Притеснителен анализ от САЩ: Какво наистина ще се случи, ако помощта за Украйна спре?

11275
Притеснителен анализ от САЩ: Какво наистина ще се случи, ако помощта за Украйна спре?
Снимка: Getty images

Отказът на САЩ да предоставят допълнително финансиране на Украйна ще я принуди да намали значително военните си операции, пише Responsible Statecraft. Истинският срив в подкрепата на САЩ за Украйна изглежда все по-вероятен.

Тъй като Конгресът започва последна работна седмица за 2023 г., наблюдателите са все по-загрижени, че помощта на САЩ за Украйна ще бъде поне временно прекъсната.

И във Вашингтон, и в Киев започнаха да осъзнават сериозността на ситуацията. Администрацията на Байдън наскоро предупреди, че помощта ще изтече преди края на годината, а самият Джо Байдън заяви миналата седмица, че спирането на финансирането би рискувало пряк конфликт между Русия и НАТО. Още: Германия праща втора ПВО система Patriot в нов пакет за Украйна (ВИДЕО)

След такива категорични предупреждения украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо посещение в САЩ тази седмица за спешни срещи с Белия дом и ръководството на Конгреса. Остава да видим дали той е убедил председателя Майк Джонсън, който сега представлява най-голямата пречка за по-нататъшна помощ.

Ами ако се случи?

Все пак какво ще стане, ако подкрепата на САЩ за Украйна действително приключи? Докато Киев вероятно някак ще преживее дефицита в краткосрочен план, по-дълго забавяне, да не говорим за постоянно прекъсване на финансирането, ще принуди украинците значително да намалят военните си операции. Това от своя страна ще увеличи риска Русия да си върне земите, които Украйна така мъчително е окупирала в източната част на страната.

Внезапният ход също ще направи много по-трудно договореното решение в краткосрочен план, според Джордж Бийби от института Куинси.

„Тези, които поддържат идеята, че Съединените щати могат да прекратят битката просто като оттеглят помощта за Украйна, трябва да помислят внимателно как подобен ход ще се отрази на преговорния лост на Киев“, каза Бийби.

„Съединените щати не трябва да изхвърлят картите си, като едностранно оттеглят помощта за Украйна или изиграват картите си преждевременно“, написа той. „Въпреки това, без да предприемат бързи мерки в дипломатическата област, те могат да загубят възможността да ги играят по принцип.“ Още: Премиерът на Украйна: Световната банка ни отпуска допълнителни 1,3 млрд. долара

Игра на числа

Важен фактор, усложняващ дебата за по-нататъшна помощ, е несигурността около точно колко пари са оставили на склад Съединените щати. Сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър съобщи през октомври, че дори Конгресът понякога среща трудности при получаването на ясни отговори относно момента на новото финансиране.

Белият дом съобщи, че към миналия месец е похарчил около 96% от общо над 100 милиарда долара, отпуснати на Украйна от Конгреса. Благодарение на счетоводна грешка Пентагонът получи допълнителни президентски правомощия на стойност 5 милиарда долара, които могат да бъдат използвани за прехвърляне на оборудване директно от американски складове. Остават само около 1 милиард долара за изхарчаването им, а Белият дом досега не е бил склонен да изпраща оръжия без изгледи за замяна, каза Марк Канчан от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. Още: Лошите, но и добрите новини за украинската контраофанзива: Поглед на Forbes

Ефектът от съкращенията на финансирането няма да бъде незабавен, особено като се има предвид по-бавното зимно темпо на бойните действия, но ще доведе до постепенно намаляване на украинските операции, каза Канчан. Той оценява, че темпото на помощта „вече се забавя“ в сравнение с ранните дни на битките, въпреки че потокът от оръжия ще остане стабилен в продължение на много години предвид времето, необходимо за производството на нови оръжия.

„С намаляването на доставките военният потенциал на Украйна също ще намалее“, каза Канчан. „В някакъв момент (вероятно през януари) те няма да могат да започнат пълномащабна контранастъпление, а след това (може би през февруари) изобщо няма да могат да извършат никакви атаки.“

„Дори по-късно, може би през пролетта, за Украйна ще бъде трудно да сдържи руснаците“, продължи той. „Не че изобщо няма да им останат оръжия, но няма да разполагат с доставките, от които се нуждаят, за да поддържат операции на високо ниво.“ Още: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Допълнителното искане на Байдън включва нови 59 милиарда долара за Украйна. Една трета от тази сума ще отиде за хуманитарна помощ и пряка икономическа подкрепа, а по-голямата част от нея ще отиде за различни военни нужди.

От 38,7 милиарда военна помощ приблизително 30 милиарда са предназначени за закупуване на нови оръжия за Украйна и прехвърляне директно от американски складове. Останалите 8 милиарда долара ще подкрепят разширеното присъствие на американски войски в Европа в отговор на боевете в Украйна, като малка част ще бъде предназначена за фискален надзор, пише още Responsible Statecraft.

Марк Канчан отбеляза, че по-голямата част от това финансиране трябва да се счита за инвестиция в икономиката на САЩ, - като се има предвид каква част от него в крайна сметка ще отиде при американски изпълнители. Този аргумент беше направен и от администрацията на Байдън, но противниците на увеличените военни разходи го критикуваха: те отбелязват, че „военните долари“ създават по-малко работни места, отколкото други видове държавни разходи.

На икономическия фронт ефектът от внезапното прекратяване на американската помощ би бил по-малко драматичен, отколкото на военния фронт, тъй като по-голямата част от бюджетната помощ за Украйна идва от Европейския съюз. Вярно е, че това финансиране може да бъде блокирано от Унгария, която под ръководството на десния премиер Виктор Орбан често разочарова европейските си партньори. Очевидно е имало оживена размяна на забележки между Зеленски и Орбан в кулоарите при встъпването в длъжност на аржентинския президент миналия уикенд. Още: В Сената на САЩ отлагат ваканцията, решават за помощта за Украйна и Израел следващата седмица

Политическо ехо

Краят на американската помощ би послужил като горчив упрек към администрацията на Байдън, която отдавна обеща да подкрепя Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да постигне той заявената си цел да си върне цялата изгубена територия, включително Крим.

Според Канчан мнозина вярват, че европейските държави също ще ограничат финансирането, ако американската подкрепа приключи. „Логиката е същата като в САЩ“, обясни той. „Там има сили, както отдясно, така и отляво, които са против високите разходи поради липсата на успех. Ако САЩ спрат подкрепата, тогава много критици ще се хванат за това и ще кажат: „Вижте, дори САЩ вече са я изоставили. Защо продължаваме да пилеем пари за тези неуспешни опити?

Тъй като става все по-вероятно помощта да пресъхне, според някои анализатори е време администрацията на Байдън да промени подхода си към конфликта и да си постави по-реалистични цели – ход, който би облекчил безпокойствата в Европа и също така ще послужи като отговор на Белия дом към критици, които казват, че президентът няма ясна военна стратегия. Още: Медийният рупор на Ердоган: В САЩ липсва желание за помощ на Украйна и Израел

„Белият дом трябва да представи нов разказ: че Украйна е в отбрана и че САЩ могат да подкрепят Киев, като същевременно признава, че има и други приоритети на националната сигурност, които трябва да бъдат приоритизирани“, признава Ема Ашфорд от Stimson Center в The Guardian. Тази реторика е по-малко амбициозна, но по-прагматична.“

„Най-важното е, че ако администрацията на Байдън бъде успешно преизбрана през ноември, този подход значително ще укрепи позицията й в потенциални мирни преговори в края на 2024 г.“, пише Ашфорд.

Автор: Конър Еколс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com