САЩ възродиха закон от Втората световна война, за да изпратят по-бързо помощ на Украйна

9829
САЩ възродиха закон от Втората световна война, за да изпратят по-бързо помощ на Украйна
Снимка: Getty images

Американският президент Джо Байдън подписа закон, който възроди програмата "ленд-лийз" на САЩ от Втората световна война, с цел Вашингтон да предостави по-бързо допълнителна военна помощ на Украйна.

Това се случи на 9 май (американско време) – деня, в който се отбелязаха 77 г. от победата над нацистите по време на войната. Законопроектът беше одобрен от Сената с пълно единодушие, а Долната камара го прокара с 417 гласа „за“ и 10 „против“. Всички възпротивили се са от Републиканската партия, но гласуването представлява един от редките случаи, в които иначе разделеният Конгрес се обединява.

САЩ обяви нова военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускане на нова военна помощ за Украйна, която се бори срещу руската инвазия, съобщи Нова телевиз...

"Ленд-лийз" е създаден с цел помощ за СССР - тя включва 400 000 джипове и камиони, 14 000 самолета, 8 000 трактора, 12 000 вагона, 2 000 локомотива, 13 000 танкове, 1 500 000 одеала, 15 000 000 чифта армейски кубинки, 107 хиляди тона памучни тъкани, 2,7 милиона тона нефтопродукти (гориво за самолети, товарни автомобили и танкове). Американците доставят също така пушки, амуниции, барут, мед, стомана, алуминий, медикаменти, полеви радиостанции, радари, книги и друга продукция, 3,5 млн. тона храни и т.н.. Освен това САЩ пращат в СССР цял завод на компанията "Форд" за производство на гуми, който ги произвежда за съветските военни автомобили. Русия плаща всичко на всичко 8% от цената на доставеното, останалото САЩ ѝ го опрощават. ПОДРОБНОСТИ - ТУК!

Освен това "ленд-лийз"за Украйна, демократите са предложили да се отпуснат още 39,8 млрд. долара за Украйна, предаде Reuters, позовавайки се на два източника, запознати с предложението. Те не включват изцяло военна помощ. Трябва обаче първо да минат през Конгреса и Сената, след което Джо Байдън да сложи подписа си.

„Ленд-лийз“ законът за Украйна позволява на администрацията на Байдън да предостави под наем оръжия на Киев по ускорена процедура, съкращавайки всички бюрократични пречки. Програмата е узаконена в момент, в който демократът на практика е изчерпал президентските си правомощия за изпращане на военна помощ към Киев. Миналия петък той обяви допълнителни 150 млн. долара военна подкрепа от САЩ за Украйна.

Междувременно Байдън поиска от Конгреса помощ за нападнатата от Русия страна в размер на 33 милиарда долара. Тя включва не само военна подкрепа, но също така икономическа и хуманитарна. Президентът на САЩ заяви, че страната му ще продължи да снабдява украинското правителство с ресурси, за да помогне в защитата срещу Кремъл, като в същото време призова Конгресът да действа по-бързо по плана и да го гласува през следващите седмици.

Байдън предложи рекорден пакет от 33 млрд. долара в помощ на Украйна

Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна. Американският президент беше категоричен, че...

„Той е значителен по обем, защото нуждата от него също е значителна - трябва да подкрепим Украйна, докато тя се защитава от руската агресия", заяви Байдън, цитиран от Washington Post. "Тази помощ е от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле. Не можем да позволим доставките ни да спрат, докато чакаме по-нататъшни действия на Конгреса“.

Програмата „ленд-лийз“ за пръв път е предложена от президента Франклин Рузвелт през 1941 г. като Закон за насърчаване отбраната на САЩ. Чрез нея американците снабдяват Великобритания, Съветския съюз и другите съюзници по време на Втората световна война с военно оборудване, храна и петрол, които да бъдат използвани в битките срещу Нацистка Германия.

Помощта е включвала военни кораби и самолети, както и други оръжия. Стойността на програмата тогава е над 50 милиарда долара (б.а. – равняващи се на около 700 млрд. сега), или 17% от общите военни разходи на САЩ. От тях 31 млрд. са предоставени на Великобритания, 11 млрд. – на СССР, 3,2 млрд. – на Франция, и т.н. В голямата си част подкрепата е била напълно безвъзмездна, с изключение на някои кораби, които са върнати на САЩ след края на войната през 1945 г.

Джо Байдън от дълго време насам заявява, че Вашингтон няма да изпрати военни в Украйна, но администрацията му ще направи „всичко възможно“ да потърси отговорност от Русия за нанесените разрушения.

Байдън предлага запорираните активи на руските олигарси да бъдат предоставени на Украйна

Белият дом предложи да се използват активите, иззети от руските олигарси, за да се компенсират щетите, понесени от Украйна след инвазия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com