Изложбата "Галерия на 6-те", посветена на 120 години от рождението на Дечко Узунов

8874
Изложбата "Галерия на 6-те", посветена на 120 години от рождението на Дечко Узунов
Снимка: Софийска градска художествена галерия

Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба за 2019 г. – „Галерия на 6-те.” Тя се посвещава на 120 годишнината от рождението на Дечко Узунов.

Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 г., когато на улица Търговска №2 е създадено ново художествено пространство. Никола Танев е творецът , който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда, след като в края на 1926 г., той представя своя изложба в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от пространството и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. За осъществяването на това начинание, се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата творци се обединяват и още през февруари 1927 г. е представена първата обща изложба в „Галерия на 6-те”. Новото художествено пространство в столицата, дава възможност да се реализират проекти, както в областта на изящното, така и в областта на приложното изкуство. Още през първата година от създаването на галерията е организирана и една от малкото, към онзи момент, графични изложби в страната. В нея се включват автори, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и др. Галерията е и мястото, където много от авторите се представят самостоятелно. Сред художниците показали свои лични изложби са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти, които се реализират в „Галерия на 6-те”, тя просъществува , като художествен център само няколко години.

Коледни картички и сурвакници подредиха в старозагорската Къща музей „Градски бит ХIХ век” 

"Когато все още се изпращаха картички за Коледа" е изложбата, която могат да видят от днес старозагорци в Къща музей „Градски бит...

През спомените на Никола Танев и статии от периодични печат е направен опит за своеобразен кратък разказ за създаването на новото пространство и как се е случило това. А подбраният художествен материал включва творби на шестимата основатели от първата половина на ХХ в. Сред избраните произведения са: „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия другар” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Узунов.

В експозицията са включени произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик , Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекции.

17 декември 2019 – 16 февруари 2020 г.

Откриване: 17 декември, 18:00 ч.

Карикатуристи правят „Брекзит форевър“

От днес в Артгалерия НДК може да се види изложбата „Брекзит форевър”, организирана от Съюз на българските художници (СБХ), ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Габриела фон Хабсбург показва скулптури и графики в галерия „Аросита“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт