Лариса Илиева представя своята авторска изложба "Другаде" в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

3991
Лариса Илиева представя своята авторска изложба "Другаде" в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5
Снимка: Vivacom Art Hall Оборище 5

Лариса Илиева кани всички на своята авторска изложба „Другаде“, която ще бъде открита във Vivacom Art Hall Oborishte 5 на 25.04.2023 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията. Експозицията ще представи на любители и колекционери около 30 живописни платна, част от тях специално създадени за изложбата, и подбрани към тях произведения от предишни периоди, не познати на публиката в София до сега. 

"Заглавието на изложбата “Другаде“ загатва за моя вътрешен свят, в който се намирам живописвайки, където моето “аз” намира себе си и се пресича с битието върху създаденото от мен визуално поле. В него цари хаосът, който с помощта на въображението ще роди един друг, измислен свят. Това е и моето убежище сред ярките цветове, фриволните жестове на четката и противопоставянето им с черните линиии", споделя Лариса Илиева.

"American Art" в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 представя тематична изложба “American Art” (Американско Изкуство) с творби, илюстриращ...

Избира абстракцията, като самопровокация и освобождаване на цветовете и формите от класическото им възприятие, но на моменти изпитва нуждата да внеся човешко присъствие уравновесяващо магмата от тонове. Тогава използва различни цитати от историята на изкуството, библейски образи, спомени или препратки от настоящето. Такава картини, които са част от „Другаде“: “Адам и Ева “, “Съвременна Мадона”, “Сън в лятна нощ”, “ Завръщане в Живерни”, “Източен портрет”, в които се отразяват вълненията от проблемите на днешния ден и желанието за уединение, обръщайки поглед назад.

Техниката й е повлияна от класическата европейска живопис, но се чувства и влияние от Сецесиона и японската гравюра, които се преплитат с използването на съвременни материали като цветните маркери. Обича да комбинира интензивни цветове с графични ритми изпълнени с черен китайски туш и да добавя различни щтрихи и текстури върху платното. Така се получава пачуърк от повърхности с богатство на трептене и светлинни отблясъци. 

Лариса Илиева е художничка на свободна практика, която живее и работи в Париж, Франция. През 1996 г. завършва Факултета по изобразителни изкуства към Университета “Св. Св. Кирил и Методий” във В. Търново, със специалност живопис в класа на проф. Н. Русчуклиев. След 2009 г. Лариса разделя творческата си работа и живот между Париж (Франция) и България. Авторката има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби. От 2012 г. участва в артистичен тандем със съпруга си - художника Николай Панайотов и досега имат реализирани 7 съвместни изложби в България, Франция и САЩ. През 2008 г. те създават “Бялото училище”, център за съвременно изкуство в с. Стоките, Севлиевско, където творят и организират част от своите артистични прояви.

Интересът към природата, нейната изменчивост и красота също са налице още в ранното творчество на авторката. Тази тема отново е застъпена в картини като “Непознат свят”, “ Слънчева алея, “ Тих следобед в Трианон”, разкривайки любовта й към растенията, а също и за влиянието й от импресионизма и постимпресионизма, и от художници като Дейвид Хокни, Фрида Кало и Джорджия О’Кийф.

Руският писател Сергей Лебедев идва в България

Дни преди първата годишнина от началото на войната в Украйна на 24 февруари, награждаваният на Запад руски писател и журналист Сергей Л...

Идеята за слънцето като символ на живота присъства в серия от платна с наименования: “Слънце в дъжда”, “ Изгряващо слънце”, “Светлина в градината”, които с интензивният си колорит, създават тържество на несъвършените форми. Сурови и изпълнени с живот те сякаш разкриват мечтата й за ново преродено пространство, в което главно място заема  флората и фауната.

Изложбата може да бъде разгледана в периода 25 април до 5 май 2023 г. в Салонната зала на Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 с вход свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Bulgaria Tattoo Expo се завръща с деветото си издание в София

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Отиде си голяма българска художничка

На 85 години почина монументалният американски скулптор Ричард Сера

Прочутата фотографка Ани Лейбовиц става член на френската Академия за изящни изкуства

Фотографският проект "Нощни персонажи" ще бъде показан в Рим

Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

На 68 години почина създателят на легендарното аниме "Dragon Ball"

Aniventure Comic Con 2024 ще събере отново хиляди фенове през юли: Вижте първите обявени гости

"Артистични спомени": Юбилейна фотоизложба на Божидар Марков в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт