Военните победи на Асад са на път да скарат Ердоган и Путин

6584
Военните победи на Асад са на път да скарат Ердоган и Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата в Идлиб се задълбочава. На сирийска територия отново размахват оръжие играчи като Турция, Русия и режимът на Асад.

Реджеп Ердоган прави страховити изказвания срещу Москва - и всичко това е пряко свързано със стратегическия успех на сирийската армия. Такъв извод прави руският вестник "Взгляд" в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус". Actualno.com представя материала със съкращения, както и с мнението на турския лидер от по-рано днес. 

"За първи път от осем години на гражданската война сирийските правителствени сили установяват пълен контрол над стратегическата магистрала М5 Дамаск-Хама-Алепо и прочистват крайградските райони на Западен Алепо от бойци. Според военните резултати на операция „Идлибска зора“ в Северозападна Сирия е създадена нова стратегическа ситуация, която е изключително неизгодна за Турция. В резултат президентът Ердоган отново излезе с обвинения срещу Дамаск, случаите на директен огневи контакт между турската и сирийската армия зачестиха, а телефонното обаждане на Ердоган до Москва стана апотеоз", отбелязва руското издание.

Вестникът пише, че първата фаза на военната операция е превземането на селището Саракеб и околностите му, където се срещат магистралите М5 и М4 (Дамаск - Хама - Алепо и Латакия - Алепо). В неделя тази цел беше постигната, сирийските правителствени сили продължиха напредването си срещу вече сринатия джихадистки фронт.

Става ясно, че е било необходимо да се окупират западните покрайнини на Алепо, предимно Рашидин-4, тъй като там магистралата М5 навлиза в границите на града и след това води до историческия център, вече като централен булевард. 

ЕС пощади Турция от влизане в черния списък на Общността

Турция беше пощадена от влизане в черния списък на ЕС. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от световните агенции. Това ст...

През предходната седмица джихадистите се държаха за Рашидин-4 и Хан Асал, както за Мекка. Вестникът твърди, че никой не живее там от много години, като тези квартали приличат на декори за филмите от франчайза на „Лудия Макс“. Нещо повече, отбраната на руините на някога престижния район на Алепо Рашидин-4 е безсмислена от седмица - кварталът беше обграден от три страни и въпросът беше само за загубите, които опозицията можеше да понесе по време на челно нападение срещу руините.

За джихадистите защитата на Рашидин-4 и Хан-Асал не беше толкова военна, колкото политическа цел. Същото важи и за района на град Саракеб, коментира руската медия. Местни военни отбелязват, че зоната, в която воюват джихадистите, се е разпаднала, докато те са се надявали, че Турция ще окаже натиск върху Дамаск.

Провинция Идлиб

Възстановяването на контрола на правителството над магистрала М5 и в дългосрочен план над М4 коренно променя дори не военното, а политическото разположение на силите в Идлиб, счита още "Взгляд".

Руският посланик в Турция се страхува, че може да бъде убит заради Сирия

Руският посланик в Турция Алексей Ерхов заяви, че получава заплахи след влошаването на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщи ...

"Проблемът е не само във възстановяването на пряката комуникация, а оттам и доставката към Алепо от централните райони на страната, но и връщането на държавния контрол върху стратегическото положение в западната част на провинция Алепо и в южната част на Идлиб. Около 10-12 километра остават до град Идлиб. Над 600 населени места попаднаха под контрола на правителството в резултат на настъплението, основната група от джихадисти в тази област на практика е унищожена - и подобна победа рязко засилва преговорната позиция на Дамаск относно бъдещата структура на Сирия.

Факт е, че такъв успешен напредък на правителствената армия унищожава плановете на Турция за консолидиране на позициите ѝ в Идлиб. А оставайки в Идлиб за неопределено време, Анкара би могла директно да се намеси в делата на Сирия като „заинтересована страна“, да участва в процеса на преговори и дори да поиска физически контрол в бъдеще над част от територията на Сирия. Това обясни и натрупването на турското военно присъствие в непосредствената бойна зона", твърди руското издание.

Всъщност турската страна направи всичко по силите си, за да попречи на правителствените сили да решат важната политическа и стратегическа задача за възстановяване на контрола над магистрала М5. След като това не успя и бойците напуснаха всички стратегически позиции, които заемаха в продължение на осем години, започнаха телефонните обаждания към Москва и ултиматуми към Дамаск.

Какво иска Ердоган от Путин? 

Президентът Ердоган моли Владимир Путин да окаже натиск върху Башар Асад да спре настъплението в Идлиб. Турският президент традиционно се позовава на възможна хуманитарна катастрофа и тълпите бежанци, които бягат точно на Север. Независимо от това, от Дамаск идват контра заплахи за възстановяване на контрола над магистрала М4 (Латакия-Алепо), което всъщност означава окупиране на град Джиср ал Сугур (вторият по големина в региона) и прочистване на южната част на провинция Идлиб, т.е. половината от нея. 

Турция отправя артилерия и танкове към Идлиб

Командването на турската армия увеличава потенциала на военните части по границата със Сирия, съобщава Анадолската агенция. Там са прех...

Башар Асад

И в тези нови условия турското влияние в Идлиб наистина се свежда до написаното в Сочинските споразумения, което до този момент Анкара е интерпретирала по свой начин. Това е много широко. По-конкретно Турция дори не се опита да разоръжи или помири някого там, а само засили военното и политическото си влияние в отделни точки на този джихадистки резерват.

Сега в района на град Идлиб вече има до 100 турски танкове и множество ракетни системи за залпов огън. В същото време мащабите на огневи контакт между турците и сирийските правителствени сили само нарастват. 

Явно Дамаск наистина е решен да довърши бойците, ако не в целия „резерват“, то поне в достъпната му част, след като се приближи до град Идлиб. В същото време никой не възнамерява да се съобразява със загубите на турците. Ситуацията е наистина опасна, но точката на връщане вече е преминала, защото стратегически ситуацията коренно се промени в полза на Дамаск само за седмица от настъплението, става ясно още от анализа на руския вестник.

Ще има ли руско-турска война в Сирия?

Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния бастион на терористи и бунтовници в Идлиб, От своя страна, Т...

Залогът са хората?

Междувременно, докато се развиват всички тези събития, Ердоган заяви, че основната цел на страната му в сирийската провинция Идлиб е да спаси населението на провинцията от правителствените сили. В свое изявление по време на посещението си в Пакистан, Ердоган каза, цитиран от Анадолската агенция, че последните стъпки на Турция в Идлиб са продиктувани от желанието на Анкара да опази населението на провинцията – около 3,5 млн. души.

Като отговор на случващото се руският посланик в Турция Алексей Ерхов заяви, че получава заплахи след влошаването на ситуацията в Идлиб. Дипломатът отбеляза, че последните събития в сирийската провинция са предизвикали антируска истерия в турските социални мрежи.

Още по темата четете в тези материали.

* Заглавието е на Actualno.com 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com