X
 
 

На 20-ти октомври се открива зоналната изложба "Струма"

708 0
photo of На 20-ти октомври се открива зоналната изложба "Струма"
Снимка: Отдел "Култура и Духовно развитие" - общ. Кюстендил
На 20 октомври 2018 г., от 11.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил се открива деветнадесетото издание на Зонална изложба „Струма“. Тази година са представени 106 автори с 207 произведения на изкуството.

Преди 50 години, на 26 октомври 1968 г., в Галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Тихата красота на Струма и плодородните поля около бреговете ѝ са вечният извор на вдъхновение за Майстора и неговите следовници от различни поколения – родени тук или трайно свързани с града и околностите му.

Побой в дискотека в Кюстендил - 2-ма задържани и 3-ма с разкъсно-контузни рани

В края на миналата седмица пред дискотека в Кюстендил е възникнал побой между клиенти. При пристигането на полицейския екип нападателит...

През 1977 г. се установява статута на Изложбата, нейната периодичност и знак (автор на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов). Предвижда се, с вероятно търсената символика на преминаващите последователно през трите окръга води на реката, изложбата да се организира през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.

Зонална изложба „Струма“ представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр е живописният.

Дългият период от петдесет години съществуване на изложбата дава възможност да се проследи самостоятелното развитие на авторите, между които се разчитат вече утвърдени имена на българското изобразително изкуство. Освен  представителността на региона, Зонална изложба „Струма“ е показател и за приемствеността на поколенията. Общите изложби винаги са имали за цел да покажат новото и актуалното в художествения живот, новите имена, появили се в него, развитието на вече познатите такива.

Изложбата се организира от Община Кюстендил и ХГ "Вл. Димитров - Майстора", предаде кореспондент от града за Actualno.com.

"Седмица на ретромодата" - как са се обличали кюстендилци от края XIX век на до средата на XX век"

Днес, 12 октомври, от 17:00 часа в фоайето на Общински драматичен театър - Кюстендил, е откриването на  изложбата "Седмица на ретр...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители