Разсекретиха последния разговор на Макрон с Путин точно преди войната

26341
Разсекретиха последния разговор на Макрон с Путин точно преди войната
Снимка: Getty Images/колаж

Един от последните телефонни разговори на френския президент Еманюел Макрон с руския държавен глава Владимир Путин, състоял се в навечерието на руската офанзива срещу Украйна, беше публикуван без съкращение на страниците на Le Figaro. На моменти доста напрегнатият 9-минутен разговор е включен и в документален филм, който ще бъде излъчен по френската телевизия France 2 на 30 юни. Филмът "Един президент, Европа и войната", режисиран от журналиста Ги Лагаш, разказва за дипломатическото задкулисие през последните шест месеца в Елисейския дворец, а разговорът, който преведохме по-долу, ще бъде една от най-любопитните части в него.

Разговорът се е състоял в неделя, 20 февруари сутринта, само четири дни преди Русия да нападне Украйна. Френският президент, който посети Москва и Киев няколко дни по-рано, се опитва за последен път да посредничи в опит да бъде предотвратена войната. Той звучи твърдо, на моменти дори нападателно, но Путин не му остава длъжен и зад учтивостта му се долавят ирония и даже цинизъм, пише френското издание. Разговорът се следи от четирима френски дипломати, които на моменти се включват със забележки. Ето пълният текст:

Еманюел Макрон: От последния ни разговор напрежението не спира да расте, а ти знаеш за моя ангажимент и решимостта ми да продължа диалога. Бих искал първо да ми дадеш твоя прочит на ситуацията съвсем прямо, както го правим и двамата, какви са твоите намерения. А след това бих искал да се опитам да видя дали има още някакви полезни действия, които могат да се предприемат, и да ти отправя някои предложения.

Владимир Путин: Какво бих могъл да кажа? Ти сам виждаш какво се случва. Ти и канцлерът Шолц ми казахте, че Зеленски е готов да направи жест, че е подготвил законопроект за прилагане на Минските споразумения (...), но всъщност нашият скъп колега г-н Зеленски не прави нищо. Той ви лъже (...) Не знам дали си чул вчерашното му изявление, в което той каза, че Украйна трябва да има достъп до атомни оръжия.

(Дипломатическият съветник Еманюел Бон: "Но това са глупости.")

Чух и вашите коментари по време на пресконференцията в Киев на 8 февруари. Ти каза, че Минските споразумения трябва да бъдат преразгледани, цитирам, "за да бъдат приложими".

(Съветниците на Еманюел Макрон: "Не, той не каза това“, "Ще му кажа да не влиза в подробна дискусия с него“).

Еманюел Макрон: Владимир, първо, никога не съм казвал, че Минските споразумения трябва да бъдат преразгледани. Никога не съм го казвал - нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че трябва да се прилагат, че нещата трябва да се спазват и аз нямам същия прочит на събитията от последните дни като теб.

Владимир Путин: Слушай, Еманюел, не разбирам проблема ви със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо по наше настояване, за да започнат конструктивен диалог с украинските власти.

Еманюел Макрон: По отношение на казаното от теб, Владимир, няколко забележки. Първо, Минските споразумения са диалог с вас, ти имаш право. В този контекст не се очаква в основата на дискусията да бъде внесен текст от сепаратистите. Следователно, когато твоят преговарящ се опитва да принуди украинците да обсъждат въз основа на пътните карти на сепаратистите, той не зачита Минските споразумения. Не сепаратистите ще правят предложения по украинските закони!

Владимир Путин: Разбира се, имаме съвсем различен прочит на ситуацията. По време на последната ни среща ти припомних и дори прочетох членове 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Еманюел Макрон: Имам ги пред мен! Ясно е написано, че правителството на Украйна - параграф 9 и т.н. - предлага и това е след консултация и съгласие с представители на някои области на Донецк и Луганск, в рамките на тристранната контактна група. Точно това предлагаме да се направи. Така че не знам къде твоят адвокат е учил право. Просто гледам текстовете и се опитвам да ги приложа! И не знам кой юрист може да ти каже, че в една суверенна държава текстовете на законите се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

Владимир Путин (раздразнен): Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, изгорени живи, беше кървава баня и Зеленски е един от виновните. ОЩЕ: Имало ли е изгорен жив българин Иван Милев през 2014 г. в Украйна? Срив на руските опорки

Чуй ме добре: принципът на диалога е да се вземат предвид интересите на другата страна. Предложенията ги има, сепаратистите, както ги наричаш, ги предадоха на украинците, но не получиха отговор. Къде е диалогът?

Еманюел Макрон: Но това е защото, както току-що ти казах, никой не се интересува от предложенията на сепаратистите. Това, което се иска от тях, е да реагират на текстовете на украинците и нещата трябва да се правят именно по този начин, защото такъв е законът! Това, което ти току-що каза, поставя под съмнение собствената ти воля да спазваш Минските споразумения, ако прецениш, че имаш срещу себе си нелегитимни и терористични власти.

Владимир Путин (все така раздразнен): Слушай ме внимателно. Чуваш ли ме? Пак ти казвам, сепаратистите, както ги наричаш, реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но същите тези власти не направиха нищо след това.

Еманюел Макрон: Добре, въз основа на техния отговор на текстовете на украинците, това, което ти предлагам, е да поискаме от всички страни среща в рамките на контактната група, за да продължим напред. Можем да поискаме това още утре и да изискаме всички заинтересовани страни да присъстват. През последните два дни обаче сепаратистите не пожелаха да участват в тази дискусия. Веднага ще поискам това от Зеленски. Съгласни ли сме за това? Ако сме съгласни, стартирам го и искам среща още утре.

Владимир Путин: Веднага щом затворим, ще проуча тези предложения. От самото начало беше необходимо да се окаже натиск върху украинците, но никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон: Напротив, направих всичко по силите си, ти го знаеш добре.

Владимир Путин: Знам, но за съжаление не е ефективно.

Еманюел Макрон: Имам нужда да ми помогнеш малко. Ситуацията на линията на контакт е много напрегната. Наистина вчера призовах Зеленски към спокойствие. Пак ще му кажа да се успокоят всички - социалните мрежи, въоръжените сили на Украйна. Но това, което също виждам, е, че ти също трябва да успокоиш въоръжените си сили, които са на позиция. Вчера имаше много обстрели. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона. Как виждаш ти развитието на военните учения? (По това време руските войски бяха разположени по границата с Украйна уж само за учения - бел.ред.)

Владимир Путин: Ученията протичат по план.

Еманюел Макрон: Значи свършват тази вечер, така ли?

Захарова се пошегува за сексуалната ориентация на Макрон и дългата маса на Путин

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в петък, 17 юни, блесна с остроумие по повод на снимки на френск...

Владимир Путин: Да, вероятно тази вечер и със сигурност ще оставим военно присъствие на границата, докато ситуацията в Донбас се успокои. Обсъждането ще се проведе след консултация с министерствата на отбраната и външните работи.

Еманюел Макрон: Добре. Владимир, съвсем искрено ти казвам, че за мен поставянето на дискусиите в правилните рамки и избягването на напрежението е абсолютна предпоставка. Това, което е важно за мен и наистина те моля, е да овладеем ситуацията. Това е първият стълб. И много разчитам на теб. Не се поддавай на каквито и да било провокации в следващите часове и дни.

Искам да ти направя две много конкретни предложения. Първо, да се организира среща през следващите няколко дни в Женева между теб и президента Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали мога да ти отправя това предложение. Каза ми да ти кажа, че е готов за това. Президентът Байдън също е обмислил начините за деескалиране на ситуацията, да се вземат под внимание твоите искания и много ясно разглеждане на въпроса за НАТО и Украйна. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин: Благодаря ти много, Еманюел. Винаги е голямо удоволствие и голяма чест за мен да разговарям с вашите европейски колеги, както и със Съединените щати. И винаги е удоволствие да говоря с теб, защото сме в отношения на доверие. Така че, Еманюел, предлагам ти да го направим наобратно. Първо да подготвите тази среща предварително. Едва след това ще можем да говорим, защото ако дойдем така да си говорим за каквото и да е, пак ще бъдем упреквани за това.

Еманюел Макрон: Но можем ли да си кажем днес, в края на тези дискусии, че сме съгласни по принцип? Бих искал ясен отговор от теб по този въпрос. Разбирам нежеланието ти за определена дата за среща, но готов ли си да продължиш напред и да кажеш днес: Искам среща с американците, след това разширена и с европейците. Или не?

Дуда за телефонните разговори на Макрон с Путин: „Какво прави? Някой говорил ли е така с Хитлер?“

Полският президент Анджей Дуда разкритикува идеята за преговори с руския президент Владимир Путин по повод войната в Украйна.  "А...

Владимир Путин: Това е предложение, което си заслужава да бъде взето под внимание и ако искаш да съгласуваме как да го формулираме, предлагам да помолим нашите съветници да се чуят, за да се разберат (.. .), но знай, че по принцип аз съм съгласен.

Еманюел Макрон: Много добре, ти ми потвърждаваш, че по принцип си съгласен. Предлагам нашите екипи (...) да се опитат да завършат общ текст, нещо като прессъобщение в края на този разговор.

Владимир Путин: Честно казано, исках да отида да поиграя хокей на лед, защото говоря с теб от фитнеса, преди да започна физически упражнения. Първо ще се обадя на моите съветници.

Еманюел Макрон: Все пак благодаря, Владимир. Поддържаме връзка в реално време. Щом има нещо, ми се обади.

Владимир Путин (на френски): Благодаря Ви, г-н Президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com