Ще доведе ли Тръмп Запада до разрив?

6192
Ще доведе ли Тръмп Запада до разрив?
Снимка: Getty Images/Guliver

Заплахата на Доналд Тръмп да унищожи културните обекти на Иран е цивилизационен разрив и ако я осъществи ще се окаже на едно ниво с "талибана". Европа ще остане сама на Запад. Това пише в свой анализ германското издание Der Spiegel.

Убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани ще влезе в историята на Запада като преломен момент не само, защото военната ескалация в Близкия Изток е неизбежна. Целенасоченото убийство, което Вашингтон не съгласува със своите съюзници в Европа потенциално може да внесе още по-голям разкол в и без това крехкото трансатлантическо партньорство и западния алианс. Всичко говори в полза на това, че този конфликт ще промени коренно отношението на Европа към САЩ, смята журналистът Кристиане Хофман.  

Германия и Европа засега не са открили роля в иранско-американския конфликт. И това не е лесно. От една страна е Иран и неговото ръководство, което може да дестабилизира региона чрез своите съюзници. От другата страна са САЩ, разтрогнали ядреното съглашение срещу волята на европейските съюзници и инициирайки ескалацията. Те игнорираха интересите на Европа, смята още Хофман. 

Съдейки по заплахите от последни два дни американският президент Доналд Тръмп смята да се прости със западната общественост, основата на сходни ценности. Той открито постави под въпрос основополагащите принципи на Запада. Със заплахата си да унищожи културните обекти на Иран той постави под съмнение признаването от страна на Америка Хагската конвенция за законте и обичаите при сухопътна война, която повече от сто години регулира цивилизационните принципи за водене на война. Ако той реализира заплахата си това ще бъде цивилизационен разрив, акт на варварство, напомнящо унищожаването на афганистански статуи в долината Бамян от талибаните. 

Ирак може и да изгони легално американските войници по-бързо, отколкото смята Тръмп

Лесно или трудно ще е легално да бъдат изгонени американските и британските войски от Ирак? Изглежда, че поне от юридическа гледна точк...

Европа трябва да по-ясно да се дистанцира от Америка, която очевидно действа срещу западните принципи. Заявлението, което канцлерът Ангела Меркел направи на 5 януари, съвместно с френския президент Еманюел Макрон и британския министър-председател Борис Джонсън, беше адресирано към Иран. Действията на САЩ не се споменаха. Така Европа подрива репутацията си, смята още журналистът. 

Прекомерната предпазливост на европейците няма да усмири Тръмп, напротив.Нараства опасността от това,че САЩ ще почувстват въодушевление за по-нататъшна ескалация. Тогава на европейските съюзници ще им се наложи да вземат неприятни решения: а ако американците решат за обявят ответния удар на Иран за случай на колективна самоотбрана на НАТО?

Европейците трябва ясно да дадат да се разбере,че няма да бъдат въвлечени в конфликта на Америка с Иран. За НАТО това може да стане изпитание за стабилност. Не е изключено, не Русия, а Иран да доведе трансатлантическия алианс до предела на възможностите му.

САЩ планира изпращането на военни

Междувременно стана ясно, че Пентагонът планира да изпрати допълнителни 200 военни и 6 бомбардировача B-52 в Близкия изток на фона на напрежението с Иран, съобщава Уолстрийт Джърнал, позовавайки се на неназовани военни служители.

Сенатори: Тръмп незабавно да разсекрети подробности за убийството на Сюлеймани

Лидерът на малцинствата в Сената Чък Шумър и сенаторът Робърт Менендес поискаха от президента Доналд Тръмп незабавно да разсекрети моти...

Според изданието Пентагонът планира да изпрати 200 военни служители в региона, които са базирани в италианския град Виченца. Някои от тях ще гарантират безопасността на американското посолство в Бейрут. Очаква се самолетите да пристигнат в региона през следващите дни. Според CNN бомбардировачите ще бъдат разположени на остров Диего Гарсия, който се счита за отвъдморска територия на Великобритания в Индийския океан. Според канала това място е избрано, защото е извън обсега на иранските ракети, предаде БГНЕС.

Според Уолстрийт Джърнал след изпращането на контингента броят на американските военни, разположени в Близкия изток, ще достигне над 80 000. По-рано Си Ен Ен, позовавайки се на говорител на Пентагона, съобщи, че на фона на нарастващото напрежение с Иран, САЩ ще изпратят допълнителни 3 000 войници в Близкия изток. Преди това, след атаката срещу американското посолство в Багдад, шефът на Пентагона Майк Еспър заяви, че САЩ ще изпратят 750 войници в региона.

Иран има 13 сценария за отмъщение

Секретарят на Върховния съвет за безопасност на Иран Али Шамхани заяви, че Техеран има 13 сценария за отмъщение на САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани.

Според думите на Шамхани, дори „най-малкият“ от подготвените сценарии „ще се превърне в кошмар за Америка“, цитира РИА Новости.

САЩ вече разработват санкции срещу Ирак

САЩ стартираха разработване на санкции срещу Ирак поради факта, че парламентът на републиката прие резолюция за изтеглянето на чужди во...

По-рано днес иранският парламент единодушно прие законопроект, който приравнява Пентагона и американската армия с терористична организация. Документът също одобри отпускането на 200 милиона евро от Националния фонд за развитие на елитния отряд на иранската армия - специалните сили „Кудс“, допълва БГНЕС.

Лидерът на „Кудс“, генерал Касем Солеймани, беше убит в нощта на 3 януари в резултат на американска специална операция в района на международното летище на Багдад. Вашингтон го смята за замесен в организирането на атаката срещу американското посолство в иракската столица на 31 декември миналата година.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани 

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че Вашингтон е извършил тежко престъпление, което Техеран няма да забрави.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 4 януари, че Америка е взела на прицел 52 обекта в Иран, включително обекти от културното наследство. Това число е свързано с 52 американски заложници, заловени от Иран през 1979 г. Решението на Вашингтон предизвика безпокойство сред редица политици и експерти, които изтъкнаха, че международното право забранява да се атакуват обекти от културното наследство. В отговор държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон "ще действа по закон".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари