Светът през 2018 година: Случаят "Скрипал"

10873
Светът през 2018 година: Случаят "Скрипал"
Снимка: Getty Images/Guliver

На 4 март 2018 година бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в близост до търговски център в английския град Солсбъри. По-късно двамата са хоспитализирани в тежко състояние с признаци на отравяне и в кома. В следствие на инцидента пострадаха общо 21 души. Хоспитализиран бе и полицаят, пристигнал първи на местопроизшествието – Ник Бейли. Британските власти определиха случилото се като опит за убийство.

Кой е Скрипал?

Бившият полковник от Главно разузнавателно управление в Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Скрипал беше арестуван от ФСБ на Русия през декември 2004 година. В хода на разследването се изяснило, че той е бил вербуван през 1995 година от разузнаването на Великобритания и е предавал информация, представляваща държавна тайна - издавал е руски шпиони в Западна Европа. Осъден е на 13 години строг тъмничен затвор и е лишен от званията си. На 9 юни 2010 година се извършва размяна на лица, обвинени в шпионаж, между Русия и САЩ. Сред разменените лица от руска страна е Сергей Скрипал. От 2010 година 66-годишният Скрипал живее във Великобритания, в град Солсбъри. А случаят с отравянето му незабавно предизвика асоциации с убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Александър Литвиненко, който почина през 2016 г. след отравяне с радиоактивен полоний 210. Резултатите от проведеното разследване дадоха основания на Лондон да достигне до заключението, че Литвиненко е убит "по указания на Федералната служба за сигурност" на Руската федерация.

Идентифицирането на отровното вещество

На 3 април британските експерти от секретната химическа лаборатория Портън Даун определиха, че при отравянето е използвано бойното отровно вещество А- 234 от клас „Новичок”. На 12 април това беше потвърдено от експертизи, проведени в химически лаборатории, избрани от организацията за забрана на химическите оръжия.

На 11 март следи от нервнопаралитично вещество са били открити в ресторант, където са се хранили бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщи BBC. Веществото било открито в италианския ресторант "Дзици" в град Салисбъри, Южна Англия. Доколкото е известно други клиенти, които са били там по същото време на отравянето, не са били в опасност. 

Реакцията на Великобритания

На 12 март министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви, че Сергей Срипал и дъщеря му са отровени с „Новичок”, разработен в Русия. По думите ѝ, Русия преди е произвеждала веществото и все още има възможности да го произвежда. Правителството на Обединеното кралство стигна до извода, че има голяма вероятност Русия да е отговорна за действията срещу Сергей и Юлия Скрипал. Мей даде 24 часа на Русия да представи обяснения, заслужаващи доверие, за случилото се. "Ако Русия не представи правдоподобно обяснение, то отравянето на Скрипал ще се счита за незаконно използване на сила от страна на руската държава на територията на Великобритания", каза тя.

На 14 март Тереза Мей официално обвини Русия в опит за убийството на Скрипал и дъщеря му. Тя обяви, че двустранните контакти с Русия ще бъдат преустановени и от Великобритания ще бъдат изгонени 23 руски дипломати, които вероятно се занимават с шпионска дейност. Мей призова за предприемането на международни мерки по отношение на Русия и ще свика извънредно заседание на Съвета по сигурност на ООН.

На 14 март, по време да заседанието на СС на ООН Великобритания официално обвини Русия в нарушаването на Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

На 15 март министърът на външните работи Борис Джонсън заяви, че има потресаващи доказателства за съпричастността на Русия към отравянето на Скрипал. Във Великобритания бяха засители мерките по контрол на частните авиопревозвачни, а правителството заяви за намерението да приеме нов закон срещу враждебната дейност на чужди държави.

Реакцията на Русия

На 6 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с никаква информация за отравянето на бившия руски разузнавач, но Москва е готова да сътрудничи на следствието. В същия ден посолството на Русия във Великобритания помоли британските власти да бъдат предоставена информация за инцидента. Беше отбелязано, че "ситуацията в медийното пространство бързо прераства в нова атака, на водещата се във Великобритания антируска кампания."

На 12 март руският президент Владимир Путин отказа да отговаря на въпроси по случая, като заяви, че той няма отношение към Русия.

На 13 март в отговор на ултиматума на Тереза Мей, в който тя поиска Русия да предостави обяснение за причастността на Русия към отравянето в близките 24 часа, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия няма никакво отношение към инцидента. Лавров поиска на Москва да бъдат предадени образци от токсичното вещество и упрекна Великобритания в неспазването на изискванията по Конвенцията за забраната на химическото оръжие.

На 16 март Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за опит за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия по обществено опасен начин.

По време на годишната си пресконференция на 20 декември обаче руският президент Владимир Путин заяви, че отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му е било измислено от Великобритания, за да се организира атака срещу Русия.

"Джамал Хашоги беше убит, а Скрипал, Слава Богу е жив. В единия случай - тишина, а в другия - санкции.... Това е политизиран русофобски подход. Ако не бяха Скрипал, щяха да измислят нещо друго. Целта е да се задържи развитието на Русия, като възможен конкурент", каза още Путин.

САЩ

На 12 март тогавашният държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че изцяло подкрепя позицията на правителството на Великобритания за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, включително и за това, че Русия носи отговорност за случилото се. На 13 март американският президент Доналд Тръмп изрази солидарност с позицията на Великобритания.

През август САЩ въведоха антируски санкции във връзка със "случая Скрипал". Вашингтон забрани доставки за Русия на множество стоки с двойно предназначение, но направи редица изключения. На 8 ноември американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ сериозно ще проучат последствията за националната си сигурност от новите санкции срещу Русия по случая "Скрипал", преди да ги въведат.

Реакцията на другите държави

На 15 март лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия излязоха със съвместна декларация, в която осъдиха отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Те заявиха, че британските власти са ги информирали, че е много вероятно Русия да носи отговорност за химическата атака. Подписалите заявлението изразиха съгласие с гледната точка на британските власти, че случилото се няма правдоподобно обяснение. Инцидентът бе определен, като „посегателство върху суверенитета на Великобритания” и „явно нарушаване на Конвенцията за химическото оръжие и международното право.”

Българската реакция

На 22 март министър-председателят Бойко Борисов, който беше на посещение в Брюксел, настоя службите по цял свят да се обединят в разкриването на извършителя и поръчителя на покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", каза Борисов пред българските медии.

Като се позова "на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР", Борисов каза, че "обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен.

Той предупреди за голямата опасност пред човечеството подобни бойни отровни вещества да се използват и на други обществени места. "Щом могат в ресторант във Великобритания, могат да го пуснат и в Брюксел. Ние всички живеем в страх и несигурност. Който го е направил, трябва да си понесе цялата суровост и строгост на закона", каза Борисов.

По-рано, на 15 март, министърът на външните работи Екатерина Захариева написа по случая в Twitter: "България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин".  

Отпращането на дипломати

На 14 март Тереза Мей обяви, че в отговор на отравянето на Скрипал от Великобритания ще бъдат отпратени 23 руски дипломати, които Лондон смята за сътрудници на руското разузнаване. Освен това бе съобщено за преустановяването на двустранните контакти с руските власти на високо равнище.

На 26 март администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви за решението за отпрати от страната 60 руски дипломати и да закрие генералното консулство на Русия в Сиатъл.

На 27 март Съвета на НАТО съкрати представителството на Русия с 10 души.

В процеса се включиха и други европейски държави: Украйна – 13 дипломати, Канада – 4 дипломати, Германия (4 дипломати), Полша (4 дипломати), Франция (4 дипломати), Литва (3 дипломати), Австралия (2 дипломати), Албания (2 дипломати), Дания (2 дипломати), Испания (2 дипломати), Италия (2 дипломати), Холандия (2 дипломати), Белгия (1 дипломат), Латвия (1 дипломат ), Естония (1 военно аташе), Унгария (1 дипломат), Македония (1 дипломат), Норвегия (1 дипломат], Румъния (1 дипломат), Финландия (1 дипломат), Хърватия (1 дипломат), Швеция (1 дипломат), Грузия (1 дипломат), Черна гора (1 дипломат), Исландия заявила за преустановяване на диалога с Русия на високо ниво. Молдова и Чехия отпратиха трима руски дипломати.

България обаче не изгони руски дипломати. Австрия, Гърция, Португалия и Малта заявиха, че също нямат такова намерение, но изразиха подкрепа към Великобритания. България, Люксембург, Малта, Словакия, Словения, Португалия и Европейския съюз отзоваха посланиците си от Русия за консултации, а на 24 март лидерите на страните от ЕС взеха решение да отзоват посланика на ЕС в Русия за консултации за около месец.

На 31 март Великобритания обяви за възможното закриване на търговското представителство на Русия в Лондон.  

На 17 март Министерството на външните работи на Русия обяви ответни мерки на санкциите на Великобритания и отпрати 23 сътрудници от посолството на Великобритания в Москва. Бе съобщено и за закриването на британския съвет в Русия.

На 29 март министърът на външните работи Сергей Лавров каза, че ще бъде закрито консулството на САЩ в Санкт Петербург. На 30 март в руското външно министерство бяха извикани посланиците на Австралия, Албания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Холандия, Норвения, Полша, Румъния, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Чергия, Швеция и Естония. На посланиците бе връчена протестна нота и бе заявено, че в отговор на отпращането на руските дипломати Русия обявява за "персона нон грата" съответния брой сътрудници на дипломатическите мисии от изброените страни. 

На 30 март Министерството на външните работи на Русия поиска от Великобритания в едномесечен срок да съкрати дипломатическата си мисия. 

Извършителите

На 20 април The Daily Telegraph съобщи, че британската полиция и специалните служби са открили главните заподозрени за покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, както и, че те се намират на територията на Русия. Анонимни представители на специалните служби казаха, че отровното вещество е било намазано на бравата на вратата на дома на Скрипал. 

На 5 септември началникът на Скотланд Ярд съобщи, че Великобритания разполага с достатъчно доказателства, за да предяви обвинения срещу двама граждани на Русия, офицери от ГРУ, пристигнали на територията на Великобритания под фалшивите имена "Александър Петров" и "Руслан Боширов". Обвиняемите са били заснети от камери на улица в Солсбъри малко преди да бъде извършено отравянето на Скрипал. Според британската версия Петров и Боширов са пристигнали във Великобритания на 2 март и са напуснали страната на 4 март 2018 година. Те са наели стая в хотел City Stay Hotel в Лондон, където бяха открити следи от "Новичок". В хода на следствието бе установено, че веществото се намирало във флакон от парфюм "Premier Jour" на Nina Ricci. Кралската прокурорска служба издаде европейска заповед за арест за заподозрените.

На 12 септември руският президент Владимир Путин заяви, че руските власти са открили онези, които Великобритания смята за заподозрени. Той допълни, че това са обикновени граждани и няма нищо криминално в действията им. Путин изрази надежда, че двамата сами ще се разкрият и ще разкажат за себе си. На 14 септември телевизия RT публикува интервю на главния редактор на медията Маргарита Симонян с двама мъже, които обявиха, че са Александър Петров и Руслан Боширов. Двамата обявиха, че са били в Солсбъри като туристи по съвет на приятели. 

На 16 септември Sunday Mirror съобщи, че има още двама заподозрени - мъж, работещ в посолството на Русия във Великобритания и лекар, който е трябвало да окаже първа помощ, ако някой от изпълнителите (Александър Петров или Руслан Боширов) случайно се отрови. 

Разследване на онлайн изданието Фонтанка.ру, The Insider и Bellingcat показа служебните документи на федералната миграционна служба по издаването на паспорти на Петров и Боширов, в които има отметки "да не се дават сведения".

На 26 септември The Insider и Bellingcat заявиха, че са установили идентичността на Руслан Боширов. По тяхна информация той е полковник от ГРУ, "Герой на Русия". Официално Лондон не коментира информацията. На 2 октомври Bellingcat, съвместно с журналист на "Радио Свобода" обявиха, че истинското име на Боширов е Анатолий Владимирович Чепига.

На 28 септември The Telegraph съобщи за трети заподозрян, който е бил в Солдбъри, за да събере информация за Петров и Боширов. Той е направил план на района, където Скрипал е живял и е установил коя врата използва бившият руски разузнавач.

На 8 октомври The Insider публикува снимка на руския паспорт на Александър Евгениев Мишкин. Според изданието собственик на паспорта е военен лекар - полковник от ГРУ, и е отъждествяван с втория обвиняем в отравянето на Скрипал Александър Петров. 

На 10 октомври чешкото радио (Český rozhlas), позовавайки се на чешките специални служби, съобщи, че Руслан Боширов и Александър Петров са следили Скрипал от 2014 година. Тогава Сергей Скрипал е трябвало да се срещне с представители на специалните служби. Онлайн изданието "Фонтанка" съобщи, че Великобритания ще обяви името на третия предполагаем съучастник в покушението - 45-годишният Сергей Федотов. 

Русия отказа да коментира всякакви неофициални съобщения за заподозрените. 

Състоянието на Сергей Скрипал и сигурността му

На 6 април бе съобщено, че вече няма опасност за живота на Сергей Скрипал. Дъщеря му Юлия също се подобри и тогава тя вече бе в състояние да говори. На 18 май Сергей Скрипал бе изписан от болницата и бе съобщено, че той ще продължи възстановяването си извън лечебното заведение. 

"Всички изписани пациенти имат право на конфиденциалност. Това създава ограничения за нас да предоставяме подробности за преминатото от тях лечение. Тези обаче, които са пострадали от нервно-паралитично вещество, трябва да бъдат стабилизирани и поддържани в състояние, в което техният организъм може да изработва повече ензими за възстановяване след отравянето", посочиха тогава от ръководството на лечебното заведение.

Също през април стана ясно, че Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия нови идентичности и нов живот в САЩ. Идеята е двамата да бъдат предпазени от евентуални последващи опити за убийство. Според Reuters служители на британското разузнаване МИ6 обсъдили презаселването на Скрипал с колегите си от ЦРУ.

"Ще им бъдат предложени нови самоличности“, казва неназован източник, цитиран от Sunday Times. Източници на Sunday Times предполагат в свой доклад, че Великобритания ще иска да гарантира безопасността на Сергей и Юлия Скрипал като ги презасели в една от страните от т.нар. „пет очи“ – партньорство за споделяне на разузнавателни данни, в което влизат още САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

"Очевидно най-подходящото място за презаселване е САЩ, защото там има по-малка вероятност да бъдат убити и е по-лесно да ги защитим там под нова самоличност“, допълни тогава източник от разузнаването, запознат с преговорите. 

Още две жертви на Новичок

На 4 юли 2018 година други двама души пострадаха от от Новичок, този път в Еймсбъри, който се намира на 11 км от Солсбъри. На следващият ден бе потвърдено, че отровените са британски граждани – Чарли Роули, на 45 години, и Доун Стърджис, на 44 години. Информацията, че са пострадали от "Новичок” беше потвърдена от химическата лаборатория в Портън Даун. Отравянето е станало след контакт със заразен предмет, съобщиха от британската полиция. По думите на Роули пред британските медии предметът е бил флакон, който двамата с Стърджис са помислили за шишенце с парфюм.

На 9 юли бе обявено, че Доун Стърджис е починала. Тя бе майка на три деца. Смъртта на Стърджис се третира като убийство, уточниха от британската полиция. Състоянието на Роули бе критично, но стабилно и той оцеля. На 26 август мъжът отново бе хоспитализиран с опасност за живота, като бе диагностициран с менингит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа