Украйна има основателна причина да се страхува от падането на Борис Джонсън

9645
Украйна има основателна причина да се страхува от падането на Борис Джонсън
Снимка: Getty Images

Оставката на Борис Джонсън като премиер на Великобритания заплашва да сложи край на политическата му кариера, но също така сериозно ще навреди на позицията на Обединеното кралство на световната сцена в момент, когато то най-малко може да си го позволи. Можете да си мислите каквото искате за изключително съмнителния подход на Джонсън за уреждане на различните скандали на "Даунинг стрийт", но по ключовия международен политически въпрос на деня, какъвто е военният конфликт в Украйна, премиерът демонстрира така необходимата яснота на визията. Това пише Кон Кафлин в свой анализ за The Telegraph. Ето какво казва той:

Трагедията на Джонсън е, че ако не беше очевидната му неспособност да се придържа към точните факти, той можеше да бъде прославен като далновиден държавник. На неотдавнашните срещи на върха на Г-7 и НАТО той се опита да обедини световните лидери да бъдат единни в подкрепата си за Украйна, обеща да предостави на Киев така необходимата военна помощ и призова съюзниците да направят същото.

Оръжията, които Украйна иска, но няма да получи - засега

Западът е решен да помогне на Украйна толкова, колкото е необходимо за победата над Русия. В същото време той не иска да изглежда като ...

Пристигането в Украйна на обещаната от Съединените щати първа партида ракетни системи за залпов огън M142 "HIMARS" се отрази на ситуацията на бойното поле. Комплексите HIMARS имат по-висока точност и радиус в сравнение с всички други огневи системи, достъпни за украинците. Киев е уверен, че доставката на модерни оръжия от този калибър ще му помогне да обърне хода на конфликта в своя полза.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се опита да изрази благодарност към Джонсън, като го нарече "страхотен човек", който "ще остане в историята" за оказаната помощ на Украйна в трудни времена. Освен това позицията на Джонсън по международните въпроси беше допълнително засилена на фона на мудните действия на други ключови съюзници.

Едва ли френският президент Еманюел Макрон ще успее да възстанови репутацията си след подлизурското си угодничество пред Владимир Путин, а германският канцлер Олаф Шолц все още не иска да признае, че Москва носи пълната отговорност за украинския конфликт. Стремежите на Вашингтон да играе традиционната си роля на лидер на НАТО непрекъснато са възпрепятствани от грешките на президента Джо Байдън.

Джонсън показа готовност да поема рискове. В началото на конфликта, когато Германия отказа да признае сериозността на украинската криза и да затвори въздушното си пространство за военен трафик, Джонсън беше в челните редици на усилията за подкрепа на украинската армия. Не се знае дали Зеленски все още щеше да е жив, ако не бяха хилядите противотанкови ракети NLAW, които Обединеното кралство изпрати в Украйна.

Моралната подкрепа, която Джонсън получи от министъра на отбраната Бен Уолъс и британския външен министър Лиз Тръс, показва, че дори в отсъствието на настоящия премиер Лондон ще продължи да играе важна роля в украинската криза. Наследникът на Джонсън обаче може да не покаже такава готовност да поема рискове и да направи всичко възможно за Киев.

Голямата стратегия на САЩ: Прикриване на упадъка

Американският триумфализъм се завръща. Трудностите, с които се сблъска руският президент Владимир Путин в ранните етапи на военната си ...

Няма съмнение обаче, че всеки консервативен лидер ще свърши по-добра работа от шепата опозиционни кандидати, които в момента се борят за властта. Сър Кийр Стармър отчаяно иска да докаже своята вярност към НАТО, но същото не може да се каже за други могъщи фракции в лейбъристкото движение, тъй като много от тях твърдят, че Алиансът, а не Русия, е в крайна сметка отговорен за подхранването на конфликта в Украйна.

Твърдение: Британската армия няма боеприпаси да противостои на руската повече от седмица

Силно антинатовските настроения от крайнолевите лейбъристки депутати подтикнаха сър Сайръс да се намеси, след като бившият министър на вътрешните работи Даян Абът и бившият канцлер Джон Макдонъл поставиха подписите си под писмо от квазимарксистката коалиция "Спрете войната", която критикува намесата на НАТО. Те оттеглиха подписите си едва след като сър Сайръс заплаши да ги изключи от партията.

Бившият лидер на лейбъристите Джеръми Корбин също е подписал писмото. Неговите проруски симпатии са добре документирани: той беше единственият политик, който критикува острия отговор на британското правителство на отравянето през 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия.

Шотландската национална партия – която би могла да подкрепи бъдеща администрация, ръководена от лейбъристите – е другата мощна опозиционна сила, която все още не иска да види нещо нередно в действията на деспотичния режим на Путин. Журналистическата кариера на бившия лидер Алекс Салмънд като кореспондент за Russia Today приключи едва когато Путин започна офанзивата си в Украйна. Междувременно колегите на Никола Стърджън от Шотландската национална партия вече се оплакват от нивото на подкрепа, което Украйна получава от британското правителство.

Как ще свърши войната в Украйна: Три сценария за бъдещето

Конфликтът в Украйна отнема стотици животи всеки ден, изостря глада по света, подклажда растящите цени на газа и инфлацията и заплашва ...

Джонсън може да има своите недостатъци, но поне по украинския въпрос той демонстрира качествата на истински държавник.

ОЩЕ: Руски генерал към войниците: "Нямате оръжие? Това е ваш проблем, никой няма да ви даде!"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари