Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират

12775
Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират
Снимка: iStock/Guliver

Между 42 000 и 44 00 са новоотчетените случаи на болни от коронавирус (COVID-19) за последното денонощие, показват официални данни, включително тези на американския университет "Джонс Хопкинс". Оздравелите са между 105 800 и 108 350 души, смъртните случаи са между 18 900 и 19 000 души.

Европа

Малко под 6000 новоотчетени случаи има в Италия, където болните са 69 176. Смъртните случаи са 6280, т.е. от предишния отчет говорим за 203 смъртни случая, което е рязък спад за едно денонощие. За оздравели се считат 8326 души. Сериозните случаи, които се нуждаят от болнично лечение, са 3396. В страната глобата за нарушаване на карантина е вече между 400 и 3000 евро!

В Испания, втората най-засегната от заразата европейска държава, болните са 42 058 души. Починали са 2991 души, т.е. 680 смъртни случая за едно денонощие! За оздравели се считат 3 794 души, а сериозните случаи, които имат нужда от болнична помощ, са 2 636.

В Германия официално случаите са между 32 900 и 33 416. Смъртните случаи са вече 159 т.е. 39 нови, а за оздравели се считат 3133 души.

Във Франция болните са между 22 300 и 22 630. Смъртните случаи са 1100 т.е. 240 нови, 1 587 се считат за оздравели, а 1746 са в сериозно състояние и имат нужда от болнична помощ. Припомняме, че Франция засега тества само хора със симптоми, но СЗО вече отправи препоръка за масово тестване, макар че в България мнението на Националния кризисен щаб е, че т.нар. бързи тестове не дават всеки път точен резултат – резултатът зависи от това преди колко дни е попаднал вирусът в кръвта и появили ли са се антитела, които да бъдат засечени.

Във Великобритания има между 8077 и 8164 случаи, като по-ниското число е на английските здравни служби, а по-високото е на "Джонс Хопкинс". Смъртните случаи са вече 422, т.е. 87 нови за денонощие, 135 се считат за оздравели, а 20 случая се определят като критични от здравните власти на Острова.

Балканите

Най-много случаи на болни от COVID-19 и то с голяма разлика има в Турция – между 1872 и 1892 потвърдени т.е. между 343 и 363 нови за денонощие. Смъртните случаи са 44, т.е. за второ поредно денонощие 7 нови. Още няма статистика за оздравял.

Металика пуска седмични концерти в YouTube заради коронавируса

Музикантите от американската метъл група „Металика” обявиха, че стартират седмична поредица от концерти всеки понеделник в ...

Румъния вече е на второ място на Балканите по брой заразени – 762 според официалните румънски власти, а според "Джонс Хопкинс" са вече 794, като това значи между 186 и 218 нови случая за денонощие! Официално смъртните случаи са 11, но "Джонс Хопкинс" съобщава за 12-ти т.е. 4-5 нови такива случая за денонощие. За оздравели се считат 79 души т.е. 6 нови за последните 24 часа.

В Гърция данните на "Джонс Хопкинс" са за 743 заразени, 20 смъртни случая и 29 оздравели. Вече 766 души са глобени за нарушаване на карантина. Най-много нарушения имаше в столичния регион Атика - 234, на Йонийските острови - 94, в Западна Гърция - 89. Регистрирани са и 29 нарушения в Солун. Глобата за безцелни нарушения на домашната самоизолация е 150 евро. От 23 март в страната е наложена забрана за пътувания на гражданите, с изключение на спешните случаи. За сега тя е валидна до 6 април. Разрешено е да се излиза извън домовете само за отиване на работа, за хранителни стоки, до аптеката и при лекаря, за да се разхождат домашни любимци или индивидуални физически упражнения на открито. Всеки е длъжен да има декларация, уточняваща причината да напусне дома си. По-рано училищата, заведенията за обществено хранене, музеите, театрите и фризьорските салони бяха затворени. Работят само супермаркети и аптеки.

В Хърватия болните са между 361 и 382 – второто число е на "Джонс Хопкинс", т.е. между 46 и 67 новоотчетени болни, при 1 смъртен случай и 5 оздравели. В Сърбия са 303, включително 3 смъртни и 15 оздравели – новите болни са 54. В Северна Македония има 148 случая т.е. 12 нови за 24 часа, смъртните случаи са 2, един е оздравял. В Албания има 123 души, т.е. 19 нови, 5 са починали, а 10 се считат за оздравели.

По света

По официални данни в Китай болни са 81 218 души т.е. за денонощие има само нови 47 случая. Данните на "Джонс Хопкинс" обаче са за 81 591 болни т.е. 76 нови. И в двете статистики броят на смъртните случаи е един и същ – 3281, а за оздравели Пекин счита 73 650, докато американският университет – 73 280.

В Косово вече 63 са заразените с COVID-19

Националният институт за обществено здраве на Косово (IHPK) обяви тази вечер, че в страната са открити два нови случая на хора, заразен...

В САЩ има 9000 нови случая на зараза, с над 2000 по-малко при предишното обновяване на статистиката на "Джонс Хопкинс", т.е. общо 55 041 болни. Смъртните случаи са 796, за оздравели се считат 349. Най-много починали вече има в щата Ню Йорк – 192. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова за незабавната доставка на медицински консумативи – поне 30 000 нови респиратора, предупреждавайки, че COVID-19 се разпространява в момента по-бързо от "високоскоростен влак". "Пикът на епидемията, ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", каза Куомо. Сега в Ню Йорк има над 25 000 потвърдени случаи на заразени с вируса.

Предупреждението на Куомо идва, след като президентът Доналд Тръмп предложи САЩ да се върнат към обичайния си ритъм на живот до началото на следващия месец.

В Лос Анджелис вече има случай на починал от COVID-19 тийнейджър. Той не е страдал от хронични заболявания, поне по думите на кмета а Лос Анджелис Ерик Гарсети пред AFP. Според него, става въпрос за смърт на човек в добро здраве. "Обръщам се към младите хора, които са навън - това може да ви се случи. Знайте, че поведението ви може да спаси живот и може да отнеме живот. И този отнет живот може да е вашият”, добави кметът.

Иначе, ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу заяви, че САЩ готвят 6 трилиона долара пакет заради COVID-19. 2 трилиона долара sa пряка помощ, около 4 трилиона долара са средства, които Федералният резерв може да отпусне като заеми. В Конгреса обаче още има несъгласие по пакета.

В Южна Корея има 100 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, 223 са се възстановили. Общият брой на заразените се е увеличил до 9137, 126 души са загинали, съобщи организацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) към южнокорейското министерство на здравеопазването.

Седем досъдебни производства са образувани за нарушeна карантина във Варна

Седем досъдебни производства за нарушена карантина, наложена заради коронавирус, са образувани в ОД на МВР - Варна. Текат и четири пров...

Южна Корея повиши нивото на епидемиологична заплаха до най-високото. Град Дегу и трите града на провинция Кьонсангбук-до са определени като специални зони за бедствия. Всички учебни заведения са затворени, жителите бяха помолени да не напускат домовете си отново, а спортните, развлекателните и религиозните институции спряха работа.

В Иран официално болните са 24 811, т.е. 1762 нови случая. Починали са 1934, т.е. 122 нови, за оздравели се считат 8913.

В Русия, според "Джонс Хопкинс", случаите на зараза са вече 495 т.е. 55 нови. Има 1 смъртен случай, 22 са оздравели.

Първият случай на заразен с коронавирус е регистриран в Либия, според портала "Либия Обзървър".

Бразилският президент неглижира

Трима лекари са сред новите заразени с коронавирус в Пещера

Новите регистрирани четири случая на коронавирус в Пещера са трима медици от вътрешното отделение в местната болница и един пациент, ко...

Бразилският президент Жаир Болсонаро счита за неоправдано въвеждането на толкова строги карантинни мерки и ограничения за функционирането на определени сектори на икономиката във връзка с епидемията от коронавирус. Той изрази мнението си в обръщение към нацията в телевизионния ефир, предаде БГНЕС.

"Онези няколко представители на местните и регионалните власти [които въведоха ограниченията] трябва да се откажат от концепцията за „опожарена територия”: забраната за транспортни връзки, затварянето на търговски предприятия, масовата самоизолация", заяви политикът. "Трябва да се върнем към нормалния живот", смята той.

Според Болсонаро, вирусът е опасен само за хора над 60 години, а фаталните случаи при здрави пациенти под 40 години са рядкост. "Така че защо да затваряме училища?" - изненада се държавният глава. По-голямата част от населението в случай на инфекция дори няма да забележи това, смята бразилският лидер, отбелязвайки все пак колко е важно да се спазват препоръките на Министерството на здравеопазването, за да не се зарази по-старото поколение. "Що се отнася до мен, тъй като преди това спортувах, не бива да се притеснявам, дори да се заразя с този вирус", сигурен е Болсонаро.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари в Сао Пауло, ден след карнавалните празници, придружени от масови тържества. Към момента броят на заразените е 2247 души във всички 26 щата, а 46 пациенти са починали. Според изчисленията на ръководителя на Министерството на здравеопазването на страната Луис Енрике Мандета от април в Бразилия ще започне рязко увеличение на броя на заболяванията, свързани с инфекцията с коронавирус, което ще продължи три месеца и ще се стабилизира до юли. През август властите очакват постепенно намаляване на динамиката на инфекциите, а през септември - спад.

Още: "Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа