени на Украйна. Правейки изявление по този въпрос, адмирал сър Тони Радакин отбеляза, че Обединеното кралство е доставяло на Украйна различни оръжия и запасите на британската армия са "донякъде" изчерпани. А бившият командир на Кралския флот лорд Уест призова Лондон незабавно да започне производството на оръжие.

ОЩЕ: Иран има с какво оръжие да помогне на Русия, за да спечели войната в Украйна (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари