Въпросът пред САЩ: Християнска Украйна или еврейски Израел?

11217
Въпросът пред САЩ: Християнска Украйна или еврейски Израел?
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво по-вълнуващо от хаоса, предизвикан от американците? - пита ливанското издание Ad-Diyar. Това е отразено във всички международни отношения, особено в Близкия изток, който Лео Щраус грубо нарича "килера на дявола", където се съхранява петролното богатство, така необходимо на Вашингтон, за да управлява света.

Това, което става ясно от дискусиите, които сега се водят в Капитолия или в изпълнителната власт, освен в медиите и телевизията, е, че американската империя е изправена пред две кризи едновременно – украинската и израелската.

Според икономиста Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда, войните в Ирак и Афганистан са стрували на американската икономика 3 000 000 000 долара и не са довели до никакви стратегически резултати. Украйна е още едно "препъване в тъмното", както бившият френски министър на отбраната Жан-Пиер Шовенман описа "срамните провали" на Америка. Още: Притеснителен анализ от САЩ: Какво наистина ще се случи, ако помощта за Украйна спре?

Накъде?

"Къде отиваме?" - задават въпрос в Конгреса. Според републиканците, Украйна се е превърнала в "бездънна яма", където парите и човешките ресурси в крайна сметка текат през пукнатините. Тя няма да стане член на НАТО и на нейна територия няма да бъде разположена противовъздушна отбрана като част от плана за въвеждане на евразийска блокада на Русия. Володимир Зеленски избухва и както републиканският медиен рупор Fox News обяви, той крещи, сякаш е под развалини, въпреки че това изобщо не е така.

Залогът на Джо Байдън за "сваляне" на Владимир Путин се провали напълно. Перспективата за разпадането на Съединените щати днес вече не изглежда фантастична. Военната помощ, която доведе до изчерпване на арсеналите и влошаване на европейските икономики, не доведе до значителни резултати.

Случващото се на дипломатическо ниво доказва, че САЩ са хванати в омагьосан кръг. Путин се срещна с иранския президент Ебрахим Раиси, за да тества „водите” в Близкия изток. Руският лидер е бил и в Персийския залив, където според достоверни източници е водил разговори по регионални кризи. Още: Страхът в Украйна расте: Петте фактора, които играят в полза на руснаците

Путин счита, че САЩ продължават да изострят тези кризи, включително палестинско-израелския конфликт. Руският президент заяви, че администрацията на Джо Байдън рискува да се превърне в "куца патица", неспособна да изпълни обещанията си и да стартира процеса на създаване на палестинска държава.

Руският пропагандист Александър Дугин, известен като "мозъкът на Путин", написа, че американците "убиват времето" в региона, където според свещените писания е възникнало точно това време, така че рискуват да останат заложници на „мъртви пукнатини в историята”: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

Ливанското издание е убедено, че "американците почти приключиха с Източна Европа, за да сдържат "дракона" в азиатския изток. Същото важи и за Близкия изток, където Бенямин Нетаняху реши да „издърпа ушите на императора“. Политиката на Байдън е подобна на ходене по горящи въглища, казва бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън. Още: Медийният рупор на Ердоган: В САЩ липсва желание за помощ на Украйна и Израел

Пълното отхвърляне от страна на коалицията на решението за две държави, независимо от формата на палестинската държава, е върхът на лудостта. Израелците са уверени, че нормализацията е неизбежна в обозримо бъдеще. Путин предупреди до какво може да доведе тайното споразумение между САЩ и Израел. Кървавата порта в Газа е вратата към един различен Близък изток.

В арабския свят ситуацията изисква не само изключителни решения, но и изключителни лидери. Да започнем да ги търсим в приказките...за Шехерезада!!

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com