Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

10366
Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин
Снимка: Getty images

Какъв мир е можело да има между Русия и Украйна? Коментарите относно прословутите вече разговори през пролетта на 2022 година в Истанбул между Украйна и Русия периодично се появяват, с различни твърдения как можело да има мир. Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин също включи това в реториката си преди време и периодично режимът му настоява на тази база, че Русия е отворена за преговори: Путин се оплете: След като Песков отрече, сега излезе, че имало парафиран мирен договор (ВИДЕО)

Условията на Русия за мир: Декласифицирано

Систематизиран прочит на конкретните условия за мир, за които се е говорило в Истанбул, направи The Wall Street Journal. Американската медия публикува материал, базиран на документи както от украински, така и от руски източници – документите показват пълната картина какво е говорено в Истанбул между руснаците и украинците. Проектоспоразумението, за което пише The Wall Street Journal, е в размер на 17 страници. А някои от условията на Русия показват защо то не се превърна във факт. Двете най-важни за провала:

  1. Кремъл е поискал да не се търси отговорност от руски военни за военни престъпления
  2. Руският език да стане официален за украинското правителство и в съда

Рамката на проектоспоразумението за мир в Украйна

СНИМКА: Генщаб на Украйна

Основата на разговорите е вече известна – Украйна да стане неутрална държава, която не членува в никакви военни блокове. Освен това – Украйна да не получава каквото и да е оръжие от чужбина, както и да не приема на своя територия войници и военен персонал от която и да е чужда държава.

Русия е настоявала украинската армия да бъде ограничена до 85 000 войници (всъщност става въпрос за цялата армия, с помощен състав и всичко, т.е. не само активни войници - сега цялата украинска армия, като се включат и всякакви помощни длъжности, е 1 000 000 души), 342 танка и 519 артилерийски системи, докато Украйна е искала да има 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски системи. Освен това, Русия е поискала обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 40 километра - това ще позволи на руснаците да разположат оръжейни системи и оборудване близо до Украйна, без да се страхуват от ответни удари, ако ги използват. Кремъл многократно е призовавал за "демилитаризация" на Украйна след пълномащабното си нахлуване, но досега не бяха известни пълни подробности за това какво конкретно би означавало това, коментира в свой анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Оценката на ISW – с руското искане за украинската армия де факто Украйна не би могла да се защити ефективно при руска атака. През 2014 година украинската армия е била от около 130 000 души. А за да няма опасност от руска атака, гаранти по този договор е трябвало да са САЩ, Великобритания, Франция, Китай. Русия обаче е поискала и Беларус да стане гарант, а Украйна е отговорила, че при това положение иска Турция също да е гарант. Ключовият момент в цялата ситуация – Русия е настояла каквито и да е фундаментални гаранции по договора да се приемат с пълно единодушие от гарантите. Предвид случващото се в Съвета за сигурност на ООН на практика откакто съществува е пределно ясно, че това би блокирало този механизъм за защита на Украйна. Припомняме, че в Меморандума от Будапеща от 1994 година Русия (заедно със САЩ и Великобритания) е гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна с Донбас и Крим в украинските граници, което не попречи на Путин брутално да наруши договора.

В рамките на механизма на гарантите в този проектодоговор е трябвало да бъдат спрени всякакви споразумения за военна помощ с Украйна и такива, "несъвместими с неутралитета на Украйна". Какво е несъвместимо като договор с Украйна изглежда е щяло да се решава отделно, а Русия е искала да има единодушие от всички гаранти какъв да е отговорът, ако Украйна бъде нападната. От кого може да бъде нападната Украйна, като се погледне кои са ѝ съседите?

Според The Wall Street Journal, Путин и Зеленски е трябвало да се срещнат на четири очи, за да обсъдят какво ще стане с окупираните от руската армия украински земи в Източна Украйна. За провала да се стигне до това и проектодоговорът да стигне до реален договор Путин и руската пропаганда обвиняват Борис Джонсън – от украинска страна обаче казват, че руските условия са провалили всичко, както и че Киев никога не е вярвал, че Русия ще изпълни какъвто и да е договор, без да има принуждаващи я на 100% гаранции да го стори: Западни специални части в Украйна: Публична тайна

Нов мирен договор – какво остава актуално

Условията са променени, нищо не е актуално. Така говорителят на Путин и Кремъл Дмитрий Песков коментира новината за изтеклия в цялост проект. Предвид, че Русия сега държи инициативата на бойното поле в Украйна, отговорът не е изненада: Умни бомби срещу дронове: Най-силните оръжия на Русия и Украйна на фронта сега (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа