The Nation: Иранският конфликт може да предизвика Трета световна война

7548
The Nation: Иранският конфликт може да предизвика Трета световна война
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато в района на Персийския залив се засилват въоръжените противопоставяния, американските противоречия въвличат света в поредния конфликт. Всичко започна с излизането на САЩ от Иранската ядрена сделка, след като през май 2018 година Тръмп обезсмисли усилията на световната общественост за постигането на мир. Иранската сделка е приета благодарение на консенсуса между постоянните членове на Съвета по сигурността на ООН, Европейския съюз и Иран. Излизането на САЩ развълнува целия свят, но никой не можеше да предвиди, че само една година след това американо-иранските отношения ще поставят региона на Персийския залив на границата на поредната мащабна война. Това пише в свой анализ The Nation (Пакистан).

Интересно, че съветникът на Тръмп по държавната сигурност Джон Болтън зае своя пост на 9 април 2018 година и само за месец успя да убеди президента да напусне сделката. Във Вашингтон Болтън има репутацията на ястреб. Неговата любима формула на взаимодействие с другите държави е смяната на режима. Той беше привърженик на такъв подход в Куба, Иран, в Северна Корея, Йемен, Сирия, Либия и дори Венецуела. Болтън от групата на вашингтонските неоконсерватори и старши научен сътрудник към Института на американското предприемачество, както и регулярен аналитик за Fox news. Разбира се, напрежението в региона на Персийския залив може да бъде свързано и с предизборното обещание на Тръмп да напусне иранската ядрена сделка, но главен фактор, подтикнал администрацията на Тръмп към сегашното развитие на нещата, е именно Джон Болтън. 

Маас: Терористичните групировки може да провокират война между САЩ и Иран

Терористични групировки може да увеличат напрежението между САЩ и Иран като възможност за провокиране на война между двете страни, пред...

Преди да се изброят възможните сценарии за развитието на конфликта в региона, трябва да се погледне стратегическата география на Персийския залив. Той представлява издължен водоем на север, от който се намира Иран, а на юг арабските страни: Оман, Катар, Кувейт, ОАЕ и Саудитска Арабия. Ормузският пролив образува гърло на бутилка, отделяща Персийския залив от Оманския. Минималната ширина на Ормузкия пролив е 35 мили или на езика на военните - това е разстояние "хвърлен камък". Ежедневно чрез Ормузския пролив минават около една трета от нефта, превозван по море. Това означава, че блокадата на морския трафик в залива може да провокира колапс на енергийните доставки в света и ръстът на цените на нефта да се покачи до космически стойности.

През последните няколко месеци наблюдавахме стратегическите маневри на САЩ и техните съюзници, от една страна, (Саудитска Арабия, ОАЕ и Израел)  - и Иран, от друга. Тъй като от 2 май САЩ повече не дават на Индия, Китай, Турция и Япония отсрочки по износа на нефт от Иран, Техеран се оказа под максимален икономически и дипломатически натиск.

За свой ужас иранците установиха, че техният силен съюзник и строител на пристанище "Чабахар" Индия отказаха им помогне и се присъедини към санкционния режим на САЩ. Това беше предшествано от съобщение за сериозна заплаха за интересите на САЩ в региона, след което администрацията на Тръмп пристъпи към преместването в региона на Залива на бойни единици, като авионосеца "Ейбрахам Линкълн" и стратегически бомбардировач. САЩ имат своите военни бази тук и в Афганистан, а такива съюзници, като Израел и Саудитска Арабия, ако се наложи, са готови да влязат във война.

За съжаление, ситуацията навлезе в задънена улица: Иран и САЩ заеха почти непримирима позиция и съдейки по всичко, случващото се води към война. Срещу търговски съдове на Саудитска Арабия и ОАЕ бяха извършени загадъчни нападения в пристанище Фуджейра. Преди това безпилотен самолет нанесе удар по тръбопроводната станция на SaudiARAMCO. А още по-рано опълчението на хуситите от Йемен редовно атакуваше Саудитска Арабия, която обвини Иран в доставка на ракети с далечен обсег на хуситите.

Тръмп: Не сме предлагали разговори с Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон не е предлагал разговори с Иран и ако Техеран иска да преговарят, ще трябва да...

Ако се съединят всички точки и се погледне на приближаващия сценарий ще разберем, че вероятността от конфликт, предизвикан от неправилни разчети е доста висока. Представете си ракетен удар по светите места или градската зона на Саудитска Арабия или ОАЕ, местата за поклонничество в Иран или морска престрелка, водещо до потапянето на съдове в Ормузкия пролив, изолацията на Персийския залив и прекратяването на една трета от световните доставки на нефт.

Всеки конфликт между Иран и САЩ и техните съюзници няма да се ограничи в рамките на Персийския залив. За съжаление, това може да доведе до още по-дълбоко разделение на ислямския свят, тъй като неговите главни разколници в Саудитска Арабия Иран се движат към пряк сблъсък. Вече сме наблюдавали разрушителните войни между племената и сектите в Ирак и Сирия, смяната на режима в Либия. Достатъчно е да се каже, че в такива конфликти победители няма.

Регионът на Персийския залив е главна база и артерия на световните енергийни доставки за петрол и затова конфликтът, така или иначе ще засегне и други държави като Русия, Китай и Европейския съюз. Може само да се гадае как те смятат да се справят с предизвикателствата, произхождащи това противостояние, но световната икономика и международната система ще трябва да се сблъскат със сериозни промени към по-лошо.

Докато двете страни бият барабана на войната,  световната общественост ще трябва да осъзнае, че остава малко време до момента, когато конфликтът под натиска на нещастията и предизвикателствата ще прерасне в мащабна война и ще донесе повече страдание на човечеството. Време е да се пусне гълъбът на мира и да се спаси планетата.

Тръмп с нова заплаха да унищожи Иран

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Иран, че ако ислямската република заплаши американските интереси, тя ще бъде унищожена,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари