Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

2771
Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

На 6 август 2016 г. се навършват 10 години от създаването на галерия "Лоранъ".

По случай юбилея, екипът на галерията ще зарадва ценителите на автентичното българско изкуство с великолепна експозиция от непоказвани, изключителни произведения на едни от най-големите ни художници.

Ето какво разказват създателите на галерията:

"Първият салон на галерия „Лоранъ” отвори врати на на 6 август 2006 г. на ул. „Генерал Паренсов” №31 в София.

За по-малко от три години престроеният партерен апартамент се превърна в престижно място за изложби и срещи на Софийския културен елит. В края на месец април 2009 г. не подновихме договора си за наем и напуснахме. Преместихме дейността си в офис на ул. "Янтра". Направихме го без излишна показност и много шум, встрани от вниманието на медиите. От всичко това пострада основно софийската публика.

Две години работихме насочени изключително към своите клиенти, на които отделяхме специално внимание в една по-конфиденциална среда. Изложби организирахме само във външни пространства.

Най-голямото ни събитие беше изложбата „Цветна симфония” - монотипии, посветена на 111 годишнината от рождението на Васил Евтимов, в Народното събрание.

Преструктурирането на дейността ни беше сред основните причини да създадем този сайт, за да може ценителите на българското изкуство у нас и по света да имат достъп до "Лоранъ" онлайн. Така още по уверено следваме пътя, по който вървим от началото, не само да търгуваме с изкуство, но и да откриваме, представяме и разказваме новите истории по неизбродените полета на собствената ни културна памет.

Шанс е, че сме сред малцината, които следвайки семейните традиции, продължават отдавнашните приятелства със семействата на големите имена в нашата живопис, като Златю Бояджиев, Васил Бараков, Васил Иванов, Васил Стоилов, Васил Евтимов, Борис Данков, Маргарита Милиджийска, Георги Железаров, Генко Генков, Петко Задгорски, Петко Абаджиев и мн. други.

Животът на Цанко Лавренов в изложбата "Между модерното и канона" представя СГХГ

"Цанко Лавренов се е родил художник. Най-много е обичал зимите, тези хубави зими, които вече ги няма, с пъстробагрени коне със шейни. ...

7 септември 2011 г. е най-важната дата в кратката ни история. На знаменитата улица „Оборище” №16 в София, открихме новата ни галерия. Изложбата „Лоранъ - Продължението”, беше вълнуващо събитие, което показа, че Софийският културен елит веднага ще приеме новото си пространство.

Домът ни се намира в партера на къщата на знаменитата копривщенска фамилия на Възрожденеца Хаджи Найден Калъчев, съградил през 1813 г. „Калъчевият мост” в Копривщица, станал известен десетилетия по-късно като „Моста на първата пушка”. Неговите следовници Петър и Поликсена Калъчеви построяват през 1912 г. и къщата, на ъгъла на „Оборище” и „Васил Априлов”, която се оказа след дълго търсене най-подходящото място за нашата галерия.

Така с усещането, че срещаме историите на два големи български рода, водени от името на патрона ни Цанко Лавренов и неговият псевдоним „Лоранъ” избран за име на галерията и наша запазена марка, оставаме с надеждата за успешна и плодовита работа в името на изкуството и развиването на пазара му у нас и по света.

Опирайки се на традицията и спомена за миналото и тези преди нас, ние избрахме за свое име псевдонима "Лоранъ", с който в началото на миналия век се е подписвал известният български художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Благодарение на широко скроения си светоглед, големите български интелектуалци от неговото поколение са живяли и са творили със съзнание за родното, като част от общото европейско наследство."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт