Имало ли е изгорен жив българин Иван Милев през 2014 г. в Украйна? Срив на руските опорки

119308
Имало ли е изгорен жив българин Иван Милев през 2014 г. в Украйна? Срив на руските опорки
Снимка: Getty Images/Guliver

Много хора в България споделят в социалните мрежи информация, оправдаваща руското нападение над Украйна, която звучи правдоподобно, но не издържа на по-задълбочена проверка. От "Землевеж", платформа за представяне на данни от статистически проучвания, базирани на достоверни източници, разобличават в свой материал една от добилите известност в последно време опорни точки, върху които стъпва руската пропаганда. Тя е свързана с опита да се представят мними украински посегателства срещу българите в Украйна, които целят да оправдаят руската агресия като справедлива. Тази информация се разпространява както от проруски тролове, така и от очевидни ботове, но не на последно място и от объркани и лековерни хора, за които тя звучи достоверно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Руското военно министерство съобщи за 1026 предали се украински военни в Мариупол 

Много от твърденията са трудни за проверка, тъй като се отнасят до случки в друга държава по време на безредици преди доста години, без да са посочени източници, подчертават от "Землевеж". Много хора няма как да проверят информацията, тъй като това е времеемко, свързано е с умения за търсене на данни онлайн и с владеене на украински и руски език. От "Землевеж" правят подробен разбор на едно от твърденията, включвайки много източници на информация в разработката си, а именно:

Българинът инж. Иван Милев – жив изгорял в Одеса на 2 май 2014, деятел на българската общественост

За да установим събитията, се налага да проследим тяхната хронология. И така, през 2014 г. тогавашният украински президент Виктор Янукович проваля под руски натиск сближаването на Украйна с Европейския съюз. В резултат започват масови протести в страната. В Одеса, където живеят много рускоговорящи, проруски настроени противници на протеста безуспешно се опитват да свалят новата местна управа на града, за да направят автономна република по подобие на Крим. В сблъсъците между проруски и проукраински групи се стига до насилие и жертви.

На 2 май 2014 г. голямо проукраинско шествие на футболни агитки, обикновени граждани и малък дял десни украински националисти минава по улиците на Одеса с лозунги за обединена Украйна. В социалните мрежи проруски групи се организират да разбият украинското шествие и го атакуват с бухалки, хладни и дори огнестрелни оръжия. Отзвукът от това нападение съответно събира още повече проукраински поддръжници, които изтласкват нападателите към Дома на профсъюзите, където поддръжниците на Русия се барикадират.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неофициално: Бивш съветник на Путин и идеолог на превземането на Украйна е под домашен арест 

От покрива на сградата проруската група стреля по обграждащите я демонстранти и хвърля коктейли "Молотов". Проукраинската група отговаря по аналогичен начин. Скоро Домът на профсъюзите се запалва, като е възможно пожарът да е тръгнал от вътрешен инцидент, тъй като огънят започва на третия етаж. 42 души загиват в пожара. Именно това събитие стои като основа на безброй проруски опорки как украински националисти тормозят рускоезичното население.

Източник: Getty Images

Скоро излизат няколко версии на списъка с жертвите. В една от тях присъства името на Іван Мільов, роден през 1980 г. Тъй като няколко тела са овъглени до неузнаваемост, а въпросното име го няма във всички списъци, се появява съмнение дали не е включен по грешка или умишлено. Въпреки това може да се приеме, че въпросното лице е загинало в пожара заедно с още 41 души като част от проруските сили в сблъсъка, укрили се в Дома на профсъюзите.

За Иван Мильов има съвсем оскъдни сведения онлайн, като всички идват от посмъртни публикации в рускоезичната преса. Те потвърждават възрастта му (33 г.) и го описват като роден в Одеса, с предци, живели там от четири поколения. Син на архитект (също Иван) и педагожка, той учи до 1997 г. в средно училище № 80, а след това завършва през 2001 г. политехническия университет на Одеса. Работи като инженер в местен авиационен завод, неженен, без деца. Непосредствено преди инцидента казва на брат си, че отива "да защитава Одеса". Тялото му впоследствие е косвено разпознато, вкл. с ДНК анализ. Никъде в биографията на жертвата не се споменава, че Иван Мильов е с български произход.

Украинският правопис на Іван Мільов на руски е Иван Милëв. На руски буквата ë, четяща се като ьо, рядко се изписва с двете си точки, освен ако не трябва да се избегне двусмисленост. Така името на жертвата в рускоезичните медии всъщност изглежда като Иван Милев.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Подземната партизанска война на "Азов" в Мариупол - тактическо предимство или риск 

Заради сходството в имената се появяват съмнения, че може да става въпрос за поета от гагаузки произход Иван Николаевич Милев, роден през 1948 г. в Молдовската автономна област Гагаузия. Гагаузите в Молдова напускат Османската империя преди векове от територията на днешна България и още носят много следи от българската си култура. Тази версия обаче е опровергана - има снимка на Милев на митинг от 2017 година, с който се чества годишнина от референдум за влизане в Евразийския съюз (ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК).

Сдружение иска от парламента да спре проруската пропаганда по БНТ и БНР

"Настояваме да предприемете съответните действия за прекратяване на всеки опит БНТ и БНР да бъдат употребявани за провеждане на вражеск...

Друг Іван Дмитрович Мілєв живее в Запорожие, където е основал българско дружество "Кирил и Методий" през 2000 г. В тази област са концентрирани много от т. нар. таврийски българи. Той обаче също няма отношение към събитията в Одеса, а за него липсват и каквито и да било допълнителни сведения.

"Изгореният жив" Иван Милев обаче живее бурен живот във Фейсбук и в интернет въобще. В Уикипедия се появява страница за него, която твърди, че той е известен бесарабски българин, виден общественик, основал българско дружество и борещ се за българската култура. Тези твърдения са директно преписани от биографиите на двамата му съименници – прочутия гагаузки поет от Бесарабия и запорожкия обществен деятел, за които вече стана дума. Българин с името Иван Милев, отговарящ на описанието, няма връзка с одеската трагедия от 2014 г. А Уикипедия слага изрично уведомление за статията за Иван Милев - МИСТИФИКАЦИЯ!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Клането в Буча: Близките продължават да намират и разпознават тела (ВИДЕО 18+) 

Когато стават събитията на Майдана, нито официален държавен източник в България, нито която и да е по-голяма медия съобщават за "изгорял българин". Но когато почва войната в Украйна, "Иван Милев" вече влиза в употреба.

Материалът на "Землевеж" завършва така: "Подготовката на лъжата е впечатляваща. Списъкът с опорни точки е създаден предварително с трудно проверими, но лесни за вярване нарочни изопачения на истината, които да повлияят на общественото мнение в България. За жалост дори съвестна бърза проверка в онлайн източници би показала, че действително някой си Иван Милев е загинал в пожар в Одеса и че действително има етнически българин с това име.

Светът на онлайн пропагандата: Троловете си приличат по манталитетните увреди (ВИДЕО)

След инвазията на Русия и избухването на войната в Украйна все повече експерти говорят за различните фронтове на войната. Освен физичес...

Най-добрите лъжи съдържат капка истина и лъжата за изгорелия българин е такава. Проверката на всички опорни точки би отнела дълго време, но вероятно много от тях са съставени по подобен начин. Изглежда противно да се споделят обвинения за нечия чужда смърт, обвити в измислици, но това е същността на дезинформацията. За борбата с нея има само един вечен съвет – МИСЛЕТЕ!"

ВИЖТЕ ОЩЕВладимир Кличко обяви плашеща реалност за целия свят заради действията на Русия!

Източник: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com