Ще убие ли коронавирусът важни сектори в селското стопанство в Германия и Австрия?

4923
Ще убие ли коронавирусът важни сектори в селското стопанство в Германия и Австрия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при прибиране на реколтата. Това е основното заключение в анализа на Тобиас Шварц за АФП какъв е ефектът на коронавируса върху Европа.

Независимо дали се сервират с масло и шунка, залети със сос холандес или гарнирани с пържено яйце, нищо не показва, че пролетта е дошла в Германия както аспержите на масата. Но тази година любимият зеленчук може да бъде рядка гледка на трапезата, тъй като много от чуждестранните сезонни работници, които обикновено берат реколтата, не са в състояние да влязат в страната поради забрани за пътуване, наложени заради коронавируса.

Мерките срещу коронавируса удариха парите за Facebook

От Facebook заявиха, че пандемията на коронавирус привлича повече потребители към неговите безплатни приложения, което подкопава приход...

"Ситуацията е много напрегната за нас земеделските производители", казва Томас Сиринг, който управлява ферма в Белиц, град в провинция Бранденбург, известен с отглеждането на бели аспержи.

Сиринг е само един от стотиците земеделски производители, изправени пред заплахата, че реколтата му може да изгние на полето поради сериозен недостиг на работници. През нормален сезон във фермата му работят около 60 работници от Румъния, Полша и България. В момента са пристигнали само 10.

"В момента, поради застудяването растежът на аспержите ще се забави. Но най-късно след седмица аспержите ще излязат от земята и ще продължат да растат", предупреждава фермерът.

Юрген Якоб от Beelitzer Spargel, асоциация за стопани на аспержи в Белиц, казва, че само половината от 5000 сезонни работници, необходими в региона, са пристигнали досега тази година.

"Необходимо е бързо изясняване как работниците от Румъния и в частност Полша могат да влязат в Германия", заяви Удо Хемерлинг, генерален секретар на Германската асоциация на фермерите.

The Guardian: Великобритания отбеляза най-големия си ръст на смъртни случаи от коронавирус

Великобритания отбеляза най-голямото ежедневно нарастване на смъртните случаи от коронавирус - 87 смъртни случая, включително 21 в една...

Около 300 000 сезонни работници идват в Германия всяка година, главно от Полша и Румъния, за да помогнат при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци, според Хемерлинг.

В Австрия, която е изправена пред недостиг на работна сила от 5000 души, за да помогне в селското стопанство, министерството създаде уебсайт, за да накара хората от други сектори да се регистрират и да помогнат. А в Швейцария нарастват опасенията, че тази година от необходимите 33000 сезонни работници на разположение ще бъдат само незначителна част.

Германският министър на земеделието Джулия Клокернер заяви, че на най-голямата европейска икономика са ѝ нужни "30 000 сезонни работници само през март, като броят им нараства до 85 000 през май". Тя предложи някои от свободните работни места да бъдат попълнени с хора, които внезапно се оказаха безработни заради коронавирусната криза.

Мерките, договорени от германското правителство за подпомагане на земеделските стопани, включват разрешаване на работниците, които са на разположение да работят по-дълго, и облекчаване на бюрокрацията около наемането на временни работници от други сектори. Но фермерите все още предпочитат да си "внесат" опитни в селскостопанската работа гастербайтери от чужбина. С блокираните маршрути за сухопътен превоз някои от тях прибягват до ангажирането на чартърни полети за чуждестранните работници, но въпреки валидните разрешителни за работа, някои все още не се допускат на територията на страната. Други предлагат по-добри възнаграждения за привличане на работници.

"За аспержите нашите партньори предлагат да удвоят заплатите, както и много добри условия за настаняване и осигурена храна, за да уверят работниците, че няма да им се налага да излизат навън", казва Емезе Молнар, ръководител на румънска компания, която изпраща сезонни работници в други европейски държави – основно в Германия и Холандия.

Данъчни облекчения в Турция за близо 2 милиона души

Общо 1,9 милиона данъкоплатци ще могат да се възползват от "данъчна ваканция" в Турция. Това е една от мерките, които правителството пр...

Но освен пречката с ограниченията по границите, някои просто се притесняват от пътуването в условията на пандемия. "Ако те се страхуват твърде много да напуснат дома си, как могат да тръгнат за чужбина?",пита Симона, румънски агент, наемащ сезонна работна ръка.

За фермери като Юрген Якоб от Белиц времето може да изтече. "Вече сме много близо до събирането на реколтата от аспержи, но ако нямаме достатъчно работници, няма да можем да я съберем", предупреждава той.

Привличането на работници от други сектори няма да реши проблема поради времето, необходимо за обучението им. "Може би те ще се научат как се берат аспержите до края на сезона, но това не ни помага много", обяснява Якоб.

Превод: БГНЕС

Още: "Кой се очертава да вземе държавните пари за заплатите на служителите си заради коронавируса"

Маринов: Адвокати и журналисти минават със служебна карта по КПП-тата

Журналисти и адвокати могат да преминават със служебни картипрез КПП-тата, каза пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов. За останал...

"Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари