Сигнал след сигнал: Путин подготвя почвата за война в Молдова

19578
Сигнал след сигнал: Путин подготвя почвата за война в Молдова
Снимка: Getty Images

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изглежда подготвя условия за провокации в Молдова, чрез които може да разиграе сценарий както в Украйна. Става въпрос за проруската Приднестровска република, непризната от международната общност – точно както Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), които сега всъщност вече не са признати и от Кремъл – земите, на които се намират, бяха обявени за част от Руската федерация на база на смехотворни и незаконни референдуми: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО)

Молдова: Основание за притеснение

Вчера, 10 януари, т.нар. МВР на Приднестровието публикува прессъобщение с информация за "инцидент", при който "приднестровски граждани" били "прехвърлени" на територията на Украйна. "Инцидентът" е "с използване на огнестрелно оръжие".

Още: Русия търси пушечно месо за войната си в Украйна в Молдова, твърди молдовският премиер

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) напомния какъв е прякорът на т.нар. МВР на Приднестровието – филиал на ФСБ, наследникът на КГБ. ISW припомня и как на 9 януари подвластната изцяло на Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС публикува интервю с т.нар. президент на Приднестровието Вадим Красноселски. В него той говори как Молдова се "милитаризира" и това заплашва Приднестровието и набляга на много широкото сътрудничество на Приднестровието с Русия. "Интервюто най-вероятно е част от пропагандна операция за създаване на условия да се дестабилизира Молдова и да се оправдят операции на Русия в региона в бъдеще", заключва ISW: Путин заплашва Молдова с бъдещи "последици" чрез пионката си в Приднестровието

Какъв е очакваният сценарий – Кремъл да реагира с оправдание, че "пази" рускоезични граждани в Молдова. Също на 10 януари Москва привика посланика на Молдова, за да протестира срещу "политически мотивираното преследване на руски и рускоезични медии и дискриминация на руски граждани, влизащи на молдовска територия". Ако това продължи, Русия си запазва правото за ответни мерки, предупреди руското МВнР. И предупреди, че имало данни, че Молдова ще помага на НАТО в обучение на украински военни на молдовска земя, а това ще въвлече Молдова директно във войната в Украйна в очите на режима на Путин. Всичкото това говорене напомня на военната намеса на Русия в Молдова през 1992 година, когато беше фактически отцепено Приднестровието.

Защо сега?

Цялата активност на Кремъл идва след като Молдова вече промени митническото си законодателство и налага мита на компании от Приднестровието. Оказа се, че заради липсата на мита приднестровска компания за тютюн е печелила милиони. Досега обаче Русия не успяваше да повлияе толкова силно на Приднестровието, защото преди промяната с митата приднестровският бизнес и най-вече Виктор Гушан, който е "царят на Приднестровието", се радваше на свободен от мита достъп до пазарите на ЕС заради подписано споразумение между Брюксел и Кишинев.

Към всичко това се прибавя и декларираната от Молдова готовност да влезе в ЕС без Приднестровието, което допълнително ще удари икономически проруската сепаратистка територия: Посланикът на ЕС в Молдова: Страната може да влезе в блока без Приднестровието

Друга вероятна цел на Кремъл – Reuters съобщи, че през румънското пристанище Констанца са изнесени 36 млн. тона зърно и 40% от него е украинско, като числата са рекорд. Пътят на украинското зърно минава и през Молдова – ако там настъпи хаос, това ще е допълнителен проблем за атакуваната от Русия Украйна.

Още: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com