Изложба съвременно изкуство на плаж Камчия събира артисти от 6 държави

3785
Изложба съвременно изкуство на плаж Камчия събира артисти от 6 държави
Снимка: Ritual Gatherings

Тази година фестивалът Ritual Gatherings подготвя уникално 3-дневно преживяване за July Morning на плажа, при устието на река Камчия. Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена, като Crazy P, Axel Boman, Traumer, S.A.M., DJ Holographic, а локалната сцена ще е представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov и много други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди, като Trombobby&C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo. Фестивалът има и богата дневна програма - изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, йога и занимания за деца.

Днес Ritual Gatherings пусна и филма за фестивала, който носи важно послание за многото лица на всеки човек и разбиването на стереотипите за самите себе си. Цялото видео “ALL OF US. TOGETHER” е дело на Beardfrost Productions

Съвременно изкуство на плажа

Ritual Gatherings ще покаже първата по рода си у нас изложба съвременно изкуство на плажа. Куратор на артистичната програма на фестивала е Мартина Йорданова – куратор в Националната художествена галерия и Директор на 25 Габровското биенале. В нея ще се включат повече от 20 артисти от 6 държави с голям фокус върху българските съвременни артисти. Част от тях са популярни, стигнали до най-големите галерии и международни фестивали, а друга част са такива, които екипът на Ritual Gatherings събира по време на работата си в Кюстендил, Троян и Шумен – артисти, които съхраняват местни традиции и поддържат локалното творчество и културен живот в тези градове. Ключово в концепцията е съчетаването на съвременно изкуство, традиционни занаяти и ритуали. Един от гвоздеите в програмата е норвежката артистка Tine Surel Lange, която пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на виола на живо. Интегрирането на различни култури в артистичната програма и подбора на различни форми на изкуство, ще допринесат за предаването на едно от основните послания на Ritual Gatherings – да гради приемственост и представи културното разнообразие в пълния му блясък.

Сцена – произведение на изкуството

Централна роля в артистичната програма е отредена именно на основната сцена, която представлява огромна инсталация, подкрепена със светлинно шоу, специално изработена за фестивала от шведския артист Филип Якобсон и FlipZurd Studio. От хълмовете на северен Израел и дълбоките гори на Швеция те създават симбиоза, която превежда форми и същества от природата в уникална техника на дървена спирала, комбинирана със сурово дърво и естествени материали. Използвайки спираловиден дизайн, те изграждат голяма функционална архитектура и модули, които се превръщат в огромни дървена скулптури през деня и живи триизмерни светлинни картини през нощта. Част от сценографията беше изложена в рамките на Lunar Фестивал на светлините в София от 6 до 9 май. Прочетете интервюто ни с тях тук.

Перфектна симбиоза между електронна музика и живи изпълнения

Познат добре, като фестивал за електронна музика, тази година Ritual Gatherings е събитие, което цели по-скоро да разчупи установените стандарти и разделение между музикалните стилове и техните публики и предлага богат лайн ъп, с внимателно подбрани имена от световната и локална сцена.

Едно от добре познатите добре познатите имена и най-обичана банда в UK през последните 20 години - Crazy P, идва у нас в съботната вечер, която ще се оформи като нощта на денс и диско музиката на фестивала. Феновете на този стил ще могат да чуят още Trombobby&C-мо и Единствените им приятели на живо, както и редица имена от варненската и софийската сцена.

На 15-метровата сцена на плажа се качва и номинирания за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Той често е част от едни от най-големите музикални събития в света и международни музикални платформи като BBC Radio One, Burning Man, Coachella, Sonar, Art Basel и още много други. Едно от по-нестандартните имена в програмата на фестивала е DJ Holographic – бързо набираща скорост на световната електронната сцена, родена и израснала в Детройт. Вълнуваща с непредвидимите си сетове, тя често може да сервира микс от хаус бийтове, страстен R&B, соул, безкомпромисно диско и истинско детройтско техно от извора. Вдъхновена от музикалната общност на Детройт, като Underground Resistance, Carl Craig, Moodymann, Rocksteady Disco и DJ Minx, тя се присъединява към ударната група артисти на Ritual Gatherings точно за July Morning.

Концепцията на музикалната програма на фестивала е да даде голямо разнообразие от стилове, винаги да държи високо ниво, но и да изненадва с имена. Точно такава изненада са Иван Шопов и новото амплоа на Нейко Бодуров – квинтета Nikobo. Музикантите застават рамо до рамо, за да изнесат специален едночасов концерт, съчетание между джаз, drum&bass, амбиънт и електроника.

Хедлайнер на втория ден на фестивала е французинът Traumer – едно от най-актуалните имена в електронната музика в момента, което носи уникалното ъндърграунд звучене, любимо на голяма част от българската публика. Обещаващ пърформанс се очаква и от датчанинът S.A.M., който през последните няколко месеца взривява сцените на едни от най-големите клубове в Европа, след последното си парче, издадено на иконичния лейбъл Defected Records. Представители на локалния ъндърграунд се нареждат гордо до Traumer и S.A.M. – ветеранът Garo и основателката на супер успешната поредица партита Isterika – Annna.

Към всичко това, се присъединяват и основателите на фестивала – мексиканецът Gemm и момчетата от The Foreigners. Типичното за Варна фънк звучене пък ще бъде защитено от едни от най-известните и обичани диджеи в града – Selector Stiliyan и DJ Ilko.

Пълна информация за програмата и артистите, следете във Facebook и Instagram профила на Ritual Gatherings.

Билетите за Ritual Gatherings Festival 2022 от Рилийз 2 са почти изчерпани, като скоро предстои последен рилийз в продажба тук, така че побързай да грабнеш билет!

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия. eeagrants.orgeeagrants.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт