Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна капитулира пред Путин: Вариантите на бъдещето

28 май 2024, 21:00 часа • 20596 прочитания

Преди година нямахме търпение за контраофанзивата на украинската армия, но сега ситуацията се промени, пише в анализ в чешкото издание Lidovky. Говоренето какво би се случило, ако Украйна загуби тази война, доскоро се възприемаше като неприемлива подкрепа за врага. Но сега тази опция е реална и опасна.

Руснаците напредват чрез малки тактически успехи от няколкостотин метра на ден. Освен това те отвориха втори фронт на изток от Харков: Близък до Путин източник видя някои затруднения за Русия на фронта (ВИДЕО)

Руснаците не стигат много далеч, въпреки че биха могли да опитат, защото постоянната фронтова линия в източната част на Украйна вече почти не съществува. Защо - защото са се поучили от допуснатите грешки в първите месеци на войната и вече не искат да попадат в капани и да си създават логистични проблеми.

Бившият командващ украинската армия генерал Валерий Залужни говори открито за истинското състояние на нещата още миналата есен, но Володимир Зеленски го отстрани от командването и го изпрати да служи като посланик във Великобритания, за да не може Залужни да му е конкурент в украинската политика. Парадоксално, но само няколко дни по-късно Зеленски, под влиянието на нарастващия натиск от Русия, започна да казва на съюзниците си същото. Залужни дори допусна възможността от поражение, ако страната му не получи помощ, което досега беше напълно недопустимо. "Ако Конгресът не помогне, Украйна ще загуби", каза Володимир Зеленски на видеоконференция на благотворителната платформа United24: Залужни: Войната става позиционна, това е изгодно за Русия

Напоследък вариантът за пълно поражение, заедно с окупация на страната от Русия, поради факта, че Украйна удържаше фронта, почти не се разглеждаше. И дори да се говори за това на фона на общите усилия, които се полагат в подкрепа на нападнатата страна, беше недопустимо. Сега, с оглед на нарастващия руски натиск, тази идея се върна към живот и е по-добре да я разгледаме изчерпателно. Това може да означава и окупация на цяла Украйна, което би било много трудно за руснаците, защото в някои региони Русия ще срещне от украинците въоръжена съпротива, вероятно дори по-ожесточена от 1944 г., когато Украинската въстаническа армия създаваше проблеми на съветското правителство чак до началото на 50-те години.

Пълна окупация: Идеологическо претопяване

Според американски източници Русия вече подготвя репресивен окупационен апарат за този сценарий. Москва вероятно ще действа на принципа на моркова и тоягата, както е в окупираните в момента територии, където на жителите се налагат руски паспорти (ако не са съгласни, ще станат граждани второ качество без възможност законно да си намерят работа и да получат социални осигуровки). Окупационните сили веднага ще арестуват проукраински граждани, активисти, представители на света на изкуството, журналисти...

Може да се очаква, че Русия ще се опита да провокира народни бунтове, за да делегитимира Володимир Зеленски, който поради войната не насрочи избори след като мандатът му изтече на 20 май. Протестите могат да бъдат както проруски, така и националистически - всичко ще устройва Путин. Лидерите на подобни протести често се възприемат като бъдещи лидери на местните власти, подкрепяни от окупаторите, дори ако преди това не са били лоялни към Русия.

Контролирането на такива обширни територии от Русия би било трудно, но ползите ще си заслужават. Русия ще получи контрол над огромната отбранителна промишленост и селското стопанство на Украйна. По този начин Москва може сериозно да укрепи потенциала на своята армия. Вероятно ще започне набиране на украинци в руската армия. Русия ще стои на границите на НАТО (Полша, Словакия, Унгария и Румъния) и ще бъде готова да повтори похода си към Берлин. Подобни призиви се чуват в съвременна Русия, но все още не официално от Кремъл.

Русия вероятно ще установи преки връзки със сепаратисткото Приднестровие. Молдова, дом на голямо руско и проруско малцинство (тюркски гагаузи), ще бъде оставена с три възможности:

  • да се откаже от проевропейската си ориентация и да стане васална държава
  • да се остави да бъде завладяна от руснаците
  • или доброволно да се съгласи да бъде окупирана от румънски войски

За Европа пълната окупация на Украйна би означавала катастрофа и сериозна заплаха за цялото ѝ съществуване. Европа ще трябва незабавно да приеме още няколко милиона бежанци - този път пълни семейства, включително мъже, защото никой няма да спре никого да бяга, както сега правят украинските гранични служби.

Почти веднага ще започнат гранични конфликти в Полша, защото от полска територия ще има украинско партизанско движение, което ще я използва за убежище, докато извършва операции срещу руските окупатори в Западна Украйна. Конфронтацията ще е неизбежна и елиминирането на бунтовниците ще бъде удобно извинение за Русия. На тази база Кремъл вероятно ще опита да разколебае някои членове на НАТО и да не се намесят те при война между Полша и Русия -  никой не иска да влиза в конфликт с ядрена сила, виждаме го добре в Украйна.

Окупация на Харков?

Окупацията на цяла Украйна сякаш изглежда на мнозина като най-изгодна за Русия, но не означава, че Москва ще се стреми към това. Най-малкото може да се очаква, че ако ситуацията се развие в тази посока, Европа ще реагира и ще прати свои войски в Украйна. Но други варианти също са много вероятни.

Плановете за превземане на втория по големина украински град Харков бяха огласени в интервю за "Спутинк" и :Комсомолская правда" от руския външен министър Сергей Лавров, който каза, че Харков играе важна роля в идеята на Владимир Путин за създаване на "санитарна зона" за защита на руските гранични райони. Това може да означава желание да се завземе част от Украйна, примерно тази, където живее предимно рускоезичното население, тоест приблизително по линията Харков-Днепър-Одеса, или може би да се разшири коридор към Приднестровието.

Ако руснаците успеят да пробият коридор към Приднестровието, Украйна ще бъде откъсната от Черно море и ще бъде лишена от възможността да изнася собствена продукция (ако все още има какво да изнася). Конфронтацията с членката на НАТО Румъния вероятно ще се разгърне, но практически няма да има сблъсъци с Полша за останалата част от Украйна, която ще се превърне в своеобразна буферна зона. В този случай Европа ще бъде залята от поток бежанци, но не толкова силен, колкото при окупацията на цялата страна.

Загуба поравно

От време на време се говори за вариант на равенство, тоест фронтовата линия се замразява и на Русия остава това, което е завладяла - около 20% от Украйна, земи в Източна Украйна (части от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област). Тази идея намира подкрепа сред някои украинци, въпреки че проучванията на общественото мнение в страната показват, че мнозинството от населението на страната е против фундаментални отстъпки. Според Института за изучаване на войната (ISW) някои американски политици също подкрепят тази идея, след като стана ясно, че дългоочакваният пакет от американска помощ (почти 61 млрд. долара) може да помогне най-много да се спрат руснаците, но не и Украйна да спечели войната: Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

В този вариант Русия ще получи това, което отдавна търси, тоест сухопътен коридор до Крим. Проблемът е, че руснаците сега са по-активни на бойното поле, което означава, че са в позиция, в която могат да получат повече в битка, отколкото в преговори. И те са наясно с това. Изглежда сякаш Украйна ще загуби повече, отколкото е загубила досега.

Предимството е, че хората ще спрат да умират на фронта и теоретично тогава Украйна може да стане пълноправен член на Северноатлантическия алианс и да получи всички гаранции за сигурност от него.

Русия обаче най-вероятно не би допуснала подобно нещо по време на преговорите, тъй като "демилитаризацията" е една от нейните стратегически цели. Също така в НАТО няма единство по въпроса за членството на Киев. Държави като Унгария, Словакия и може би Турция ще създават пречки: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Автор: Томаш Влах, за Lidovky

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес