Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират

12724
Румъния вече е номер две по зараза с коронавирус на Балканите, в САЩ нещата ескалират
Снимка: iStock/Guliver

Между 42 000 и 44 00 са новоотчетените случаи на болни от коронавирус (COVID-19) за последното денонощие, показват официални данни, включително тези на американския университет "Джонс Хопкинс". Оздравелите са между 105 800 и 108 350 души, смъртните случаи са между 18 900 и 19 000 души.

Европа

Малко под 6000 новоотчетени случаи има в Италия, където болните са 69 176. Смъртните случаи са 6280, т.е. от предишния отчет говорим за 203 смъртни случая, което е рязък спад за едно денонощие. За оздравели се считат 8326 души. Сериозните случаи, които се нуждаят от болнично лечение, са 3396. В страната глобата за нарушаване на карантина е вече между 400 и 3000 евро!

В Испания, втората най-засегната от заразата европейска държава, болните са 42 058 души. Починали са 2991 души, т.е. 680 смъртни случая за едно денонощие! За оздравели се считат 3 794 души, а сериозните случаи, които имат нужда от болнична помощ, са 2 636.

В Германия официално случаите са между 32 900 и 33 416. Смъртните случаи са вече 159 т.е. 39 нови, а за оздравели се считат 3133 души.

Във Франция болните са между 22 300 и 22 630. Смъртните случаи са 1100 т.е. 240 нови, 1 587 се считат за оздравели, а 1746 са в сериозно състояние и имат нужда от болнична помощ. Припомняме, че Франция засега тества само хора със симптоми, но СЗО вече отправи препоръка за масово тестване, макар че в България мнението на Националния кризисен щаб е, че т.нар. бързи тестове не дават всеки път точен резултат – резултатът зависи от това преди колко дни е попаднал вирусът в кръвта и появили ли са се антитела, които да бъдат засечени.

Във Великобритания има между 8077 и 8164 случаи, като по-ниското число е на английските здравни служби, а по-високото е на "Джонс Хопкинс". Смъртните случаи са вече 422, т.е. 87 нови за денонощие, 135 се считат за оздравели, а 20 случая се определят като критични от здравните власти на Острова.

Балканите

Най-много случаи на болни от COVID-19 и то с голяма разлика има в Турция – между 1872 и 1892 потвърдени т.е. между 343 и 363 нови за денонощие. Смъртните случаи са 44, т.е. за второ поредно денонощие 7 нови. Още няма статистика за оздравял.

Металика пуска седмични концерти в YouTube заради коронавируса

Музикантите от американската метъл група „Металика” обявиха, че стартират седмична поредица от концерти всеки понеделник в ...

Румъния вече е на второ място на Балканите по брой заразени – 762 според официалните румънски власти, а според "Джонс Хопкинс" са вече 794, като това значи между 186 и 218 нови случая за денонощие! Официално смъртните случаи са 11, но "Джонс Хопкинс" съобщава за 12-ти т.е. 4-5 нови такива случая за денонощие. За оздравели се считат 79 души т.е. 6 нови за последните 24 часа.

В Гърция данните на "Джонс Хопкинс" са за 743 заразени, 20 смъртни случая и 29 оздравели. Вече 766 души са глобени за нарушаване на карантина. Най-много нарушения имаше в столичния регион Атика - 234, на Йонийските острови - 94, в Западна Гърция - 89. Регистрирани са и 29 нарушения в Солун. Глобата за безцелни нарушения на домашната самоизолация е 150 евро. От 23 март в страната е наложена забрана за пътувания на гражданите, с изключение на спешните случаи. За сега тя е валидна до 6 април. Разрешено е да се излиза извън домовете само за отиване на работа, за хранителни стоки, до аптеката и при лекаря, за да се разхождат домашни любимци или индивидуални физически упражнения на открито. Всеки е длъжен да има декларация, уточняваща причината да напусне дома си. По-рано училищата, заведенията за обществено хранене, музеите, театрите и фризьорските салони бяха затворени. Работят само супермаркети и аптеки.

В Хърватия болните са между 361 и 382 – второто число е на "Джонс Хопкинс", т.е. между 46 и 67 новоотчетени болни, при 1 смъртен случай и 5 оздравели. В Сърбия са 303, включително 3 смъртни и 15 оздравели – новите болни са 54. В Северна Македония има 148 случая т.е. 12 нови за 24 часа, смъртните случаи са 2, един е оздравял. В Албания има 123 души, т.е. 19 нови, 5 са починали, а 10 се считат за оздравели.

По света

По официални данни в Китай болни са 81 218 души т.е. за денонощие има само нови 47 случая. Данните на "Джонс Хопкинс" обаче са за 81 591 болни т.е. 76 нови. И в двете статистики броят на смъртните случаи е един и същ – 3281, а за оздравели Пекин счита 73 650, докато американският университет – 73 280.

В Косово вече 63 са заразените с COVID-19

Националният институт за обществено здраве на Косово (IHPK) обяви тази вечер, че в страната са открити два нови случая на хора, заразен...

В САЩ има 9000 нови случая на зараза, с над 2000 по-малко при предишното обновяване на статистиката на "Джонс Хопкинс", т.е. общо 55 041 болни. Смъртните случаи са 796, за оздравели се считат 349. Най-много починали вече има в щата Ню Йорк – 192. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова за незабавната доставка на медицински консумативи – поне 30 000 нови респиратора, предупреждавайки, че COVID-19 се разпространява в момента по-бързо от "високоскоростен влак". "Пикът на епидемията, ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", каза Куомо. Сега в Ню Йорк има над 25 000 потвърдени случаи на заразени с вируса.

Предупреждението на Куомо идва, след като президентът Доналд Тръмп предложи САЩ да се върнат към обичайния си ритъм на живот до началото на следващия месец.

В Лос Анджелис вече има случай на починал от COVID-19 тийнейджър. Той не е страдал от хронични заболявания, поне по думите на кмета а Лос Анджелис Ерик Гарсети пред AFP. Според него, става въпрос за смърт на човек в добро здраве. "Обръщам се към младите хора, които са навън - това може да ви се случи. Знайте, че поведението ви може да спаси живот и може да отнеме живот. И този отнет живот може да е вашият”, добави кметът.

Иначе, ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу заяви, че САЩ готвят 6 трилиона долара пакет заради COVID-19. 2 трилиона долара sa пряка помощ, около 4 трилиона долара са средства, които Федералният резерв може да отпусне като заеми. В Конгреса обаче още има несъгласие по пакета.

В Южна Корея има 100 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, 223 са се възстановили. Общият брой на заразените се е увеличил до 9137, 126 души са загинали, съобщи организацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) към южнокорейското министерство на здравеопазването.

Седем досъдебни производства са образувани за нарушeна карантина във Варна

Седем досъдебни производства за нарушена карантина, наложена заради коронавирус, са образувани в ОД на МВР - Варна. Текат и четири пров...

Южна Корея повиши нивото на епидемиологична заплаха до най-високото. Град Дегу и трите града на провинция Кьонсангбук-до са определени като специални зони за бедствия. Всички учебни заведения са затворени, жителите бяха помолени да не напускат домовете си отново, а спортните, развлекателните и религиозните институции спряха работа.

В Иран официално болните са 24 811, т.е. 1762 нови случая. Починали са 1934, т.е. 122 нови, за оздравели се считат 8913.

В Русия, според "Джонс Хопкинс", случаите на зараза са вече 495 т.е. 55 нови. Има 1 смъртен случай, 22 са оздравели.

Първият случай на заразен с коронавирус е регистриран в Либия, според портала "Либия Обзървър".

Бразилският президент неглижира

Трима лекари са сред новите заразени с коронавирус в Пещера

Новите регистрирани четири случая на коронавирус в Пещера са трима медици от вътрешното отделение в местната болница и един пациент, ко...

Бразилският президент Жаир Болсонаро счита за неоправдано въвеждането на толкова строги карантинни мерки и ограничения за функционирането на определени сектори на икономиката във връзка с епидемията от коронавирус. Той изрази мнението си в обръщение към нацията в телевизионния ефир, предаде БГНЕС.

"Онези няколко представители на местните и регионалните власти [които въведоха ограниченията] трябва да се откажат от концепцията за „опожарена територия”: забраната за транспортни връзки, затварянето на търговски предприятия, масовата самоизолация", заяви политикът. "Трябва да се върнем към нормалния живот", смята той.

Според Болсонаро, вирусът е опасен само за хора над 60 години, а фаталните случаи при здрави пациенти под 40 години са рядкост. "Така че защо да затваряме училища?" - изненада се държавният глава. По-голямата част от населението в случай на инфекция дори няма да забележи това, смята бразилският лидер, отбелязвайки все пак колко е важно да се спазват препоръките на Министерството на здравеопазването, за да не се зарази по-старото поколение. "Що се отнася до мен, тъй като преди това спортувах, не бива да се притеснявам, дори да се заразя с този вирус", сигурен е Болсонаро.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари в Сао Пауло, ден след карнавалните празници, придружени от масови тържества. Към момента броят на заразените е 2247 души във всички 26 щата, а 46 пациенти са починали. Според изчисленията на ръководителя на Министерството на здравеопазването на страната Луис Енрике Мандета от април в Бразилия ще започне рязко увеличение на броя на заболяванията, свързани с инфекцията с коронавирус, което ще продължи три месеца и ще се стабилизира до юли. През август властите очакват постепенно намаляване на динамиката на инфекциите, а през септември - спад.

Още: "Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа